Κρήτη

Ηράκλειο

Μια εβδομάδα στο μπλόκο των Πραιτωρίων οι αγρότες

5_2.jpg

Μια εβδομάδα παραμένουν στο μπλόκο των Παραιτωρίων οι αγρότες οι οποίοι με ανακοίνωσή τους διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τους αγώνες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την Κυριακή στη Νίκαια αποφάσισε ομόφωνα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ταυτόχρονο πανελλαδικό κλείσιμο εθνικών δρόμων για να ενταθεί η πίεση στην κυβέρνηση, και άλλες μορφές κλιμάκωσης του αγώνα, ενίσχυση των μπλόκων που υπάρχουν και στήσιμο νέων. Ζητήθηκε συνάντηση με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο υπουργών, όχι με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μιας κι ο ίδιος δηλώνει αναρμόδιος για πολλά αιτήματά μας.
Το μπλόκο των Πραιτωρίων, με οργανωτή τον Αγροτικό Σύλλογο, μετράει μια βδομάδα. Συμπαραστάτη έχουμε την εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη από εργατικά σωματεία και φορείς, που βρέθηκαν εδώ την Κυριακή. Ο Αγροτικός Σύλλογος Καζαντζάκη, ο Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίου και ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλιος Ορφανός, εξέφρασαν στήριξή στον αγώνα και τα αιτήματά μας, καταδίκασαν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, τις πρωτοφανείς διώξεις αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας!
Καλούμε τη μικρομεσαία αγροτιά να ενισχύει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα! Ό,τι κατακτήθηκε ήταν μέσα από αγώνες, όπως το αφορολόγητο, το ακατάσχετο, έστω και κάτω από τα αιτήματά μας! Μην πέσουν στην παγίδα όσων βάζουν εμπόδια στις κινητοποιήσεις, όσων συμμετέχουν σε διαβουλεύσεις! Που είναι όλοι αυτοί μια βδομάδα που η μικρομεσαία αγροτιά είναι στο δρόμο, σε Μεγάλα Χωράφια, Ανώγεια, Μάντρες, Πραιτώρια, σε κινητοποιήσεις Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα συσπειρωμένων στο Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα; Είναι αυτοί που συνεργάζονται με τους μεγαλέμπορους που κλέβουν το λάδι μας για 2,60 ευρώ το κιλό, τους οινοβιομήχανους που χαρακτηρίζουν τα μας σταφύλια βιομηχανικά, η ξαναζεσταμένη σούπα υποψήφιων με κόμματα που μας τσάκισαν με τα μνημόνια και την ΚΑΠ της ΕΕ! Λένε: «καλές οι κινητοποιήσεις, αλλά ας μιλήσουμε πρώτα με τον υπουργό». Λες και δεν έγινε συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τον Δεκέμβρη με τον υπουργό, οπότε και είπε «ξεχάστε το ακατάσετο», κουβέντα που «κατάπιε» όταν βγήκαν τα τρακτέρ κι αναγκάστηκε να φέρει τροπολογία!
Από τη μια αυτοί με τους εμποροβιομήχανους, τις εταιρικές συμπράξεις, την ΚΑΠ της ΕΕ, τις κυβερνήσεις, την περιφέρεια, τους δήμους, την επιχειρηματική γεωργία, προωθούν συμφέροντα εχθρικά προς τον μικρομεσαίο παραγωγό. Από την άλλη εμείς, οι μικρομεσαίοι αγροκτηνοτρόφοι με το οργανωμένο κίνημά μας, τον πανελλαδικό συντονισμό μας, τη συλλογική συζήτηση μέσα στους Αγροτικούς Συλλόγους, τα αιτήματά μας για επιβίωση σε σύγκρουση με τις πολιτικές που μας τσακίζουν, τις κυβερνήσεις και την ΚΑΠ της ΕΕ! Αυτοί τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας! 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 4-6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

Παλεύουμε για: 
Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.
Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.
ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.
Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν' αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Κρήτη

Ρέθυμνο

Κρήτη: Το "ευχαριστώ" του διοικητή του Νοσοκομείου στις εθελόντριες νοσηλεύτριες

Στη φωτογραφία απεικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά 1) Ακτουδιανάκης Βασίλειος-Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας 2) Αποκορωνιωτάκη Ευαγγελία-Νοσηλεύτρια 3) Γιαννούση Βασιλική-Νοσηλεύτρια 4) Νικηφόρου Άρτεμις-Νοσηλεύτρια 5) Μαρκάκης Ελευθέριος-Διοικητής Γ.Ν.

Την βαθιά εκτίμηση και το σεβασμό για τις νοσηλεύτριες του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου που κινητοποιήθηκαν για να συνδράμουν εθελοντικά μαζί με συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Κρήτη, εξέφρασε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, κ. Λευτέρης Μαρκάκης.

