Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: Όχι στην αποδυνάμωση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Κρήτη

Σωκρατης Βαρδακης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την σύσταση Συντονιστικού Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο για την περιφέρεια Κρήτης θα εδρεύει στο νησί της Σάμου, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο άρθρο 82, αναφορικά με την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, ορίζονται 6 Συντονιστές Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος.

Αρμοδιότητα των Συντονιστών είναι να καθοδηγούν, συντονίζουν, εποπτεύουν, επιθεωρούν και ελέγχουν για θέματα επιχειρησιακής ετοιμότητας και οργανωτικής λειτουργίας, το έργο των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων που υπάγονται στην τοπική τους δικαιοδοσία.

Ωστόσο αρνητική εντύπωση αποτελεί το γεγονός ότι ο Συντονισμός της Κρήτης θα πραγματοποιείται από τη Σάμο, ένα μικρότερο σαφώς νησί, ενώ οι Πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι προφανώς στην Κρήτη.

Και βέβαια οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Σάμου χρειάζονται αναβάθμιση και ενίσχυση για πολλούς λόγους, σε καμία όμως των περιπτώσεων εις βάρος άλλων περιοχών, όταν μάλιστα τα τελευταία χρόνια το νησί της Κρήτης έχει πληγεί από ανεπανόρθωτες φυσικές καταστροφές κυρίως την χειμερινή περίοδο.

Ο κ. Βαρδάκης υποστηρίζει στην ερώτησή του ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των Πυροσβεστικών δυνάμεων στο νησί και όχι αποδυνάμωσή τους ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας ότι στόχος είναι η αναβάθμιση του ρόλου των Περιφερειών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αυτό το γεγονός δεν αποδεικνύεται με τη ίδρυση της έδρας στη Σάμο.

Στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να επανεξεταστεί το ζήτημα της ίδρυσης του Κέντρου Συντονισμού Πυροσβεστικής, ώστε τελικώς αυτό να υλοποιηθεί στην Κρήτη.

Κρήτη

Κρήτη: Με πόσα χιλιόμετρα "τρέχουν" οι άνεμοι - Πού ανέβηκε πολύ το θερμόμετρο

άνεμοι

Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι πνέουν τοπικά στην Κρήτη το Σάββατο 26/09, προκαλώντας προβλήματα. Οι 8 μεγαλύτερες ριπές ανέμου  που κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

87 km/h ριπές ανέμου στο Ρέθυμνο
87 km/h ριπές ανέμου στο Ρέθυμνο

Ταυτόχρονα πολύ ψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στα Χανιά. Οι 8 υψηλότερες θερμοκρασίες που κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

 

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη (meteo.gr)
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη (meteo.gr)