Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Σώζεται το σημαντικότερο νεοκλασικό κτίριο του Ηρακλείου

Image
κτίριο Κοθρή
 clock 11:03 | 27/11/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

‘Εδωσαν τα χέρια Δήμος Ηρακλείου και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων προκειμένου να σωθεί το σημαντικότερο νεοκλασικό του Ηρακλείου, που εξακολουθεί να παραμένει όρθιο χάρη στη φιλοτιμία του και σε πείσμα της μακροχρόνιας και προσβλητικής αδιαφορίας της πολιτείας που γυρίζει εδώ και χρόνια την πλάτη της σε έναν από τους πιο εκλεκτούς μάρτυρες της σπουδαίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Πρόκειται για το τριώροφο διατηρητέο κτίριο στη συμβολή των οδών Επιμενίδου και 25ης Αυγούστου, γνωστό ως Μέγαρο Λιοπυράκη, το οποίο εκτός των άλλων φέρει τη σφραγίδα της αρχιτεκτονικής μελέτης του κορυφαίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού. 

Το ιστορικό αυτό κτίριο βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μια κατάσταση απαράδεκτης εγκατάλειψης, που προκάλεσε βαρύτατα πλήγματα στη στατική του επάρκεια. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων κ. Γιάννη Αναστασάκη, η αποκατάσταση του συγκεκριμένου κτιρίου θα δρομολογηθεί μέσα από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στο οποίο έχουν περιληφθεί μια σειρά από μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη. 

Όπως εξηγεί, “είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με την άριστη συνεργασία της τοπικής Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων καταλήξαμε σε ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας για την αξιοποίηση του σπουδαίου αυτού μνημείου. Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει ότι η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του κτιρίου θα καλυφθεί μέσα από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια η χρήση του θα δοθεί στο Δήμο Ηρακλείου με σκοπό να στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες με πιθανότερη εκδοχή την εγκατάσταση Δημοτικής Πινακοθήκης”. 

Το σημαντικό είναι να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση του πολύ σημαντικού αυτού κτίσματος το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι περικυκλωμένο από υποστηλώματα, ώστε να προστατευτούν οι περαστικοί από μια πιθανή αποκόλληση από τις αλλεπάλληλες ρηγματώσεις που φέρει. 

Το κτίριο που κάποτε δέσποζε με περηφάνεια στην πασίγνωστη οδό της Πλάνης, εδώ και χρόνια κρύβεται πίσω από το ειδικό προστατευτικό κάλυμμα που έχει τοποθετηθεί, αντιμέτωπο με την αγωνία του εφιάλτη ενός άδοξου τέλους, ο οποίος θα πρέπει να θεωρείται βέβαιος, εάν δεν προχωρήσουν άμεσα οι πρωτοβουλίες για τη στατική του ενίσχυση την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του. Αυτό άλλωστε αποτελεί και απαίτηση της τοπικής κοινωνίας που ζητά με κάθε τρόπο να σωθεί και να αναδειχθεί το κορυφαίο κτιριακό δείγμα ρομαντικού νεοκλασικισμού στην πόλη. 

Το ιστορικό του κτιρίου

Όπως είναι γνωστό, στους ισόγειους χώρους του κτιρίου λειτουργούν καταστήματα, ενώ ο πρώτος και δεύτερος όροφος παλαιότερα είχαν αξιοποιηθεί ως κατοικίες. Αρχικά ζούσε εκεί η οικογένεια των γνωστών Ηρακλειωτών Λιοπυράκη και στη συνέχεια η οικογένεια των επίσης γνωστών επιχειρηματιών Τζωρτζάκη και του βουλευτή του νομού Λασιθίου Κοθρή. 

Στα τέλη της 10ετίας του ΄70 το κτίριο στέγασε την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 

Η υπηρεσία παρέμεινε εκεί αρκετά χρόνια, ώσπου μετακόμισε στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στο σημαντικό κτίριο του καπνοκοπτηρίου (το μοναδικό βιομηχανικό κτίριο της πόλης που αποκαταστάθηκε). Η απομάκρυνση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σηματοδότησε και το άδειασμα των ορόφων του Μεγάρου Λιοπυράκη που από τότε ερήμωσαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ξανά. Το κτίριο είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, του οποίου τα κεντρικά στελέχη του ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τις προτάσεις αποκατάστασης και ανάδειξής του που είχαν κατατεθεί σε τοπικό επίπεδο. 
Πηγή: patris.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis