Κρήτη

Ηράκλειο

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη

Ρουσσέτος Παναγιωτάκης - Σταύρος Αρναουτάκης - Κ. Φασουλάκης- Από τα εγκαίνια της έκθεσης

Εντυπωσιάζει όλους η έκθεση ζωγραφικής του γνωστού Κρητικού ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη πού πραγματοποιείται στην Πινακοθήκη της Βασιλικής του Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο με οργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης.

Τα εγκαίνια έγιναν με επιτυχία παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, Περιφερειακών συμβούλων, φορέων του πολιτισμού και πλήθους κόσμου σε μία έκθεση πού ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στην Μινωική Κρήτη, την μυθολογία, στην ιστορία της Κρήτης των αγώνων, των επαναστάσεων, στο παρελθόν και το παρόν.

Σταύρος Αρναουτάκης με τον Δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο
Σταύρος Αρναουτάκης με τον Δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο

Ο κ Αρναουτάκης, και όλοι οι παραβρισκόμενοι στα εγκαίνια συνεχάρησαν και χειροκρότησαν θερμά για το έργο του τον αναγνωρισμένο εικαστικό Ρουσσέτο Παναγιωτάκη ο οποίος και ευχαρίστησε από καρδιάς τον Περιφερειάρχη για την στήριξη του και όλους τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους.

Ρουσσέτος Παναγιώτάκης με τον Περιφερειάρχη
Ρουσσέτος Παναγιώτάκης με τον Περιφερειάρχη

Ειδικότερα, ο Ρουσσέτος στο χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων: «Ήθελα πάντα να φτιάχνω ζωγραφικά έργα κατανοητά από όλους τους Έλληνες ιδιαίτερα τους Κρητικούς, που είναι εμπνευσμένα από την μυθολογία, την ιστορία της Κρήτης, όπως επίσης από το παρελθόν και το παρόν. Παράλληλα όμως κάνοντας έτσι μία οπισθοδρόμηση, βλέπουμε εντελώς σουρεαλιστικά και το σήμερα.

Από την παρουσίαση του γνωστού ζωγράφου
Από την παρουσίαση του γνωστού ζωγράφου

Όλα είναι σε μία αντιπαράθεση μεταξύ τους και προσπαθώ να «κεντρίσω» το ενδιαφέρον για την κάθε ιστορία. Μέσα από τα έργα μου πιστεύω ότι μεταφέρω κάποια μηνύματα κρητικά και κριτικά, αλλά και κρίνοντας πάντα τα γεγονότα όπως τα βλέπει σήμερα ένας σύγχρονος άνθρωπος. Χαίρομαι που εκθέτω και πάλι σε αυτήν την πινακοθήκη και ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη για την στήριξη, τους συνεργάτες του, όλους που βοήθησαν και όλους εσάς για την παρουσία και την αγάπη σας.»

Από τα έργα που φιλοξενεί η έκθεση
Από τα έργα που φιλοξενεί η έκθεση
Πίνακας του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη
Πίνακας του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη
Έργο του ζωγράφου στην έκθεση
Έργο του ζωγράφου στην έκθεση

Ο Ρουσσέτος θερμά ευχαρίστησε την Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, διδάκτορα Ιστορικό τέχνης, Μέλος ΕΔΙΠ, (Εργαστηριακό Διδακτικό προσωπικό), Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης, η οποία στην δική της ομιλία αναφέρθηκε στο έργο του λέγοντας:

«Σήμερα, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ρουσσέτος 2020», εδώ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε πτυχές μιας πολυδιάστατης και δυναμικής ζωγραφικής. Το έργο του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στη Μινωική Κρήτη και στο ρευστό χρόνο της μυθολογίας. Μας προσκαλεί επίσης σε ένα ταξίδι στην ιστορία της Κρήτης των αγώνων και των επαναστάσεων. Μας προσκαλεί ακόμη σε ένα ταξίδι στο ά-λογο στοιχείο της ανθρώπινης ψυχής, με στόχο να προβληματίσει και να καυτηριάσει συγκλονιστικά θέματα και γεγονότα των ημερών μας. Δια του μύθου ο Παναγιωτάκης συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Από τα εγκαίνια της έκθεσης
Από τα εγκαίνια της έκθεσης

