Κρήτη

Ηράκλειο

Πτώση 95% στις αγοραπωλησίες ακινήτων στο Ηράκλειο!

ακίνητα

Τα πάνω - κάτω έρχονται, την επόμενη χρονιά, στη φορολογία των ακινήτων. Το νέο τοπίο αναμένεται να διαμορφώσουν η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, κατά το 2017, η επανεξέταση των συντελεστών φορολόγησης των μεταβιβάσεων (όπως γονικές παροχές και αγοραπωλησίες), το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, η επιβολή συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, η επανεξέταση των απαλλαγών και εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και η δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων στο Δημόσιο για την πληρωμή φόρου κληρονομιάς.
Η πρώτη απόφαση που θα κληθεί να πάρει η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αφορά στο φόρο υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Με νέα ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή ο φόρος υπεραξίας αναμένεται να «παγώσει» τουλάχιστον για ένα ακόμη έτος, μέχρι το τέλος του 2017, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους που σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην πώληση ακινήτων από ένα φορολογικό βάρος. Η επόμενη απόφαση είναι λίγο πιο δύσκολη για την υφυπουργό, καθώς μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα πρέπει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να τρέξουν έναν αγώνα ταχύτητας για να προλάβουν, μέχρι το τέλος του έτους, να αναπροσαρμόσουν - μειώσουν τις αντικειμενικές αξίες για τους τέσσερις δήμους της χώρας, όπου είχαν γίνει οι προσφυγές.

Οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν στις συγκεκριμένες περιοχές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου και με βάση αυτές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους αλλά και όλοι οι φόροι που επιβαρύνουν τα ακίνητα (φόρος μεταβίβασης, γονικές παροχές, δωρεές), ωστοσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, πρόκειται για μία εξέλιξη άνευ ουσίας καθώς ο βασικός στόχος είναι πάντα η είσπραξη ποσού ύψους 2,65 δισ. ευρώ επομένως από όπου κι αν υπάρξουν μειώσεις, άρα έλλειμμα, είναι βέβαιο ότι αυτό θα υπερκαλυφθεί από κάπου αλλού, άρα από κάποια άλλη μορφή φορολογίας…

"Βουτιά" 95% στις αγοραπωλησίες ακινήτων στο Ηράκλειο!

Όλη αυτή η δυσβάσταχτη φορολόγηση είναι που … ακυρώνει στην πράξη κάθε έννοια αγοραπωλησίας, με την αγορά να είναι «παγωμένη» ενώ κατά τις εκτιμησεις πλέον γίνεται λογος για σταθεροποίηση αυτής της τραγικής κατάστασης με καταβαράθρωση των αγοραπωλησιών, σε ποσοστό … 95%! Μοναδικό ενδιαφέρον καταγράφεται, το τελευταίο διάστημα, για μικρά ακίνητα με πολύ μικρά χρηματικά ποσά, δηλαδή τις οικονομίες που έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος και θέλει να επενδύσει, οι οποίες δεν ξεπερνούν τις 50 με 60.000 ευρώ.
Σε δηλώσεις της στο ekriti.gr η πρόεδρος των Κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης Αρτεμη Μαυράκη, δήλωσε απαισιόδοξη για το μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι ακόμα κι αν κατάσταση της οικονομίας στη χώρα μας σταθεροποιηθεί, η αγορά ακινήτων θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επανέλθει στα επίπεδα προ του 2008.

Ελένη Μπουρμά

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας τις μεταμεσονύκτιες ώρες και μάσκα παντού!

Φωτογραφία από το κέντρο του Ηρακλείου.

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμα του.

Μεταξύ αυτών:

- Απαγορεύεται η κυκλοφορία στο Ηράκλειο (που βρίσκεται στην κατηγορία επικινδυνότητας 3) από τις 00:30 έως τις 05:00.

- Καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Τα μέτρα θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από το ερχόμενο Σάββατο.

Αναλυτικά:

- Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα.

- Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα, σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο 1. Από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο 2 και από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο 3.

- Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο Επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο Επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο 3.

- Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

- Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο Επίπεδο 1, 50% στο Επίπεδο 2, 30% στο Επίπεδο 3.

- Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το Επίπεδο 1, 65% για το Επίπεδο 2 και 50% για το Επίπεδο 3.

Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.