Κρήτη

Ηράκλειο

ΝΟΔΕ Ηρακλείου: Οι κυβερνώντες παίζουν με το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών

ελαιοπαραγωγος

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η ΝΟΔΕ Ηρακλείου, με αφορμή την καταβολή των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Ηρακλείου έχει μία δυσάρεστη ιδιαιτερότητα. Η έντονη ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στην παραγωγική δυνατότητα των ελαιόδεντρων.  Ζημιές που όπως εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης με σχετική μελέτη θα προκαλέσουν απώλεια του 48% της εκτιμώμενης φετινής παραγωγής.
        
Είναι περιττό να αναφερθεί η μεγάλη σημασία που έχει η ελαιοκαλλιέργεια για το οικογενειακό εισόδημα χιλιάδων παραγωγών του νομού.
        
Είναι περιττό να τονίσουμε ότι οι ελαιοπαραγωγοί του Ηρακλείου και όχι μόνο, κάθε χρόνο καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο ανελλιπώς.
        
Και τώρα που υπάρχει πραγματικό πρόβλημα , τώρα που έχει ανάγκη ο αγρότης τον ΕΛΓΑ, εμφανίζεται η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ κατώτερη των περιστάσεων.
        
Ο κ. Μπόλαρης σε απάντησή του σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς λόγω ζημιών στον καρπό, παίζει με τις λέξεις.
        
Προτάσσει τον κανονισμό που ισχύει για την ακαρπία και την χορήγηση αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ αντί της ταχύτερης διαδικασίας για τη σχινοκαρπία μέσω ΕΛΓΑ.
        
Ο Υπουργός κ. Αποστόλου, στις 15 Ιουλίου, απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγιωνάκη διαβεβαίωνε ότι είτε μέσω ΕΛΓΑ είτε μέσω ΠΣΕΑ, οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν πληγεί θα αποζημιωθούν.
        
Μόλις χθες ο αν. Υπουργός κ. Μπόλαρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Πλακιωτάκη απέκλεισε την αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ και για τα ΠΣΕΑ το άφησε για το μέλλον. Είναι βλέπετε “ακαρπία” και όχι σχινοκαρπία.
        
Οι κυβερνώντες παίζουν με τις λέξεις.
        
Παίζουν με το εισόδημα και την ευημερία χιλιάδων παραγωγών.
        
Για πόσο ακόμα;». 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Φωτογραφίες)

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται για τις εκδόσεις της Βεκελαίας.

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται σήμερα Σάββατο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αύριο Κυριακή θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Βιάννο.

Η κ. Σακελλαροπούλου αφίχθη το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», όπου την υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και αναπληρώτρια Δημάρχου Αριστέα Πλεύρη, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και αναπληρωτής Δημάρχου Γιώργος Καραντινός και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης. 

Εν συνεχεία, παρουσία του κ. Πασπάτη και της κ. Πλεύρη, η Πρόεδρος ξεναγήθηκε στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου ενημερώθηκε για τις πολύ ενδιαφέρουσες συλλογές που φιλοξενεί (όπως το αρχείο του Γιώργου Σεφέρη) καθώς και για την διαδικασία συντήρησης των πολύτιμων παλαιτύπων τα οποία διαθέτει.  

Εν συνεχεία θα επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καθώς και τις Αρχάνες.

Το βράδυ ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός παρέθεσε ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν της, στο Καφέ Μαρίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκαύτωμα Βιάνου: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσία Σακελλαροπούλου

Ολοκαύτωμα Βιάννου - Ένα ειδεχθές έγκλημα, μια υπέρτατη θυσία. Του Σωκράτη Βαρδάκη

Οι Ναζί φωτογράφιζαν τη Βιάννο σαν τουρίστες λίγο πριν την κάψουν! (Φωτογραφικό ντοκουμέντο)

 

 

ESPA BANNER