Κρήτη

Ηράκλειο

Σκληρή κριτική Βαρδάκη στην κυβέρνηση για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

Σωκράτης Βαρδάκης

Μετά και την επίσημη απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην Ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη αναφορικά με τη «Διαφοροποίηση στον αρχικό σχεδιασμό ως προς την υλοποίηση του έργου της ανέγερσης Νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο», ο κ. Βαρδάκης δήλωσε:

«Παρά την επιμονή μας να υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση, με τις επανειλημμένες ερωτήσεις μας, τις δεσμεύσεις της για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, φαίνεται πως ο δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, δυστυχώς, θα είναι μακρύς.

Παρότι στην επίσημη απάντησή του ο κ. Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναγνωρίζει πως πρόκειται για ένα έργο για το οποίο προφανώς δεν υπάρχουν εκκρεμότητες ωρίμανσης, μας ενημερώνει ότι επέλεξε -ένα βήμα πριν την έναρξη ανέγερσής του-, να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό,  το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, εντασσόταν σε ένα ενιαίο έργο ΣΔΙΤ μαζί με το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας, ενώ ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τη συμπερίληψη του έργου κατασκευής στο Ηράκλειο  και ανακατασκευή των υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στο Ρέθυμνο και στα Χανιά Κρήτης και συντήρηση και διαχείριση αυτών», για λόγους γεωγραφικής ομαδοποίησης.

Αν και η σημερινή Κυβέρνηση, όπως παραδέχεται δια του κ. Υπουργού, παρέλαβε ένα έργο ώριμο, τον φάκελο του οποίου ανέσυρε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ξεκίνησε τον αγώνα για να πραγματοποιηθούν οι αρχαιολογικές έρευνες που εκκρεμούσαν από το 2008, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, μέχρι και την προετοιμασία Διεθνούς Διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης ΣΔΙΤ, μας ενημερώνει, ωστόσο, πως επέλεξε την τελευταία στιγμή να εντάξει στο ίδιο έργο την ανακατασκευή των υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στο Ρέθυμνο και στα Χανιά Κρήτης, έργα για τα οποία όπως αναφέρει, εκκρεμούν οι διαδικασίες ωρίμανσης (αποτυπώσεις υφιστάμενων κτιρίων, επικαιροποίηση αναγκών από διοικήσεις δικαστηρίων κ.λπ.). Η ανέγερση του  Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, εν ολίγοις, μπαίνει και πάλι σε φάση αναμονής.

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής αναιρεί τις αρχικές του δεσμεύσεις –θυμίζουμε και τη δέσμευση του Υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη στη βουλή, ότι εντός του Α' Εξαμήνου του 2021 θα ξεκινήσει να υλοποιείται το έργο- και ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει, ότι οι πολίτες του Ηρακλείου θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την ωρίμανση των έργων σε Ρέθυμνο και Χανιά, χωρίς να αναφέρεται κανένα χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό.

Καταλαβαίνουμε κύριοι της Κυβέρνησης ότι δεν μπορείτε, πλέον, να δεσμευτείτε για τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του έργου, καθώς μόνοι σας διαπιστώνετε πως δεν έχει υπάρξει ούτε μία δέσμευση που να έχετε τηρήσει. Δεσμευόμαστε εμείς, λοιπόν, να επιμένουμε να σας θυμίζουμε την υποχρέωσή σας, μέχρι το Ηράκλειο να έχει το Δικαστικό Μέγαρο που του αξίζει».

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: