Κρήτη

Ηράκλειο

Παρέμβαση Κεγκέρογλου για τους αρχαιολογικούς χώρους

κνωσός

Με ερώτηση του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, φέρνει στη Βουλή τα θέματα που έχουν προκύψει στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως τα περί αύξησης της τιμής του εισιτηρίου και τις επιπτώσεις τους και ζητά ενημέρωση για αν από τα στοιχεία προέκυψαν ματαιώσεις επισκέψεων, ενώ προτρέπει τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε οι Δήμοι να εισπράττουν μέρος εσόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

Έντονος προβληματισμός και εύλογα ερωτηματικά προκύπτουν από τις αυξήσεις των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης με την υπ. αριθμό 9/16.2.2016 απόφαση της(την οποία και σας διαβίβασα μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου ως αναφορά), εκφράζει την ανησυχία της για τις αυξήσεις -πολύ δε περισσότερο τις υπερβολικές τιμές  εισόδου-επίσκεψης στους αρχαιολογικούς χώρους και τονίζει ότι λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την επισκεψιμότητα.  
Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπερβολικών αυξήσεων στην Κρήτη  αποτελούν η Σπιναλόγκα, που το αντίτιμο του εισιτηρίου από 2 ευρώ αυξήθηκε σε 8 ευρώ  και η Κνωσός που από 6 ευρώ  αυξήθηκε σε 15 ευρώ.
Τοπικό δημοσίευμα κάνει λόγο για τα πλούσια έσοδα των αρχαιολογικών χώρων που δεν καταλήγουν όμως στην λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση τους ενώ τονίζει πως είναι αναγκαία η παραχώρηση μέρους των εσόδων από το Κεντρικό Κράτος στους Δήμους, οι οποίοι έτσι θα έχουν την δυνατότητα να μεριμνήσουν για την λειτουργική αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων και των υποδομών τους, που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων, συμβάλλοντας έτσι και στην περαιτέρω αύξηση της επισκεψιμότητας τους.
Επιπλέον, αναγκαία είναι και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα Μουσεία, και συγκεκριμένα η δυνατότητα διαδικτυακής κράτησης-πληρωμής εισιτηρίων ή ακόμη και η βελτίωση των υπηρεσιών μετάφρασης.
Επειδή η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες και συνάμα να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. 

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί

Προτίθεστε να επανεξετάσετε την απόφαση σας, περί αύξησης της τιμής του εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους; Από τα στοιχεία σας, προκύπτουν ματαιώσεις επισκέψεων και γενικότερα μείωση επισκεψιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους, ύστερα από τις αυξήσεις των εισιτηρίων;
Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες (e-tickets κλπ) στους υφιστάμενους αρχαιολογικούς χώρους και να μην δέχεται η χώρα μας κριτική από τους τουρίστες του εξωτερικού αλλά και από τους Έλληνες επισκέπτες;
Προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, ούτως ώστε να παραχωρηθεί μέρος των εσόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους στου Δήμους και να ικανοποιηθεί, με αυτόν τον τρόπο, ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα τους;

Κρήτη

Κρήτη: 140 οι ασθενείς με covid στα νοσοκομεία του νησιού

κλινες μεθ

Ελαφρώς αυξημένος είναι ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Σήμερα, Πέμπτη, νοσηλεύονται 140 ασθενείς, ενώ χθες είχαμε 138.

Οι 120 βρίσκονται σε κλινικές κορωνοϊού και οι 20 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων οι 12 είναι διασωληνωμένοι.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου έχουμε 52 ασθενείς, 41 σε κλινική, 11 σε ΜΕΘ, οι 7 διασωληνωμένοι.

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου 32 ασθενείς, 26 σε κλινική, 6 σε ΜΕΘ, οι 3 διασωληνωμένοι.

Στο Νοσοκομείο Χανίων 32 ασθενείς, 30 σε κλινική, 2 σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου 17 ασθενείς, οι 16 σε κλινική, 1 στη ΜΕΘ, όχι διασωληνωμένος Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύεται ένας ασθενής στην κλινική κορωνοϊού.

Στο Νοσοκομείο Σητείας, 4 στην κλινική covid

Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας δύο στην κλινική covid

Στο Νοσοκομείο Νεάπολης δεν νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό

Τα νέα κρούσματα

Οι υγειονομικές αρχές χθες ανακοίνωσαν ανακοίνωσε 2.856 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων στην Κρήτη εντοπίστηκαν 297 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα: 128 στο Ηράκλειο, 107 στα Χανιά, 44 στο Ρέθυμνο και 18 στο Λασίθι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Λαγουβάρδος στο Ράδιο Κρήτη: Αύριο η πιο καυτή μέρα για τo νησί

Ένταξη του ΟΑΕΔ στο support.gov.gr- Ποιες οι προσφερόμενες υπηρεσίες

Πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία- ΒΙΝΤΕΟ