Κρήτη

Ηράκλειο

Παρέμβαση Αυγενάκη για το φράγμα στις Λίθινες Δαφνών

αυγενάκης 4

Στις καθυστερήσεις στη διαδικασία κατασκευής του φράγματος των Δαφνών, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη,  Υποδομών και Μεταφορών κ. Χ. Σπίρτζη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η διαδικασία για την κατασκευή του φράγματος στη θέση «ΛΙΘΙΝΕΣ ΔΑΦΝΩΝ», ξεκίνησε το 2010 με τη με αριθμ. 247/2010 απόφαση απαλλοτρίωσης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου και την απόφαση 666/2012 του Μον. Πρωτοδικείου Ηρακλείου για τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας. 

Πρόκειται για ένα αντιπλημμυρικό έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή του βορειοδυτικού Ηρακλείου, το οποίο θα σημάνει τη διευθέτηση της πλημμυρικής ζώνης και την επέκταση του σχεδίου πόλης κάτι που ζητούν οι περιοχές του ΤΕΙ και του Εσταυρωμένου, οι οποίες στερούνται βασικά έργα υποδομής σε επίπεδο δικτύων, δρόμων και διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων.

Το έργο αυτό ωστόσο βρίσκεται στα συρτάρια των αρμοδίων φορέων. Ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει προχωρήσει σε καταβολή στους δικαιούχους της αποζημίωσης σύμφωνα με την προσωρινή τιμή μονάδας που όρισε το Δικαστήριο, απλώς κατέθεσε αίτηση για τον καθορισμό οριστικής τιμής μονάδας. Επιπλέον, ούτε προχώρησε στην άρση της απαλλοτρίωσης των εκτάσεων.

Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας είναι ότι οι δικαιούχοι είναι σήμερα εγκλωβισμένοι σε μία αδιέξοδη κατάσταση όπου το έργο παραμένει ανεκτέλεστο, δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση και τα ακίνητά τους είναι δεσμευμένα!».
 
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: 
«1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για την κατασκευή του φράγματος;
2. Για ποιο λόγο έχει σταματήσει η διαδικασία; 
3. Σκοπεύετε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να αποζημιώσετε τους δικαιούχους;». 

Κρήτη

Ηράκλειο

Πέτσας: Προς χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης» τα μεγάλα έργα του Δήμου Ηρακλείου

πετσας - λαμπρινος

Την διαβεβαίωση ότι το μεγάλο έργο της Αστικής Αναζωογόνησης (Πάρκο Ερυθραίας), προϋπολογισμού 12,4 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υπεύθυνος για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, στον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Μαΐου στην Λότζια. Παράλληλα,
ο Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τα έργα που έχει έτοιμα ο Δήμος Ηρακλείου και αφορούν τους τομείς της Ανακύκλωσης, της Ηλεκτροκίνησης και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, επίσης θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, η προετοιμασία που έχει κάνει ο Δήμος Ηρακλείου είναι πολύ καλή και η προτεραιοποίηση των έργων συμφωνεί με αυτήν του Υπουργείου.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Ηρακλείου θα καταθέσει κανονικά τους φακέλους του για έργα και δράσεις που έχει έτοιμα, προϋπολογισμού περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ. με στόχο να βρεθεί χρηματοδότηση για όλα.

Να σημειωθεί ότι όπως ξεκαθάρισε εκ νέου ο Υπουργός το μεγάλο έργο της αντικατάστασης 150 χιλιομέτρων υδρευτικού δικτύου, προϋπολογισμού 15,2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε ενταχθεί στον «Φιλόδημο», εξαιρείται από το ποσό που θα πάρει ο Δήμος Ηρακλείου από το «Αντώνης Τρίτσης».

Μετά την συνάντηση ο Δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον κ.. Υπουργό, σε συνέχεια εκείνης που είχαμε προ ημερών στην Αθήνα. Ο κ. Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι το έργο της Αστικής Αναζωογόνησης θα χρηματοδοτηθεί από το “Αντώνης Τρίτσης” ενώ χάρη στην πολύ καλή προετοιμασία που έχουμε κάνει, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση και για τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που προγραμματίζουμε.

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη και περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Χρονάκης, οι Αντιδήμαρχοι Μαρία Καναβάκη, Γιάννης Αναστασάκης, Κώστας
Βαρδαβάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βαγγέλης Καρκανάκης καθώς και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

ειδησεις σημερα

Πέτσας από Ηράκλειο: Τουλάχιστον 316 εκατ. ευρώ στην Κρήτη από το πρόγραμμα "Αντώνης

Τρίτσης"

Στο Ηράκλειο ο Στέλιος Πέτσας - Αποζημιώσεις και "Αντώνης Τρίτσης" στο επίκεντρο

"Φιλόδημος": Νέο αποριμματοφόρο στον δήμο Γαύδου