Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: Όχι στην αποδυνάμωση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Κρήτη

Σωκρατης Βαρδακης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την σύσταση Συντονιστικού Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο για την περιφέρεια Κρήτης θα εδρεύει στο νησί της Σάμου, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο άρθρο 82, αναφορικά με την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, ορίζονται 6 Συντονιστές Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος.

Αρμοδιότητα των Συντονιστών είναι να καθοδηγούν, συντονίζουν, εποπτεύουν, επιθεωρούν και ελέγχουν για θέματα επιχειρησιακής ετοιμότητας και οργανωτικής λειτουργίας, το έργο των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων που υπάγονται στην τοπική τους δικαιοδοσία.

Ωστόσο αρνητική εντύπωση αποτελεί το γεγονός ότι ο Συντονισμός της Κρήτης θα πραγματοποιείται από τη Σάμο, ένα μικρότερο σαφώς νησί, ενώ οι Πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι προφανώς στην Κρήτη.

Και βέβαια οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Σάμου χρειάζονται αναβάθμιση και ενίσχυση για πολλούς λόγους, σε καμία όμως των περιπτώσεων εις βάρος άλλων περιοχών, όταν μάλιστα τα τελευταία χρόνια το νησί της Κρήτης έχει πληγεί από ανεπανόρθωτες φυσικές καταστροφές κυρίως την χειμερινή περίοδο.

Ο κ. Βαρδάκης υποστηρίζει στην ερώτησή του ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των Πυροσβεστικών δυνάμεων στο νησί και όχι αποδυνάμωσή τους ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας ότι στόχος είναι η αναβάθμιση του ρόλου των Περιφερειών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αυτό το γεγονός δεν αποδεικνύεται με τη ίδρυση της έδρας στη Σάμο.

Στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να επανεξεταστεί το ζήτημα της ίδρυσης του Κέντρου Συντονισμού Πυροσβεστικής, ώστε τελικώς αυτό να υλοποιηθεί στην Κρήτη.

Κρήτη

Ρέθυμνο

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου οι νικητές στο 15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου να πανηγυρίζουν την νίκη τους, ολοκληρώθηκε το 15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στα Αγγελιανά. Το παιχνίδι οργάνωσε η ομάδα των Αγγελιανών
«Τσαχπινομπιρμπιλιάρηδες» υπό την Αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης και του Οργανισμού Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος»

Τα παιδιά κλήθηκαν να παίξουν στην βάση μιας πραγματικής ιστορίας ενός προσφυγόπουλου, του Kardie. Έτρεξαν προσπαθώντας να βοηθήσουν το μικρό αγόρι να βρει την προσωπική «γη της επαγγελίας» καθώς οι γονείς του και όλοι οι φίλοι του είχαν χαθεί στον πόλεμο.

 

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου
15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Στόχος των οργανωτών ήταν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά πάνω στο επίκαιρο αυτό θέμα με μηνύματα κατά του πολέμου και των πρακτικών που διώχνουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Στο παιχνίδι έπαιξαν 22 ομάδες με 179 μαθητές της Ε’ και της Στ’ Τάξης των δημοτικών σχολείων Σίσων, Μπαλίου, Πανόρμου, Γαράζου, Αγιάς, Σκεπαστής, Ρουμέλη, Καλύβου, Μαργαριτών, 1ου και 2ου Περάματος.

Η νικήτρια ομάδα ήταν από το δημοτικό σχολείο Πανόρμου που συμμετείχε με το όνομα «θαλασσόπαιδα»!

 

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου
15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Την διεξαγωγή του παιχνιδιού στην πλατεία των Αγγελιανών διευκόλυναν με την λήψη μέτρων ασφαλείας οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Περάματος, ο Ερυθρός Σταυρός και οι εθελοντές Σαμαρείτες, στους οποίους οι οργανωτές απευθύνουν θερμές ευχαριστίες.

Χρυσός Χορηγός ήταν τα s/m Μαθιουδάκης.

Το 18ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου, θα διεξαχθεί το τριήμερο 7,8 και 9 Φεβρουαρίου 2020 με οργανωτές τους περσινούς νικητές «Τσαχπινομπιρμπιλιάρηδες».