Κρήτη

Ηράκλειο

Παρέμβαση Κεγκέρογλου για τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης

κεγκέρογλου

Την άμεση υλοποίηση όλων των μέτρων και δράσεων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου  με ερώτηση του, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του είπε :
«Πέρυσι τέτοιο καιρό, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης μου, ο αρμόδιος Υπουργός με διαβεβαίωνε ότι δράσεις και μέτρα του προγράμματος θα ξεκινούσαν από το Σεπτέμβριο του 2016 ενώ σήμερα ένα χρόνο μετά, με εξαίρεση τα μέτρα που αφορούν τους νέους αγρότες, δεν έχει προδημοσιευθεί κανένα μέτρο ή δράση, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο, προϋπολογισμού 6 δις, για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Ο κ.Κεγκέρογλου ρώτησε συγκεκριμένα:
-Τι προγραμματισμός υπάρχει για τη δημοσίευση των προσκλήσεων ανά μέτρο;
-Τι γίνεται με την πρόσκληση για το μέτρο 4.2.1,το σχέδιο της οποίας είναι έτοιμο στο γραφείο σας εδώ και εβδομάδες και δεν το υπογράφετε;  
- Τι προτίθεστε να πράξετε με τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία;
ενώ συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις καταχρηστικές πρακτικές με τις οποίες ήδη «βαπτίζουν» παλαιούς και νέους βιοκαλλιεργητές, λόγω ασάφειας της πρόσκλησης που αναφέρει ότι θεωρούνται παλαιοί Βιοκαλλιεργητές, όσοι έχουν συμβάσεις με εταιρείες πριν τη πρόσκληση του Υπουργείου που εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου.
«Δεν υπάρχει ασφαλώς ημερομηνία διότι η δήλωση της οποιαδήποτε σύμβασης στην εφορία έχει περιθώριο τριών μηνών.
Άρα μια σύμβαση που θα υπογραφεί σήμερα μπορεί άνετα να φέρει ημερομηνία πριν την 27η Ιανουαρίου.
Επειδή έχουμε χωριστούς προϋπολογισμούς για νέους-παλαιούς βιοκαλλιεργητές, παρακαλώ να ξεκαθαριστούν οι κανόνες γιατί αυτό θα αποβεί εις βάρος του προγράμματος.Π.Χ για νέους βιολογικούς κτηνοτρόφους προβλέπονται 33 εκ. και για παλαιούς 160 εκ. περίπου.Δεν μπορεί να θεωρείται παλιός αυτός που δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια, παρά μόνο υπέγραψε ετεροχρονισμένα μια σύμβαση πριν 15 μέρες. Αν είναι λίγα τα χρήματα για τους νέους ή τους παλιούς  να μεταφερθούν κονδύλια από τον ένα κωδικό στον άλλο ή και από άλλους κωδικούς αλλά όχι να επιτρέπετε και να ευλογείτε τα βαφτίσια», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Στην δευτερολογία του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο δασικούς χάρτες και στα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ανάρτηση τους και για τους αγρότες, οι οποίοι κινδυνεύουν είτε να χάσουν τις ενισχύσεις τους λόγω μη επιλεξιμότητας των εκτάσεων τους είτε να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την κυριότητα τους.
Ο Υπουργός αφού αναγνώρισε την ορθότητα των λεγομένων του κ.Κεγκέρογλου, παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις αλλά και το γεγονός ότι τα 657 εκ. Ευρώ που έχουν καταβληθεί το 2016 αφορούν  σε πληρωμές παλαιότερων δράσεων.
Επιπλέον, ο κ Αποστόλου δεσμεύτηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκδώσει πρόσκληση για το μέτρο 4.2.1, ύψους 170 εκ. που αφορά την μεταποίηση ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την πρόσκληση για τα βιολογικά και συγκεκριμένα με την ημερομηνία για τον καθορισμό  νέου και παλαιού βιοκαλλιεργητή και είπε ότι προτίθεται να το αντιμετωπίσει.
Για τους δασικούς χάρτες δέχθηκε ότι υπάρχει θέμα, αλλά διαβεβαίωσε χωρίς να το τεκμηριώσει, ότι δεν θα χάσει δικαιώματα κανένας αγρότης ούτε θα υπάρξει θέμα κυριότητας.

Κρήτη

Λασίθι

Λασίθι: Πρόλαβαν την πυρκαγιά στην Ανατολή Ιεράπετρας

Φωτιά - Πυροσβεστική

Η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας πρόλαβε τα χειρότερα για τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής κοντά στην Ανατολή της Ιεράπετρας.

Η φωτιά, άγνωστο μέχρι στιγμής πως εκδηλώθηκε,έκαψε μικρή έκταση πριν την σβήσουν οι πυροσβέστες.Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη και γρήγορα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο πριν επεκταθεί ενώ βοήθησαν και οι άνεμοι που έπνεαν με μικρή ένταση.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - καύσωνας: "Έβρασε" με πάνω από 42 βαθμούς και καυτό αέρα το νησί - Κίνδυνος πυρκαγιάς

Ηράκλειο: Μεγάλη ταλαιπωρία - Παραλαβή αποσκευών στο αεροδρόμιο όσο και το...ταξίδι