Κρήτη

Ηράκλειο

Οι Μηχανικοί της Κρήτης ενημερώθηκαν για το νέο ΕΣΔΑ

esda2.jpg

Ενημέρωση των Μηχανικών για τις ενέργειες και τις θέσεις της Περιφέρειας στο θέμα της εφαρμογής του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) πραγματοποίησε, μετά από πρόσκληση, ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής στη συνεδρίαση της αντιπροσωπίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ-ΤΑΚ). Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, η Περιφέρεια ανέλαβε το ρόλο του συντονιστή για  να προχωρήσει γρήγορα η ενσωμάτωση όλων των Τοπικών Σχεδίων Απορριμμάτων των Δήμων στον ΠΕΣΔΑΚ του 2013, καθώς και την ανάθεση εκπόνησης φακέλου Περιβαλλοντικού Προελέγχου για Στρατηγική Περιβαλλοντική Προεκτίμηση. 
Όπως αναφέρθηκε, λόγω του πολύ σφιχτού χρονοδιαγράμματος που επιβλήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και της οικονομικής και τεχνικής αδυναμίας των Δήμων να αναθέσουν ή να εκπονήσουν τις αντίστοιχες μελέτες, η Περιφέρεια ανέλαβε με δικό της προϋπολογισμό την ανάθεση των μελετών των 17 από τους 24 Δήμους της Περιφέρειας. Τόσον οι Δημοτικές αρχές όσο και οι υπηρεσίες τους, κατά τη διαδικασία εκπόνησης των Μελετών τους βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια και τους Μελετητές προκειμένου να καταγραφούν και να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα, απόψεις, παρατηρήσεις και επιθυμίες τους. Οι μελέτες ΤΣΔΑ στην τελική τους μορφή εγκρίθηκαν με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.
Η ενσωμάτωση στον ΠΕΣΔΑΚ, των εγκεκριμένων ΤΣΔΑ των Δήμων όλης της Περιφέρειας έχει ήδη πραγματοποιηθεί και η σχετική Μελέτη είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας για διαβούλευση. 

esda.jpg

esda.jpg, by gpapadakis

Σύμφωνα εξάλλου με την παρουσίαση της Μελέτης Ενσωμάτωσης των ΤΣΔΑ στον ΠΕΣΔΑΚ, που έκανε η αρμόδια υπάλληλος της Περιφέρειας, Ελένη Καργάκη, ο ισχύων ΠΕΣΔΑΚ που εγκρίθηκε το 2013 δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά ούτε ως προς τους βασικούς στόχους του, ούτε ως προς τα έργα που ήδη προέβλεπε. Η μόνη διαφοροποίηση αφορά στην υφιστάμενη μονάδα προεπεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ στην Αλικαρνασσό του Ηρακλείου, η οποία ενώ είχε αποφασιστεί η αναβάθμισή της σε μηχανική διαλογή και βιοξήρανση στον ΠΕΣΔΑΚ 2013, περιγράφεται πλέον ως Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων (ΜΕΑ) γενικώς, όπως ζητήθηκε από τη Δημοτική Αρχή Ηρακλείου. Επίσης άλλο σημαντικό στοιχείο είναι, ότι, η Μονάδα που προβλεπόταν στον ΠΕΣΔΑΚ για τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων των Δήμων Μαλεβιζίου, Φαιστού, Γόρτυνας και Αρχανών Αστερουσίων, η χωροθέτηση προσδιορίζεται στην περιοχή του ΧΥΤΑ Αρχανών Αστερουσίων. Το σίγουρο είναι πάντως ότι εντατικοποιείται η διαλογή στην πηγή του οργανικού, του χαρτιού, πλαστικού, μετάλλων και πλαστικών και μαζί με τον πράσινο κάδο που έχουμε σήμερα για τα σύμμεικτα θα έχουμε συνολικά 6 κάδους σε κάθε γειτονιά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου ΕΣΔΑ.
Στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι όλοι οι παριστάμενοι συνέκλιναν θετικά στις απόψεις για το πνεύμα και τις αρχές του νέου ΕΣΔΑ, που αν και ιδιαίτερα φιλόδοξος ως προς την ταχύτητα εφαρμογής του, κινείται στη σωστή κατεύθυνση για μια βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

