Κρήτη

Ηράκλειο

Ο Δημήτρης Βρύσαλης για τα προβλήματα στην Παλιά Ακαδημία

βρύσαλης

Ανακοίνωση του Δημήτρη Βρύσαλη εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου για τα προβλήματα στο κτίριο της Παλιάς Ακαδημίας.

Αναλυτικά:

Οι εικόνες του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας μετά την πρόσφατη νεροποντή, μαζί και πολλών άλλων σχολικών κτηρίων της πόλης, συνθέτουν τη συνολική αποκρουστική εικόνα μιας πολιτικής που θεωρεί «κόστος» την ολοκληρωμένη ενίσχυση της σχολικής στέγης, των αντιπλημμυρικών έργων και του σχεδιασμού.

Αναδεικνύονται ξανά οι τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής για παραλείψεις και παλινωδίες που καθυστερούν τη δρομολόγηση του έργου κτηριακής ενίσχυσης του συγκροτήματος, το οποίο προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη! Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δημοτικό συμβούλιο, το ΚΚΕ με ερωτήσεις στη βουλή, διαχρονικά προβάλλαμε και στηρίξαμε το δίκαιο αίτημα των Συλλόγων Γονέων για την πραγματοποίηση των αναγκαίων έργων και παράδοση του σχολικού συγκροτήματος το συντομότερο.

Με ευθύνη της δημοτικής αρχής:

 Άμεσα να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι φθορές στα σχολικά κτήρια λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, ώστε να μπορεί να γίνεται μάθημα σε ανθρώπινες συνθήκες.

 Να παρθούν έκτακτα μέτρα πρόληψης νέων φθορών και πλημμυρικών φαινομένων σε σχολικά κτήρια και περιοχές διέλευσης μαθητών, ενόψει νέας κακοκαιρίας.

 Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, με ειδική μέριμνα για τα σχολικά συγκροτήματα, με γενναία κρατική χρηματοδότηση και αξιοποίηση ευρωενωσιακών πόρων, για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.

 Να προχωρήσει τάχιστα το έργο της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του ηρακλειώτικου λαού, χωρίς παραπέρα καθυστερήσεις και νέα εμπόδια κατά την εκτέλεση του έργου. –

Κρήτη

Κρήτη - Κακοκαιρία: Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Οι καταστροφές στα θερμοκήπια των Μαλίων από ψηλά

Από την Περιφέρεια Κρήτης ανακοινώθηκε ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη Θεομηνία στην Κρήτη, αλλά δεν καλύπτονται οι ζημιές τους για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στην κατηγορία Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρ. ΠΣΕΑ,) θα πρέπει να απευθύνονται στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους Δήμους τους για να ακολουθήσουν τη σχετική διαδικασία δήλωσης που θα γίνεται μέχρι και 4 Δεκεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ένταξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων -των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών- που επλήγησαν από τη θεομηνία στη διαδικασία επιχορήγησης για τις ζημιές του (άρθρου 36 του ν. 2459/1997 - επιχορήγηση επιχειρήσεων για θεομηνίες), θα πρέπει:

1) Οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του Δήμου τους και ειδικά στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να δηλώσουν τις ζημιές των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων που δεν έχουν ήδη καταχωρηθεί και δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ στην κατηγορία Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρ. ΠΣΕΑ). Αυτό θα γίνεται κατά την περίοδο 25.11.2020 – 04.12.2020.

2) Οι ενδιαφερόμενοι, για την εξοικονόμηση χρόνου επί της διαδικασίας και την αποφυγή καταστάσεως συνωστισμού λόγω της πανδημίας, παροτρύνονται να καταθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα του φακέλου των ζημιών τους στο Δήμο τους και δη στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, κατά την περίοδο 25.11.2020 – 04.12.2020.

3) Οι Δήμοι έχουν παραλάβει σχετική Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών με τα ζητούμενα και τα απαιτούμενα στοιχεία και έγγραφα του πλαισίου επιχορήγησης του άρθρου 36 του ν. 2459/1997, ενώ είναι και παραμένει συνεχής η συνεργασία με τον ΕΛΓΑ.

4) Σημειώνεται, ότι στις κατηγορίες ζημιών που καλύπτονται από το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις για ιδιοκτήτες κατά πλήρη κυριότητα, ο εξοπλισμός, οι πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του έγγειου κεφαλαίου, τα αποθηκευμένα προϊ-όντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

5) Στη συνέχεια οι δηλώσεις και οι φάκελοι των ενδιαφερομένων, υπό το συντονισμό Ομάδας Εργασίας με στελέχη της Περιφέρειας, του Υπουργείου Οικονομικών και του ΕΛΓΑ ανά Περιφερειακή Ενότητα, θα συγκεντρωθούν στις προβλεπόμενες Επιτροπές της Περιφέρειας για την αποτίμησης της απώλειας κάθε περίπτωσης.

Ο ΕΛ.Γ.Α. και το υποκατάστημα Ηρακλείου θα υποστηρίξουν την παραπάνω διαδικασία σύμφωνα με τις εντολές και τις ισχύουσες διατάξεις