Κρήτη

Ηράκλειο

Οι προκλήσεις για τα τοπικά και περιφερειακά οικονομικά στον απόηχο της υγειονομικής κρίσης

γιάννης κουράκης

Στην ερώτηση που ετέθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών: «Ποιες θεωρείται ότι είναι οι προκλήσεις για τα περιφερειακά και τοπικά οικονομικά στον απόηχο της κρίσης» απάντησε το τακτικό μέλος της και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης αναδεικνύοντας επτά βασικά σημεία:

·  Πρώτο, η αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού θα είναι σταδιακή και θα αρχίσει από το υψηλότερο ποιοτικά τμήμα του κλάδου και χωρικά θα επικεντρωθεί σε περιορισμένο αριθμό τοπικών προορισμών. Άρα, θα απαιτηθεί παρατεταμένη στήριξη ειδικά των ΜΜΕ του κλάδου. Ενδείκνυται η διατήρηση των φορολογικών και άλλων κινήτρων και το 2021 και η συμπλήρωση τους με εφάπαξ ενίσχυση επανεκκίνησης για τις ΜΜΕ.

·  Δεύτερο, το πλήγμα που έχουν δεχτεί οι αεροπορικές εταιρίες ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μείωση του ανταγωνισμού σε ορισμένους προορισμούς και άρα σε αύξηση των ναύλων.

·  Τρίτο, η στροφή των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα πρέπει να συνδυασθεί με τον εκσυγχρονισμό και την έμπρακτη στήριξη του λιανικού εμπορίου σε αστικά και ημιαστικά κέντρα.

Ψηφιακή οικονομία και Ηλεκτρονικό εμπόριο

·  Τέταρτο, η στροφή στη ψηφιακή οικονομία πραγματοποιήθηκε υπό καθεστώς πίεσης και απαιτεί ενίσχυση των ευρυζωνικών υποδομών στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές σε συνδυασμό με διεύρυνση της κατάρτισης σε μεγάλη κλίμακα σε κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί με τις συγκεκριμένες διαδικασίες και εφαρμογές.

  Πέμπτο, η εφοδιαστική αλυσίδα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες για αυξημένη εξωστρέφεια και η τοπική παραγωγή να διευρύνει τις αγορές διάθεσης και ιδιαίτερα τις ποιοτικές.

·  Έκτο, μια εξισορρόπηση της δομής της περιφερειακής οικονομίας θα ήταν επιθυμητή σε μεσομακροπρόθεσμη βάση με την ενίσχυση της αγροδιατροφικού τομέα και της μεταποίησης.

Γ. Κουράκης: Θα επιδεινωθούν περαιτέρω τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης

Τέλος, το έβδομο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης αφορά στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα οποία και έχουν υποστεί σοβαρή πίεση λόγω της δυσπραγίας της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα αναπλήρωσης τους ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω και το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Κρήτη ο Στέλιος Πέτσας - Επαφές με Αρναουτάκη, Κουράκη και Δημάρχους

Συνάντηση Κουράκη - Πέτσα: Δεσμεύσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ

Κουράκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών: Το "αποτύπωμα" της πανδημίας στην Κρήτη

Κρήτη

Ηράκλειο

Η πιο δύσκολη μάχη για τον Ηρακλειώτη επιχειρηματία

παιδί εντατική

Κρίσιμες ώρες για τον Ηρακλειώτη επιχειρηματία, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, πέφτοντας από μεγάλο ύψος, ενώ εκτελούσε εργασίες, σε σκάφος, στο Καρνάγιο στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Ο 52χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου και όπως είπε στο ekriti ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Τερζάκης υποβάλλεται συνεχώς σε εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της βλάβης, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά στον αυχένα και στο κεφάλι.

Το σοβαρό ατύχημα "πάγωσε" όλους όσοι βρίσκονταν στο Καρνάγιο την ώρα του ατυχήματος, και τώρα όλοι εύχονται στον 52χρονος να βγει νικητής από την μεγάλη περιπέτεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Έβαλαν στο "μάτι" αυτοκίνητο και μηχανάκι αλλά τα χάρηκαν λίγο

Κρήτη: Τους συνέλαβαν μόλις αποβιβάστηκαν από το πλοίο

Νέος σεισμός στο Ηράκλειο