Κρήτη

Ηράκλειο

Στη Γόρτυνα η παρουσίαση του πρώτου εθνικού σχεδίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στην Γόρτυνα, εκεί που αποκαλύφθηκε ο πρώτος Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι μόνο επί ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού εδάφους, πριν 2.500 χρόνια, ο Γεώργιος Σούρλας θα παρουσιάσει το πρώτο ολοκληρωμένο  Εθνικό Σχέδιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Σούρλας σε ειδική εκδήλωση το πρωί στην Περιφέρεια Κρήτης παρέδωσε συμβολικά το πρώτο έντυπο του Σχεδίου στον Αντιπεριφερειάχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη αλλά και στον δήμαρχο Γόρτυνας Νίκο Σχοιναράκη, παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη και του Περιφερειακού Συμβούλου Δημήτρη Γιαννουλάκη. Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφερόμενος στο περιεχόμενο και τις επιδιώξεις του σχεδίου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στην χώρα μας που γεννήθηκε η Δημοκρατία και που βρέθηκαν χαραγμένοι, πάνω σε πέτρινες στήλες κανόνες δικαίου, προβάλλει αυξημένη η υποχρέωση για εξασφάλιση προϋποθέσεων και συνθηκών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση και την οικονομική κατάσταση.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε την αξία και την σημασία όλων των ατομικών, πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων που με σαφήνεια περιγράφονται στο Σχέδιο, οι εξελίξεις επιβάλλουν να υπάρξουν προτεραιότητες. Προέχει η αντιμετώπιση ζητημάτων επιβίωσης πολιτών και ρατσιστικών φαινομένων, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκθέτουν τη χώρα μας.

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, για κοινωνική δικαιοσύνη, όταν υπάρχουν άστεγοι και πεινασμένοι.  Όταν υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, δεν έχουν ένα κρεβάτι να κοιμηθούν και ένα πιάτο φαγητό.  Όταν υπάρχουν προκλητικές ανισότητες.

Πρωταρχικό δικαίωμα αλλά και υποχρέωση είναι η αντιμετώπιση του ρατσισμού όχι μόνο των φυλετικών διακρίσεων αλλά και πάσης φύσεως ρατσιστικής αντίληψης που προσβάλλουν, ευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που θέτει στόχους, προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια χρονική περίοδο κρίσης όχι μόνο οικονομικής αλλά βαθιά κοινωνικής. Η εφαρμογή μπορεί να αποτρέψει απρόβλεπτες εξελίξεις».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 5 το απόγευμα ξεκινούν οι εργασίες του διεθνούς διήμερου συνεδρίου με τίτλο «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ», στην αίθουσα «Καστελάκη» στο  Επιμελητήριο Ηρακλείου, και συνεχίζονται αύριο Κυριακή στις 10 το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Γόρτυνας.

Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: "Απελπιστική η κατάσταση με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία"

χειρουργεία

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς σε πανελλαδικό επίπεδο, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80% ανάλογα με τις συνθήκες, σύμφωνα με το νέο έγγραφο που απέστειλε η αναπλ. Υπουργός Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιτείνεται και με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.000 χειρουργεία, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, 2.700 χειρουργεία, με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να υπερβαίνει τις 10.000.

Παρότι από τις 15/11/21 τα χειρουργεία του ΠΑ.Γ.Ν.Η επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους, οι ασθενείς που αναμένουν είναι χιλιάδες, ενώ η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες COVID ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. COVID, θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες στο νοσοκομείο, με προφανείς κινδύνους για τη λειτουργία του.

Στο Βενιζέλειο από την άλλη πλευρά, λειτουργούν 3 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ασθενείς αυτούς στην τύχη τους, να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει που οφείλεται το γεγονός της πολύμηνης καθυστέρησης σημαντικών χειρουργείων και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος ζητούν να απαντήσει αν θα προχωρήσετε στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχετε εξαγγείλει και να σταματήσετε την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

 

 

 

 

ESPA BANNER