Κρήτη

Ηράκλειο

Το πλαίσιο αιτημάτων Λαϊκής Συσπείρωσης Αρχανών - Αστερουσίων προς τη δημοτική αρχή

Λαϊκή Συσπείρωση

Δελτίο Τύπου της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αρχανών-Αστερουσίων, στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον λαό, με σκοπό να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και διασφάλισης της δημόσιας υγείας καθώς και του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος και δικαιωμάτων.

Η αναγκαιότητα τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής από όλους, των οδηγιών των ειδικών, είναι δεδομένη. Εκτός όμως από την ατομική ευθύνη, πιο σημαντική είναι η κρατική ευθύνη, στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ώστε να ανταποκριθεί στις δύσκολες αυτές συνθήκες, καθώς και μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος.Η υποστελέχωση σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό, οι ελλείψεις σε ιατρικό-φαρμακευτικόυλικό στο δημόσιο σύστημα υγείας καθώς και στους Δήμους, δεν προέκυψε ξαφνικά. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, της ΕΕ, διαχρονικά, με σκοπό την εμπορευματοποίηση της υγείας και των ΟΤΑ.Οι Δήμοι, πρέπει να απαιτήσουν και να λάβουν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με αναβάθμιση των υποδομών και της λειτουργίας των μονάδων υγείας της περιοχής μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αρχανών - Αστερουσίων καταθέτει ένα πλαίσιο μέτρων για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των μικροεπαγγελματιών, των μικρομεσαίων αγροτών, την προστασία των εργαζομένων στους Δήμους.Άμεσα, θεωρούμε πως ο Δήμος πρέπει να πάρει τα παρακάτω μέτρα:

•    Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.

•    Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

•    Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κλπ.).

•    Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τις μικρές επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο μικρών επιχειρήσεων και μικρομάγαζων.

•    Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς τον Δήμο, ιδιωτών, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εξασφάλιση αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

•    Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου.

•    Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, απορριμματοφόρα, κάδους, σχολικές μονάδες καθώς και κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.

•    Επαρκής στελέχωση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», προσθήκη ειδικότητας ψυχολογικής και παρηγορητικής υποστήριξης, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

•    Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.

Ειδικότερα για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα στον Δήμο:

Άμεσα μέτρα για την προστασίας για τηςυγείας των εργαζόμενων. Η εργασία τους σε συνθήκες πανδημίας είναι ιδιαίτερη σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν σαν «πρόβατα στη σφαγή», χωρίς μέσα προστασίας, εκτεθειμένοι στον ιό και σε ισχυρά απολυμαντικά.

Άμεση εξόφληση πιθανά απλήρωτων δεδουλευμένων.

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

Ένταξη των επαγγελμάτων συνολικά στα ΒΑΕ.

Όχι στην εφαρμογή της απαράδεκτης, αντεργατικής κυβερνητικής εγκυκλίου για μετακίνηση εργολαβικών σχολικών καθαριστριών στις υπηρεσίες του Δήμου.

Θεωρούμε πως ο Δήμος πρέπει εδώ και τώρα να απαιτήσει από την κυβέρνηση:

•    Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε Βενιζέλειο/ΠΑΓΝΗ. Να στελεχωθεί πλήρως το Κέντρο Υγείας Χάρακα και τα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου μας, με εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων, ιατρικό-φαρμακευτικό υλικό και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.Καμία σκέψη για αναστολή λειτουργίας ή αποδυνάμωση περιφερειακών ιατρείων από προσωπικό. Να ανοίξουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ. Μονιμοποίηση τωνεργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

•    Άμεση πρόσληψη επικουρικών γιατρών ακόμα κι αν δεν έχει παρέλθει τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμοί σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.

•    Διάθεση στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλων τωνενδεικνυόμενα υλικών προφύλαξης,ιδιαίτερα στους χώρους με συγχρωτισμό. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια εδώ και τώρα. Το τεστ για τον κορονοϊό να γίνεται δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.

Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, των υποδομών, των υλικών και του προσωπικού, στο δημόσιο σύστημα Υγείας με κρατική ευθύνη, χωρίς πληρωμή των ασθενών για εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.

Για τους εργαζόμενους συνολικά η Δημοτική Αρχή οφείλει να πιέσει Περιφέρεια και κυβέρνηση για:

•    Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Εξασφάλιση πρόσθετης άδειας επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση α) σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς, β) σε μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

•    Αύξηση δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.

•    Αυστηροποίησηελέγχων από επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλείας δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.

•    Αναστολή πληρωμών προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, κατασχέσεων.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ, διεκδικούμε:

•    Απαλλαγή τους από τρέχουσες εισφορές για την προσωπική τους ασφάλιση για το επόμενο εξάμηνο, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

•    Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο.

•    Άμεση αναστολή φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για το επόμενο εξάμηνο. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.

•    Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας.

•    Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για νέες μητέρες ώστε να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν άμεσα στην επιχείρησή τους.

•    Απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους ως ενίσχυση.

•    Άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου, για εισοδήματα ως και 12.000 ευρώ τον χρόνο και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην εκτιναχθούν για μία ακόμα φορά τα χρέη τους.

Ειδικά για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους:

Για όσο διάστημα χρειαστεί να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Να μην πληρωθούν ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια στον ΕΝΦΙΑ, τοκοχρεολύσια στις τράπεζες για το επόμενο 6μηνο.

