Κρήτη

Ηράκλειο

Πρόσκληση στους καλλιτέχνες από τον Δήμο Ηρακλείου

Λότζια

Οι σημερινές δύσκολες συνθήκες που λόγω της πανδημίας βιώνει η παγκόσμια κοινότητα, επιτάσσουν πρωτίστως συμμόρφωση σε κάθε μέτρο που λαμβάνεται για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Αυτό σημαίνει κυρίως περιορισμό δράσεων και κινήσεων σε όλους τους τομείς, αναμφίβολα με τεράστιο κόστος. Τόσο οικονομικό, όσο και κοινωνικό.

Ένας από τους τομείς που καίρια πλήττεται είναι ο πολιτισμός. Όχι μόνον διότι άμεσα βάλλεται κάθε πολιτιστική δράση, αλλά κυρίως διότι –λόγω του ειδικού καθεστώτος που ισχύει- πλήττονται οι ίδιοι οι δημιουργοί σε κάθε τομέα καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στον Δήμο Ηρακλείου, προσπαθούμε να μετατρέψουμε την κάθε δυσκολία σε ευκαιρία. Όπως πάντα, η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού μας περιλαμβάνει την ανάδειξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού και την προσφορά στους δημότες εκδηλώσεων που δεν έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν. Στα δύο θεματικά φεστιβάλ που διοργανώνουμε κάθε καλοκαίρι, το Τέχνη καθ΄οδόν και το Κρήτη μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί, πάντα δίνουμε βήμα στα ντόπια καλλιτεχνικά σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρόσκληση μας, παράλληλα όμως φροντίζουμε να πάψει ο κάτοικος της πόλης να αισθάνεται ότι ζει στην επαρχία και στερείται σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται αλλού.

Έτσι, μετά από πολύ σκέψη –και με δεδομένη πλέον την ανάρτηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την ψήφιση του Επικοινωνιακού Σχεδίου του Δήμου, την Πέμπτη 11 Ιουνίου - αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή πραγματικότητα με:

-Την ίδρυση διαδικτυακού καναλιού, με έξι θεματικές ζώνες :

α.-Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη-Οι θησαυροί [Οι θησαυροί της Β.Δ.Β. επί τέλους βγαίνουν από την απομόνωση τους. Σημαντικές βιβλιοθήκες όπως του Βικέλα και του Σεφέρη, αλλά και αρχεία, όπως το οθωμανικό, το αρχείο του Φράϊμπουργκ, των εφημερίδων κ.α. θα παρουσιαστούν στο κοινό, με σχολιασμό από ειδικούς επιστήμονες. ]

β.-Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική [Αναγνώσεις Κρητών Λογοτεχνών και όχι μόνον, θα δώσουν την ευκαιρία στους τηλεθεατές του καναλιού, να γνωρίσουν κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας.]

γ.-Το κελί του καλλιτέχνη [Επισκέψεις στα εργαστήρια των εικαστικών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κρήτη, θα μας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τη δυναμική ενός κλάδου, ο οποίος έχει μακρά και ισχυρή ιστορική παράδοση στο νησί μας.]

δ.-Έλα να σου δείξω κάτι [ Ξεναγήσεις στα σημαντικά ιστορικά σημεία της πόλης και της υπαίθρου, από επαγγελματίες ξεναγούς θα μας βοηθήσουν να θυμηθούμε την ιστορία μας.]

ε.-Φώτα, αυλαία, πάμε…[ Παλαιές και νέες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις θα δημιουργήσουν ένα μικρό διαδικτυακό φεστιβάλ, σε ελεύθερο ύφος.]

στ.-Κόκκινη κλωστή δεμένη… [Μια ζώνη για τα παιδιά, με θέματα σχετικά με την μυθολογία και την παράδοση].

-Είμαστε σε συνεννόηση με τους Αντιδημάρχους των υπολοίπων νομών της Κρήτης, για την πραγματοποίηση κοινών εκδηλώσεων.

