Κρήτη

Ηράκλειο

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη

Ρουσσέτος Παναγιωτάκης - Σταύρος Αρναουτάκης - Κ. Φασουλάκης- Από τα εγκαίνια της έκθεσης

Εντυπωσιάζει όλους η έκθεση ζωγραφικής του γνωστού Κρητικού ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη πού πραγματοποιείται στην Πινακοθήκη της Βασιλικής του Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο με οργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης.

Τα εγκαίνια έγιναν με επιτυχία παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, Περιφερειακών συμβούλων, φορέων του πολιτισμού και πλήθους κόσμου σε μία έκθεση πού ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στην Μινωική Κρήτη, την μυθολογία, στην ιστορία της Κρήτης των αγώνων, των επαναστάσεων, στο παρελθόν και το παρόν.

Σταύρος Αρναουτάκης με τον Δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο
Σταύρος Αρναουτάκης με τον Δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο

Ο κ Αρναουτάκης, και όλοι οι παραβρισκόμενοι στα εγκαίνια συνεχάρησαν και χειροκρότησαν θερμά για το έργο του τον αναγνωρισμένο εικαστικό Ρουσσέτο Παναγιωτάκη ο οποίος και ευχαρίστησε από καρδιάς τον Περιφερειάρχη για την στήριξη του και όλους τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους.

Ρουσσέτος Παναγιώτάκης με τον Περιφερειάρχη
Ρουσσέτος Παναγιώτάκης με τον Περιφερειάρχη

Ειδικότερα, ο Ρουσσέτος στο χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων: «Ήθελα πάντα να φτιάχνω ζωγραφικά έργα κατανοητά από όλους τους Έλληνες ιδιαίτερα τους Κρητικούς, που είναι εμπνευσμένα από την μυθολογία, την ιστορία της Κρήτης, όπως επίσης από το παρελθόν και το παρόν. Παράλληλα όμως κάνοντας έτσι μία οπισθοδρόμηση, βλέπουμε εντελώς σουρεαλιστικά και το σήμερα.

Από την παρουσίαση του γνωστού ζωγράφου
Από την παρουσίαση του γνωστού ζωγράφου

Όλα είναι σε μία αντιπαράθεση μεταξύ τους και προσπαθώ να «κεντρίσω» το ενδιαφέρον για την κάθε ιστορία. Μέσα από τα έργα μου πιστεύω ότι μεταφέρω κάποια μηνύματα κρητικά και κριτικά, αλλά και κρίνοντας πάντα τα γεγονότα όπως τα βλέπει σήμερα ένας σύγχρονος άνθρωπος. Χαίρομαι που εκθέτω και πάλι σε αυτήν την πινακοθήκη και ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη για την στήριξη, τους συνεργάτες του, όλους που βοήθησαν και όλους εσάς για την παρουσία και την αγάπη σας.»

Από τα έργα που φιλοξενεί η έκθεση
Από τα έργα που φιλοξενεί η έκθεση
Πίνακας του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη
Πίνακας του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη
Έργο του ζωγράφου στην έκθεση
Έργο του ζωγράφου στην έκθεση

Ο Ρουσσέτος θερμά ευχαρίστησε την Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, διδάκτορα Ιστορικό τέχνης, Μέλος ΕΔΙΠ, (Εργαστηριακό Διδακτικό προσωπικό), Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης, η οποία στην δική της ομιλία αναφέρθηκε στο έργο του λέγοντας:

«Σήμερα, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ρουσσέτος 2020», εδώ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε πτυχές μιας πολυδιάστατης και δυναμικής ζωγραφικής. Το έργο του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στη Μινωική Κρήτη και στο ρευστό χρόνο της μυθολογίας. Μας προσκαλεί επίσης σε ένα ταξίδι στην ιστορία της Κρήτης των αγώνων και των επαναστάσεων. Μας προσκαλεί ακόμη σε ένα ταξίδι στο ά-λογο στοιχείο της ανθρώπινης ψυχής, με στόχο να προβληματίσει και να καυτηριάσει συγκλονιστικά θέματα και γεγονότα των ημερών μας. Δια του μύθου ο Παναγιωτάκης συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Από τα εγκαίνια της έκθεσης
Από τα εγκαίνια της έκθεσης

