Κρήτη

Ηράκλειο

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για τις επιδοτήσεις των αγροτών

επιδότηση

Δελτίο Τύπου από τον ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για τις επιδοτήσεις των αγροτών.

Αναλυτικά σε αυτό αναφέρονται τα εξής:

Ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης και όλης της χώρας συνειδητοποιεί πλέον ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο αδιαφορεί, όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα ανακούφισης και στήριξης των αγροτών, αντίθετα με τις μέχρι τώρα πράξεις και παραλείψεις της δυσχεραίνει την θέση των γεωργών και των κτηνοτρόφων, με το αγροτικό εισόδημα να πλήττεται και συνεχώς να μειώνεται.

Οι αγρότες βιώνουν μια από τις χειρότερες περιόδους, η πανδημία βρίσκεται ξανά σε έξαρση, οι απανωτές αυξήσεις στο καθημερινό κόστος ζωής, οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου, των ζωοτροφών και των αγροτικών εφοδίων, σε συνδυασμό με τον τρόπο που αντιδρά και αντιλαμβάνεται την κατάσταση η κυβέρνηση, προκαλεί απελπισία και αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Μέσα σε όλα αυτά, και ενώ οι αγρότες περιμένουν την προκαταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων μέχρι τα τέλη Οκτώβρη όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αποφασίζεται την τελευταία στιγμή, αιφνιδιαστικά και με αναδρομική ισχύ, νέος τρόπος κατανομής των βοσκοτόπων, αιφνιδιάζοντας τους κτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν υποβάλλει ήδη από τον Μάιο την αίτηση τους με άλλα δεδομένα.

Για πρώτη φορά τα αμνοερίφια που μέχρι σήμερα προσμετρούνταν κανονικά για την διανομή του ανάλογου βοσκότοπου και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, με την νέα ΚΥΑ η οποία τροποποιεί την προηγούμενη του 2015, θα υπολογίζονται τα τρία (3) αμνοερίφια ως ένα (1) ενήλικο ζώο, αυτό σημαίνει μείωση στην αναμενόμενη επιδότηση κατά 2/3, δηλαδή αν έπαιρναν π.χ. 3000 ευρώ βασική ενίσχυση λόγω αμνοεριφίων, τώρα θα πάρουν 1.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις αναμενόμενες ενισχύσεις από άλλα προγράμματα.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση νομοθετεί εις βάρος των αγροτών, δείχνει την πλήρη αδιαφορία της και την έλλειψη σεβασμού απέναντι στον καθένα και ιδιαίτερα στους νέους που θα ήθελαν να μπουν στο αγροτικό επάγγελμα, που λειτουργούν με εντιμότητα και θα ήθελαν να ξεκινήσουν να λειτουργούν με ένα στοιχειώδη και ελάχιστο δυνατό οικονομικό προγραμματισμό. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα δήθεν των ελέγχων του ζωικού κεφαλαίου που είναι πράγματι απαραίτητοι για την διασφάλιση της δίκαιης πληρωμής στους πραγματικούς δικαιούχους κτηνοτρόφους, να νομοθετούνται και να επιβάλλονται από τα πάνω οριζόντια και αυθαίρετα διοικητικά μέτρα, που τιμωρούν όλους ανεξαιρέτως τους κτηνοτρόφους.

Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη, διότι ενόψει του έτους 2022 που θα είναι έτος αναφοράς της νέας ΚΑΠ, όσοι κτηνοτρόφοι υποστούν μειώσεις στις ενισχύσεις, αυτό θα τους συνοδεύει μέχρι το τέλος της νέας ΚΑΠ.

Είναι άδικο και απαράδεκτο από την μια πλευρά να κόβονται οι επιδοτήσεις από πραγματικούς κτηνοτρόφους που θέλουν να μείνουν στο τόπο τους, ιδιαίτερα φέτος για τους Κρητικούς, εν μέσω σεισμών και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων, και που παλεύουν καθημερινά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για την επιβίωση τους, και από την άλλη πλευρά να δίνονται εκατομμύρια ευρώ απλόχερα με απ’ ευθείας αναθέσεις σε διάφορους αεριτζήδες για να φιλοτεχνούν την εικόνα του σωτήρα πρωθυπουργού και των «αρίστων» της κυβέρνησης του.

Καλούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης να εναντιωθούν δυναμικά απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που αδιαφορεί επιδεικτικά και απαξιώνει συστηματικά το παρόν και το μέλλον του πρωτογενή τομέα στην χώρα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση την κατάργηση ή την τροποποίηση της νέας ΚΥΑ που αφορά στην «Κατανομή των Βοσκοτόπων στους Κτηνοτρόφους της χώρας» και την αναίρεση της αιφνιδιαστικής απόφασης για την αναδρομική ισχύ της.

Θεματική ομάδα Αγροτική Πολιτικής

της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου

του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Παρέμβαση Βαρδάκη για τα κενά και τις συγχωνεύσεις σχολείων

Κρήτη: Μπήκαν στο σπίτι και άρπαξαν πάνω από 7.000 ευρώ

Ηράκλειο - σεισμός: Οι συνεχείς έντονες δονήσεις προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία

Κρήτη: Πότε θα πιστωθούν οι επιδοτήσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους - Πρόβλημα με τους βοσκότοπους

'

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER