Κρήτη

Ηράκλειο

Μήνυμα του Σωκράτη Βαρδάκη για τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης

Invalid Scald ID.

Μήνυμα του Σωκράτη Βαρδάκη για τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης: 

Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης  καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1981, για να διαδώσει και να δυναμώσει τα ιδανικά της ειρήνης και της μη βίας ανάμεσα στα έθνη. Από το 2001 η Ημέρα αυτή γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου. 

Ο κόσμος μας, από την αρχή της ιστορίας μέχρι και σήμερα, δοκιμάστηκε και ακόμα δοκιμάζεται από πολέμους και θηριωδίες.

Πριν από 25 αιώνες, ο Ηρόδοτος εξέφρασε την τραγωδία του πολέμου µε τα εξής λόγια: «Στην ειρήνη, οι γιοι θάβουν τους πατεράδες τους. Στον πόλεμο, οι πατεράδες θάβουν τους γιους.»

Η ήπειρός µας, η Ευρώπη, φέρει τα σημάδια από δύο Παγκόσμιους πολέμους, οι οποίοι δημιούργησαν χαμένες γενιές και καταπόντισαν την ήπειρο και την υφήλιο μαζί της.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τελικά επικράτησε στην Ευρώπη διαρκής Ειρήνη. Από τη δημιουργία της ΕΚΑΧ έως και σήμερα, τα ευρωπαϊκά κράτη, με συγκλίσεις και αντεγκλήσεις προσπαθούν να συνεργαστούν σε σειρά θεμάτων και να διασφαλίσουν την Ειρήνη, επιδιώκοντας να επιλύσουν τις διαφορές τους με τον υπόλοιπο κόσμο δια της διπλωματικής οδού.

Ο χρυσός κανόνας του Ζαν Μονέ, του αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και πατέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλεγε:  «Mieux vaut se disputer autour d’une table que sur un champ de bataille.» («Καλύτερα να πολεµάς γύρω από ένα τραπέζι, παρά στο πεδίο της µάχης.»).

Η Ελλάδα είναι πάντα υπέρμαχος της επίλυσης των διαφορών της με τους γείτονες μέσω της διπλωματικής οδού. Ως μέλος ισχυρών ενώσεων όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης, οφείλει να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και των διαδικασιών που προβλέπουν οι θεσμοί στους οποίους συμμετέχει ενεργά.

Και αν η Ευρωπαϊκή Ήπειρος έχει ως στόχο τη διαρκή ειρήνη στο γεωγραφικό της χώρο, σε άλλες περιοχές του πλανήτη οι πόλεμοι μαίνονται, δημιουργώντας προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς, οι οποίοι ξεριζώνονται και εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, αναζητώντας τόπους ειρηνικούς, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι θεσμοθετημένα, με όνειρο για αυτούς και τις οικογένειές τους ένα καλύτερο αύριο. Ο δυτικός κόσμος, που παρουσιάζεται ως θεματοφύλακας αυτών των αξιών, καθημερινά υποδέχεται προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς από περιοχές του κόσμου. 

Έχει όμως και ένα χρέος:  να διαμοιραστεί τις ευθύνες του απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα, και να ενσωματώσει ισομερώς και αναλογικά αυτούς τους πληθυσμούς, κάνοντάς τους κομμάτι του πλούτου των κοινωνιών του. 

Για να διατηρηθεί η ειρήνη πρέπει να συντρέχουν πολλές προϋποθέσεις:

Οι άνθρωποι αυτού του πλανήτη θα πρέπει να νιώθουν ασφάλεια, δικαιοσύνη, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, να έχουν όλοι πρόσβαση σε καθαρό νερό και ικανή ποσότητα τροφής. Σε περίθαλψη και εκπαίδευση.  Ο δυτικός κόσμος οφείλει να διαφυλάξει όλα τα παραπάνω και να τα διεκδικήσει για όλους μαζί και τον καθένα χωριστά, σε όποιο μέρος της γης κι αν ζουν. Οφείλει να έχει ως στόχο την εγκαθίδρυση της ειρήνης σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έτσι ώστε να μην έχουμε προσφυγικές ροές κατατρεγμένων, που βίαια ξεριζώνονται από τις πατρογονικές εστίες τους.

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη - επιδοτήσεις: Σήμερα πιστώνονται τα χρήματα στους αγρότες

Αγροτικές επιδοτήσεις

Μία ημέρα νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, δηλαδή σήμερα Τρίτη 26 Οκτωβρίου, θα πιστωθεί η προκαταβολή των επιδοτήσεων των αγροτών ελαιοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, λόγω του εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί για αύριο Τετάρτη 27 Οκτωβρίου για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Η πληρωμή όπως είχε γράψει το ekriti, επρόκειτο να γίνει αύριο 27 Οκτωβρίου.

Αυτό ανακοίνωσε μέσω του Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρωνας Χιλετζάκης.

Όσοι έχουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά τις 12 μπορούν με την κάρτα τους μέσω ATM να δούν ή να πάρουν τα χρήματα, σε διαφορετική περίπτωση, όσοι παραγωγοί έχουν λογαριασμούς σε τράπεζες εκτός Πειραιώς, θα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, είτε στα γκισέ, είτε στα ΑΤΜ, δεδομένου ότι μεσολαβεί η αργία με τον εορτασμό της εθνικής μας γιορτής, της 28ης Οκτωβρίου.

Το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των 650.000 και πλέον δικαιούχων θα ανέρχεται σε 600 με 650 εκατ. ευρώ, θα αφορά δε περίπου το 70% της βασικής τους ενίσχυσης. Το υπόλοιπο ποσό της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2021, δηλαδή το 30% της βασικής, συν το πρασίνισμα, συν το μπόνους γεωργών νεαρής ηλικίας, πρόκειται να καταβληθούν πριν από τα Χριστούγεννα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Σε σοβαρή κατάσταση γυναίκα - Το ΙΧ της έπεσε σε γκρεμό

Κρήτη: Ένοπλη ληστεία στο κέντρο της πόλης

ESPA BANNER