Ανατρέχοντας στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, ο Διοικητής του Νοσοκομείου δηλώνει:

«Όπως ήδη γνωρίζετε η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα ήταν και παραμένει κρίσιμη. Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή 15/11 το απόγευμα, οι Διοικητές των νοσοκομείων ενημερωθήκαμε από την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, κα Λένα Μπορμπουδάκη, για τις αυξημένες ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό που καταγράφονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς και για την διερεύνηση δυνατότητας στήριξης με αντίστοιχο προσωπικό από τα νοσοκομεία ευθύνης μας.

Μια ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης και εθελοντισμού ενεργοποιήθηκε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου με κεντρικά πρόσωπα τις 4 νοσηλεύτριες του νοσοκομείου μας, Άρτεμη Νικηφόρου, Βασιλική Γιαννούση, Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη και Ολυμπία Τζιάνα, οι οποίες στρατευμένες στο λειτούργημά τους και με το υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην προάσπιση της δημοσίας υγείας που τις διακρίνει, έθεσαν εαυτούς χωρίς δεύτερη σκέψη στην διάθεσή των συναδέλφων τους που είχαν ανάγκη την στήριξή τους. Τα μέλη του νοσηλευτικού μας προσωπικού μετέβησαν άμεσα στο Ηράκλειο, όπου υπό την καθοδήγηση της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ, κας Λένας Μπορμπουδάκη και του Υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ, κ. Δημήτρη Αγαπίου, αναχώρησαν για τον τελικό του προορισμό τους, την Θεσσαλονίκη. Κατά τις προηγούμενες ημέρες τέσσερα μέλη του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης σηκώνοντας το βάρος των κρουσμάτων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

Καθώς ολοκληρώθηκε η αποστολή τους με την επιστροφή τους στην Κρήτη, θέλω να εκφράσω και δημόσια την εκτίμηση και το σεβασμό μου προς το πρόσωπο τους. Σε μία εποχή που το προσωπικό των δομών υγείας δοκιμάζεται καθημερινά το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης που επέδειξαν αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα αλληλοστήριξης. Θα ήταν παράληψη μου, να μην αναφερθώ ιδιαιτέρως στον Διευθυντή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Αθανασιάδη Δημήτρη για την συμβολή στην οργάνωση της αποστολής σε επίπεδο Νοσοκομείου και για την μέριμνά του να επιτευχθεί η αποστολή των νοσηλευτριών χωρίς να προκληθεί κώλυμα στην εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων του Νοσοκομείου, αλλά και τους εργαζόμενους των υπηρεσιών που εργάστηκαν με αμεσότητα προκειμένου να διευθετηθούν οι απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες για την αποστολή. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ταξί Νομού Ρεθύμνου και τον Πρόεδρο κ. Πέτρο Περδικάκη , που την ημέρα της αναχώρησης προσφέρθηκαν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης των νοσηλευτριών προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου καθώς και την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κα Λένα Μπορμπουδάκη και τον Υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ κ. Αγαπίου Δημήτρη, οι οποίοι με την εγκάρδια υποδοχή των νοσηλευτριών και την στήριξή τους, συνέβαλαν, σύμφωνα και με τα λεγόμενα των νοσηλευτριών, στην ανύψωση του ηθικού τους και τις εμψύχωσαν για την δύσκολη αποστολή τους, όπως επίσης και την κα Αγάπη Κοντογιάννη, στέλεχος και υπεύθυνη αποστολής της 7ης ΥΠΕ που βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία με τις νοσηλεύτριές μας.

Ως εκπρόσωπος του νοσηλευτικού ιδρύματος επιθυμώ να τονίσω πως η μετακίνηση αυτή κατέστη εφικτή καθώς τους τελευταίους μήνες το Νοσοκομείο Ρεθύμνου ενισχύθηκε με προσλήψεις 57 υγειονομικών σε επικουρικό λοιπό προσωπικό, 25 εκ των οποίων είναι νοσηλευτές. Το γεγονός αυτό μας επέτρεψε να μπορούμε να διαθέσουμε για το χρονικό διάστημα που κρίθηκε αναγκαίο 4 μέλη του νοσηλευτικού μας προσωπικού, διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή λειτουργία του νοσηλευτικού μας Ιδρύματος το οποίο παραμένει σε θέση να παρέχει υψηλού επιπέδου παροχές υγείας προς τους πολίτες.

Τέλος, θέλω να επισημάνω πως, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο Διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρης Αθανασιάδης, βρισκόμασταν σε καθημερινή επικοινωνία με τις 4 νοσηλεύτριές οι οποίες, κατά δήλωσή τους, ανταποκρίθηκαν στις απαιτητικές συνθήκες με ψυχραιμία και αισιοδοξία, θεωρώντας ότι η εν λόγω εμπειρία αντιμετώπισης της πανδημίας στην πρώτη γραμμή αποτέλεσε για εκείνες ένα μάθημα ζωής, από το οποίο βγήκαν νικήτριες αντλώντας, περισσότερη δύναμη και αυτοπεποίθηση».