"Χτύπησαν" εγκληματική ομάδα με χιλιάδες δενδρύλλια και όπλα - Συλλήψεις και στο Ηράκλειο

δενδρύλλια

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία έχοντας ως προκάλυμμα επιχείρηση βιομηχανικής κάνναβης, δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης σε περιοχή της Αττικής. Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε συστηματική αστυνομική έρευνα και συνεργασία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου και Μεσσαράς, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν έξι (6) Κρητικοί και δεκαοχτώ (18) αλλοδαποί, σε Αττική και Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, στο Ηράκλειο έγιναν δύο συλλήψεις και συγκεκριμένα μία στη Γέργερη Ηρακλείου όπου συνελήφθη ένας 53χρονος και μία στην Ανω Χερσόνησο όπου συνελήφθη ένας 47χρονος.

Όπως εξακριβώθηκε, πέντε από τους Έλληνες, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και με προκάλυμμα αδειοδοτημένη επιχείρηση καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης, καλλιεργούσαν μεγάλο αριθμό δενδρυλλίων, τα οποία δεν εμπίπτουν στη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε η άδεια. Επιπλέον απασχολούσαν παράνομα τους αλλοδαπούς, οι οποίοι προέβαιναν σε καλλιεργητικές εργασίες στο χώρο της φυτείας. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 σε περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής, βρέθηκαν να καλλιεργούνται περισσότερα από 46.000 δενδρύλλια κάνναβης από τα οποία τα 28.910, ύψους έως 1,8 μέτρα, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Από τα δενδρύλλια ελήφθησαν κατάλληλα δείγματα και μέχρι στιγμής για τα 28.910 προέκυψε, μέσω εργαστηριακών εξετάσεων, ότι το ποσοστό της ουσίας (τετραυδροιοκανναβινόλη) που καθορίζει τη βιομηχανική κάνναβη ξεπερνά κατά πολύ το νόμιμο επιτρεπτό, ενώ και από τις εξετάσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους προέκυψε ότι εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Τα υπόλοιπα δενδρύλλια φυλάσσονται, καθώς η έρευνα και οι εργαστηριακές εξετάσεις γι αυτά συνεχίζονται.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους σε Ηράκλειο και Αττική, όπου -μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

5 πολεμικά όπλα, 11 γεμιστήρες και 770 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
3 υποπολυβόλα, 5 πιστόλια, 5 περίστροφα, 3 αεροβόλα όπλα και κυνηγετικό όπλο,
2 θήκες οπλισμού, διόπτρα, 4 μαχαίρια, κυτίο κατάλληλο για αποθήκευση πολεμικού υλικού,
281 γραμμάρια κάνναβη και 1,9 γραμμάρια κάνναβη (σε μορφή σοκολάτας),
21 ναρκωτικά δισκία,
63.290 ευρώ και 10.259 δολάρια,
2 καταγραφικά κλειστού κυκλώματος καμερών,
10 συσκευές κινητών τηλεφώνων και
ακουστικό και συσκευή στρατιωτικού ασυρμάτου

Το προσδοκώμενο παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τις μέχρι τώρα κατασχεθείσες ποσότητες, υπολογίζεται σε 26.000.000 ευρώ. Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων, περί βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων και πλαστογραφία, ενώ σε βάρος ενός αλλοδαπού εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Ανακριτή.

 

Δείτε το βίντεο που έδωσε τη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ:

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Εξαφανίστηκε γυναίκα στο Ηράκλειο

"Ζούγκλα" η παραλιακή του Ηρακλείου - Έκτροπα καταγγέλλουν κάτοικοι στο Ράδιο Κρήτη

Κρήτη: Στη φυλακή ο 34χρονος για τον βιασμό της ανήλικης