Δεν διστάζει να προτείνει νέες αναγνώσεις των μύθων με στόχο την αποκατάσταση της κρητικής μυθολογίας. Δια του μύθου υπερασπίζεται αξίες και στέλνει το μήνυμα της ειρήνης, της ήρεμης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Η ζωγραφική του είναι ένας ύμνος στη ζωή, στην ομορφιά και στον έρωτα. Το έργο του κυοφορεί τις αξίες ενός αρχέγονου πολιτισμού ως πρόταση στην ανθρωπότητα. Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε από μορφολογικής άποψης το έργο του Παναγιωτάκη, θα λέγαμε πως στο έργο του αναδεικνύεται ένας Ονειρικός-Μαγικός Ρεαλισμός, δηλαδή ένα στυλ παραστατικής ζωγραφικής που παρουσιάζει με ρεαλιστικό - παραστατικό, σχεδόν φωτογραφικό τρόπο μία ονειρική πραγματικότητα. Η ζωγραφική του Ρουσσέτου βρίθει από υπερρεαλιστικά στοιχεία και υπαινικτικό χιούμορ και παρουσιάζεται ως αίνιγμα και ως γρίφος που τελικά ο θεατής καλείται να αποκωδικοποιήσει».

Ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης δήλωσε για την οργάνωση της έκθεσης:

«H Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά μετέχει στη διοργάνωση αυτής της σπουδαίας έκθεσης, του μεγάλου καλλιτέχνη Ρουσσέτου Παναγιωτάκη, γιατί πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης έχει συμβάλει ουσιαστικά στην εξέλιξη του σύγχρονου Κρητικού πολιτισμού. Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να συνεργαζόμαστε μαζί του και θέλουμε δείξουμε στους Κρητικούς ότι η Κρήτη καλλιτεχνικά είναι «ζωντανή» και συνεχίζει να δημιουργεί. Προσκαλούμε τους πολίτες, στα εγκαίνια της έκθεσης αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου να θαυμάσουν τα νέα έργα του ζωγράφου».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 10 Μαρτίου -με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου -με ώρες λειτουργίας καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 14:00 και 17:00 έως 21:00, ενώ το Σάββατο 09:00 έως 14:00, Κυριακή κλειστά.

Στην έκθεση έχουν εκτεθεί 50 έργα του γνωστού ζωγράφου και η θεματολογία τους πηγάζει από την Ελληνική μυθολογία, την ιστορία, το παρελθόν και το παρόν.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Η Λένα Μπορμπουδάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, δήλωσε:

Τιμούμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο.

Ως Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης αγωνιζόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, να στηρίξουμε το Δημόσιο Συστήμα Υγείας. Υλοποιούμε σημαντικό αριθμό προσλήψεων ενισχύοντας τη στελέχωση του ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού των μονάδων ευθύνης μας. 

Στόχος μας οι δομές υγείας να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο ενός ισχυρού συστήματος υγείας, το οποίο δικαιούται κάθε πολίτης.

Ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ στην Κρήτη, πάγιο και διαχρονικό αίτημα όλων και κάθε δυνατή παρέμβαση που θα επιτρέψει την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας για όλους.
Είμαστε ευγνώμονες στους φορείς της τοπικής κοινωνίας, σε δωρητές αλλά και σε εθελοντές, οι οποίοι συντονισμένοι στην προσπάθεια μας και σεβόμενοι το έργο μας, συνεισφέρουν ενισχύοντας το δημόσιο σύστημα υγείας της Κρήτης, ενδυναμώνοντας παράλληλα το συλλογικό αίσθημα της κοινωνικής μας ευθύνης.

Η συνεργασία τους με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και η ουσιαστική τους βοήθεια, αποτελούν την πλέον έμπρακτη αναγνώριση και απόδοση τιμής στους νοσηλευτές και εργαζόμενους στις υγειονομικές μονάδες, στους οποίους η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη. 

Για όλους εμάς στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια, η σκέψη μας τη σημερινή συμβολική ημέρα αλλά και κάθε μέρα είναι κοντά στους υγειονομικούς μας και σε κάθε πολίτη της Κρήτης.