Δεν διστάζει να προτείνει νέες αναγνώσεις των μύθων με στόχο την αποκατάσταση της κρητικής μυθολογίας. Δια του μύθου υπερασπίζεται αξίες και στέλνει το μήνυμα της ειρήνης, της ήρεμης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Η ζωγραφική του είναι ένας ύμνος στη ζωή, στην ομορφιά και στον έρωτα. Το έργο του κυοφορεί τις αξίες ενός αρχέγονου πολιτισμού ως πρόταση στην ανθρωπότητα. Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε από μορφολογικής άποψης το έργο του Παναγιωτάκη, θα λέγαμε πως στο έργο του αναδεικνύεται ένας Ονειρικός-Μαγικός Ρεαλισμός, δηλαδή ένα στυλ παραστατικής ζωγραφικής που παρουσιάζει με ρεαλιστικό - παραστατικό, σχεδόν φωτογραφικό τρόπο μία ονειρική πραγματικότητα. Η ζωγραφική του Ρουσσέτου βρίθει από υπερρεαλιστικά στοιχεία και υπαινικτικό χιούμορ και παρουσιάζεται ως αίνιγμα και ως γρίφος που τελικά ο θεατής καλείται να αποκωδικοποιήσει».

Ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης δήλωσε για την οργάνωση της έκθεσης:

«H Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά μετέχει στη διοργάνωση αυτής της σπουδαίας έκθεσης, του μεγάλου καλλιτέχνη Ρουσσέτου Παναγιωτάκη, γιατί πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης έχει συμβάλει ουσιαστικά στην εξέλιξη του σύγχρονου Κρητικού πολιτισμού. Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να συνεργαζόμαστε μαζί του και θέλουμε δείξουμε στους Κρητικούς ότι η Κρήτη καλλιτεχνικά είναι «ζωντανή» και συνεχίζει να δημιουργεί. Προσκαλούμε τους πολίτες, στα εγκαίνια της έκθεσης αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου να θαυμάσουν τα νέα έργα του ζωγράφου».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 10 Μαρτίου -με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου -με ώρες λειτουργίας καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 14:00 και 17:00 έως 21:00, ενώ το Σάββατο 09:00 έως 14:00, Κυριακή κλειστά.

Στην έκθεση έχουν εκτεθεί 50 έργα του γνωστού ζωγράφου και η θεματολογία τους πηγάζει από την Ελληνική μυθολογία, την ιστορία, το παρελθόν και το παρόν.

 

Κρήτη

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο γύρισαν την πλάτη στον υπουργό

Ο Βασίλης Κικίλιας στο Ηράκλειο

Με γυρισμένη την πλάτη και πανό διαμαρτυρίας υποδέχθηκαν τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια γιατροί, εργαζόμενοι και πολίτες στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Στη συνέχεια, παρουσία του υπουργού Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Λευτέρης Μαρκάκης.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ενώ για το θέμα των αναισθησιολόγων είπε ότι θα εξεταστεί.

Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο κ. Κικίλιας, είπε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση με την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας έκανε εν μέσω κορωνοϊού 5000 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Περισσότερες από 500 έγιναν στην Κρήτη και εκκρεμούν εγκρίσεις για άλλες 17. Συζητήσαμε με όλους τους εμπλεκομένους γιατρούς νοσηλευτές αυτοδιοικητικούς, αλλά και την πρώην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ποια επιμέρους λύση μπορεί να υπάρξει για προβλήματα, τα οποία πράγματι είναι εδώ και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Εγώ από τα προβλήματα δεν υπεκφεύγω. Νομίζω χρήζει ειδικών ρυθμίσεων το Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπως και άλλα νοσοκομεία της χώρας, έτσι ώστε να μπορέσουν να στηριχτούν συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες είτε οριζοντίως είτε καθέτως έχουν προβλήματα. Δηλαδή ειδικότητές για τις οποίες προκηρύσσονται θέσεις και παρόλα αυτά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Η 7η ΥΠΕ με τη διοίκηση του Νοσοκομείου έχει κάνει μια εξαιρετική προσπάθεια, όμως πρέπει να βρεθούν πιο μόνιμες λύσεις και αυτό ήρθαμε να συζητήσουμε. Νομίζω ότι αναγνωρίζουν όλοι ότι τα προβλήματα στην υγεία είναι διαχρονικά και οι λύσεις πρέπει να είναι τέτοιες που να μπορούν να δώσουν μια μονιμότητα και να μη χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε μετά από κάποια χρόνια».

Πηγή: rethemnosnews.gr