Να καταβληθούν άμεσα στο 100% οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για ζημιές του 2019 σε όλους τους δικαιούχους όπως και η καταβολή των αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ.

Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους.

Για τους αγροτοκτηνοτρόφους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.

Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας από εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις - βιομηχανίες. Αφορολόγητο πετρέλαιο άμεσα.

Να δοθεί η απαραίτητη παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ

•    Καμία υποβάθμιση του προγράμματος δακοκτονίας με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού. Εξασφάλιση ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας, ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες απαραίτητου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας. Όχι στην ανάθεση σε εργολάβους, είτε ιδιώτες είτε Δήμους. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς

Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του δήμου μας:

Να εξασφαλιστούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου Ιnternet για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση Η/Υ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τώρα να εξασφαλιστεί ένα δωρεάν tablet για κάθε μαθητή.

Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Παιδεία ώστε όλες οι σχολικές μονάδες, όλα τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να έχουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για την ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Το υπουργείο να λάβει υπόψη του τις προτάσεις που ήδη έχουν γίνει από εκπαιδευτικά σωματεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις και για τις ενδοσχολικές, προαγωγικές εξετάσεις στις υπόλοιπες τάξεις, λόγω των συνθηκών.

Το συνολικό κόστος να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή οι αυτοαπασχολούμενοι τηςυπαίθρου, οι οποίοι ήδη έχουν πληρώσει για την κρίση!

 

Πεζά, 31/3/2020

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης,

Καρκαβάτσος Μανώλης

Χατζηγεωργίου Πάρης

ΓενετζάκηςΓιώργος

Κρήτη

Ηράκλειο

Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν στο Ηράκλειο - Τι θα γίνει με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

δωμάτιο ξενοδοχείου

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται ξενοδόχοι και εργαζόμενοι σε αυτά καθώς παρότι άναψε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους δεν προβλέπεται να ανοίξουν πολλά από αυτά τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Ιούνη.

Αιτία η έλλειψη πελατών αλλά και καθυστερημένη ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti ο πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Δημήτρης Κουμπαράκης.

Στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης η εικόνα είναι η ίδια καθώς κεντρικά ξενοδοχεία αλλά και μικρότερα ξενοδοχεία πόλης παρέμειναν κλειστά.

 

Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν στο Ηράκλειο

 

Στο Ηράκλειο μάλιστα που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός πόλης με τη λειτουργία σύγχρονων μονάδων άνοιξαν τη Δευτέρα μόλις 5 ξενοδοχεία όταν την ίδια ώρα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ανοιχτά πάνω από 20 σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ekriti.

Σε σύνολο χώρας ούτε το το 20% των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας όλης της χώρας δεν άνοιξε χθες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο καθώς θα χρειασθεί ένα διάστημα προσαρμογής, τουλάχιστον 10 ημερών για την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και για να ανοίξουν οι πτήσεις από το εξωτερικό που για το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου προγραμματίζεται για τις 15 Ιουνίου.

 

Εφαρμογή των οδηγιών

 

Παράλληλα όλα τα ξενοδοχεία, εφόσον ανοίξουν, θα πρέπει να εφαρμόζουν, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος διαμορφωμένο υγειονομικό πρωτόκολλο που αντιστοιχεί στις προδιαγραφές και στις υπηρεσίες που το κάθε ένα παρέχει.

Όπως εκτιμάται, εκτός από την καθυστέρηση στην επίσημη ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η έλλειψη ενδιαφέροντος τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, καθώς και η μη ύπαρξη αεροπορικών πτήσεων είναι λόγοι που καθιστούν δυσχερή την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων σε αυτή τη χρονική περίοδο.

 

Ικανοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων

 

Ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης μιλώντας στο ekriti, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την επαναπρόσληψή τους με νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια εάν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα να τους αναστείλει την σύμβαση προκειμένου να τύχουν των μέτρων στήριξης.

Να θυμίσουμε ότι ξενοδοχοϋπάλληλοι είχαν προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημά τους που είχε να κάνει με την επιβίωση των οικογενειών τους όπως οι ίδιοι υποστήριζαν

 

Ερωτηματικά με τις αστικές ευθύνες

 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον πρόεδρο των διευθυντών ξενοδοχείων κ. Κουμπαράκη θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ακόμη πολλά ζητήματα σχετικά με την αστική ευθύνη των ξενοδοχείων σε περίπτωση ασθένειας πελάτη από τον κορωνοιό καθώς η ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με τα όσα ψηφίστηκαν στη βουλή, προβλέπει μεν ότι εάν διαπιστωθεί ότι τα έχει εφαρμοστεί το πρωτόκολλο κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα, ωστόσο όταν επιστρέψει στην πατρίδα του θα μπορεί εκεί να κινήσει τις διαδικασίες.

Αυτό που πρέπει να γίνει είπε είναι διακρατικές συμφωνίες και εν συνεχεία η ψήφιση από το κοινοβούλιο της κάθε χώρας.

Εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού

Άμεσα ξεκινά το πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης εργαζομένων στον τουρισμό με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και των Φορέων του Τουρισμού της Κρήτης που ανακοινώθηκε χθες και από σήμερα τα σεμινάρια για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Λευτέρης Βαρδάκης