-Με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, θα στηρίξουμε τους ντόπιους καλλιτέχνες σε δικές τους παραγωγές.

-Ασφαλώς από τον σχεδιασμό μας δεν πρόκειται να λείψει η συνεργασία μας με το ΔΗ.ΠΕ.Θ.Κ.

Οι προσπάθειες μας αυτές, είναι ό,τι μπορούμε να κάνουμε στη συγκεκριμένη συγκυρία. Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα ακούσομε τις προτάσεις των καλλιτεχνών κάθε τομέα τέχνης, και με όλες μας τις δυνάμεις θα στηρίξουμε τον αγώνα για κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και ενίσχυση των δράσεων τους. Άλλωστε, η πόρτα της Αντιιδημαρχίας είναι πάντα ανοιχτή με ευήκοα ώτα.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο καλλιτεχνικό δυναμικό για την διαρκή προσφορά του και δηλώνουμε παρόντες στις διεκδικήσεις των ανθρώπων της τέχνης για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Ας είμαστε όλοι καλά, να ξανανταμώσουμε στους ίδιους χώρους, με το ίδιο κέφι, την ίδια διάθεση και χωρίς τις απειλές που θέτουν τις δράσεις μας σε περιορισμούς.

Το διαδικτυακό κανάλι της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού: https://bit.ly/3dpilRv

Αιτήσεις Συμμετοχής για τις Εκδηλώσεις της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου θα γίνονται δεκτές μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου.

Δείτε εδώ την φόρμα συμμετοχής: https://cutt.ly/SyZK2tI

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Εθελοντική Αιμοδοσία στις Αρχάνες

αιμοδοσία

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 09/05/2021 στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αρχανών και ώρες 10:00 – 13:30. Την αιμοδοσία διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» με τη στήριξη του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων , του ΟΚΑΠ και του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" καθώς και τη συμμετοχή του "Φίλιου Ζευς" . Την επιστημονική επιμέλεια της αιμοδοσίας έχει η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου.  

Ο Αιματοκρήτης  συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία «Όλοι Μαζί Μπορούμε» για την αιμοδοσία, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Περιφέρεια Αττικής, και την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).  

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν πάρει ένα ελαφρύ πρωινό και να έχουν μαζί τους την αιμοδοτική τους κάρτα ή το ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα.  

Σημαντικό είναι ότι ο «Αιματοκρήτης» και οι συνεργαζόμενοι φορείς δε διαθέτουν τράπεζα αίματος ούτε διαχειρίζονται το αίμα που συλλέγεται. Κάθε Εθελοντής Αιμοδότης θα λάβει ατομική κάρτα με την οποία μπορεί να καλύψει πιθανή μελλοντική ανάγκη σε αίμα, δική του ή συγγενή. 

Οι αιμοδότες για τη μετάβαση τους στο χώρο της αιμοδοσίας λόγω των μέτρων προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ για την πανδημία COVID -19, μπορούν να στέλνουν μήνυμα με κωδικό 1 στο 13033 ή να συμπληρώνουν το κωδικό Β1 στη βεβαίωση μετακίνησης. 

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για: 

-Ενημέρωση&Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας. 

-Ενημέρωση&Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων 

-Ενημέρωση και παράδοση ασκού για δωρεά ομφάλιου αίματος (για έγκυες γυναίκες) σε συνεργασία με τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης 

Πληροφορίες 6978-247010 2810-239773 email aimatocritis@hotmail.com  

Ιστοσελίδα www.aimatocritis.gr  Facebook : "ΑΙΜΑΤΟΚΡΗΤΗΣ"  Instagram : aimatocritis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 89 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Χαρδαλιάς - Lockdown: Πότε ανοίγουν μουσεία, θερινά σινεμά, θέατρα (Βίντεο)

Ηράκλειο - εστίαση: Σερβίρουν καφέ και φαγητό ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους