Κρήτη

Ηράκλειο

Ψεκασμοί Δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου

δακοκτονια

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου γνωστοποιεί ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών θα ξεκινήσει δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας

Την Πέμπτη 1-10-2020 στα Αїτάνια, Καινούργιο Χωριό, Γάλιπε, Γαλύφα, Σταμνιούς, Σγουροκεφάλι και Επισκοπή.

Επίσης, Την Πέμπτη 1-10-2020 θα ξεκινήσει γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στο Θραψανό

Στις παρακάτω κοινότητες του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων (Δ.Ε. Αστερουσίων), το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- Παρασκευή 2/10/2020 σε Μεσοχωριό, Πύργο, Πραιτώρια
- Δευτέρα 5/10/2020 σε Χάρακα – Παρανύφους.

Παρακαλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους για να μπορεί να τα ψεκάσει και οι
βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόφυτά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη οπότε οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να επέμβουν με ίδια μέσα (π.χ. ψεκασμούς κάλυψης).

Επίσης επισημαίνεται η υποχρέωση του εργολάβου καθ’όλη τη διάρκεια των ψεκασμών, να αναρτά από την προηγούμενη μέρα, σε εμφανή δημόσιο χώρο, τις τοποθεσίες στις οποίες θα πραγματοποιούνται ψεκασμοί, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές. Οι τελευταίοι επιβάλλεται να επισκέπτονται συχνά τα ελαιόφυτά τους διαπιστώνοντας την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και να
μεταφέρουν στην υπηρεσία μας έγκαιρα όποιο πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Κρήτη

«Βραδιά Ερευνητή 2020» από το ΙΤΕ και το ΕΛΜΕΠΑ

ΙΤΕ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) συμμετέχουν και φέτος στη διοργάνωση της «Βραδιάς Ερευνητή 2020» στην Κρήτη. Το ΙΤΕ και το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. αποτελούν εταίρους της μοναδικής Ελληνικής κοινοπραξίας που επιλέχθηκε, με επικεφαλής το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όπου παραδοσιακά οι εκδηλώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (COVID-19) και για την ασφάλεια διοργανωτών και επισκεπτών, η φετινή εκδήλωση έχει προγραμματιστεί, από την ΕΕ, να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και χωρίς την παρουσία του κοινού. Στόχος της εκδήλωσης παραμένει η εξοικείωση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων με τον κόσμο της επιστήμης και της έρευνας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από το ΙΤΕ σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά όπου εδρεύουν τα Ινστιτούτα του στην Κρήτη, καθώς και στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Laser του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο με επιπλέον δράσεις στις πόλεις της Κρήτης όπου εδρεύουν Σχολές &Τμήματα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Οι δράσεις που σχεδιάζουμε να υλοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:

Α. Την εβδομάδα 23-27 Νοεμβρίου:

● Διοργάνωση θεματικών πάνελ (καθημερινά σε κάποια εκπομπή) στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπου ερευνητές θα συζητούν θέματα που ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, το οποίο θα μπορεί να παρεμβαίνει, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα.
● Σύντομη παρουσίαση διαφορετικής ερευνητικής δραστηριότητας κάθε μέρα, στο δελτίο ειδήσεων.
● Δημοσίευση άρθρων στον τοπικό τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα, σχετικά με το επάγγελμα του ερευνητή, τον ρόλο του στην κοινωνία, καθώς και τις δραστηριότητες των ερευνητικών εργαστηρίων των Ιδρυμάτων.

● Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού (π.χ. video μικρής διάρκειας) από ινστιτούτα/εργαστήρια των Ιδρυμάτων το οποίο θα είναι διαθέσιμο online.

Β. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, οπότε και προγραμματίζεται να δοθεί, για ορισμένη χρονική περίοδο, η δυνατότητα ζωντανής σύνδεσης με ερευνητικά εργαστήρια του ΙΤΕ και του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., όπου ερευνητές θα κάνουν επίδειξη πειραμάτων και θα απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.