Κρήτη

Ηράκλειο

Με τα πόδια στη Βόνη για τη Χάρη της Αγίας Μαρίνας

Φωτό αρχείου

Η πανδημία του κορωνοιού που άλλαξε τα πάντα στην καθημερινότητά μας έχει επίπτωση και στα θρησκευτικά καθήκοντα, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μεγάλο Προσκύνημα στην Αγία Μαρίνα της Βόνης.

Άλλα χρόνια όχι μόνο την παραμονή της εορτής αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, χιλιάδες πιστοί περπατώντας, για το τάμα στην Αγία ή με μεταφορικά μέσα συνέρρεαν στην ιστορική Μονή. Το πανηγύρι "ξεσήκωνε" την περιοχή ενώ οι δεκάδες πάγκοι με διάφορα είδη δημιουργούσαν μια διαφορετική ατμόσφαιρα ενταγμένη στις παραδόσεις δεκαετιών.

Φέτος η εικόνα είναι διαφορετική. Παραμονή σήμερα της εορτής και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Βόνης κ. Μιχάλη Στεφανάκη, που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και το Μανόλη Αργυράκη τίποτα δεν θυμίζει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο προσκύνημα της Κρήτης και το τρίτο μεγαλύτερο της Ελλάδας, μετά τη Σουμελά και την Τήνο.

Μέχρι το πρωί ο αριθμός των πιστών που είχαν προσέλθει για να προσκυνήσουν ήταν μικρός, όπως ανέφερε ο κ. Στεφανάκης ενώ το απόγευμα αναμένεται περισσότερος κόσμος.

Πάντως και τις πρωινές ώρες αρκετοί ήταν οι πιστοί που περπατώντας πήγαν από το Ηράκλειο και από διάφορα χωριά για να προσκυνήσουν τη Χάρη της.

Παράλληλα όπως είπε τα μέτρα είναι αυστηρά ενώ για την τήρησή τους υπάρχουν αστυνομικοί κατά τη είσοδο στο χωριό αλλά και στον Ιερό ναό.

Όπως έγραψε χθες το ekriti περίπου 500 άτομα εκτιμάται ότι έχουν ενεργοποιηθεί όπως αστυνομικοί, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και προσωπικό του Δήμου Μινώα Πεδιάδος ώστε με ασφάλεια οι προσκυνητές να προσέλθουν στη Μονή.

Όπως επεσήμανε ο κ. Στεφανάκης οι επισκέπτες θα μπορούν να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους σε χώρο έξω από το χωριό και θα κατευθύνονται με τα πόδια στη Μονή.

Στην εκκλησία θα υπάρχει μία είσοδος και μία έξοδος. Στην είσοδο θα υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι θα επιτρέπουν την είσοδο ελεγχόμενου αριθμού πιστών μέχρι 7 και μόνο για προσκύνημα.

 

 

 

 

 

 

Κρήτη

Λασίθι

Σεισμός - Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου: Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές

Επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές Γυμνασίου και Α' και Β' Λυκείου

Μετά από αλλεπάλληλες επαφές και επισκέψεις αλλά και λεπτομερή εξέταση του ζητήματος με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών, με ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, απόψε, αργά το απόγευμα, οριστικοποιήθηκε η - προσωρινή - μετεγκατάσταση των εκπαιδευτικών μονάδων (Γυμνάσιο και Λύκειο) Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, που επλήγησαν από τον σεισμό, σε άλλα κτήρια, έως ότου αποκατασταθεί το υπάρχον. 

Αύριο, Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, οι μαθητές επιστρέφουν στη δια ζώσης εκπαίδευση και στην ομαλότητα, σε κτήρια απολύτως ασφαλή κι ελεγμένα ώστε να συνεχιστεί το εκπαιδευτικο έργο, όπως ομόφωνα απεφάνθη η επιτροπή Παιδείας, και οι Δ/ντες κ.κ.Κρασανάκης Γεώργιος,Βογιάκη Ελένη,η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου,κα. Σπανάκη Μαρία .

Η απόφαση Δημάρχου, στην οποία και θα βρείτε αναλυτικά τους χώρους μεταστέγασης:

Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις του Ν.3852/2010 [ΦΕΚ 87/7-6-2010 τ.Α΄] «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».
  2. Την από 27-9-2021 ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με άμεση εφαρμογή του γενικού σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ” της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
  3. Τις κρατούσες έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στο Δήμο μας λόγω του μεγάλου σεισμού με επίκεντρο τον όμορο και γειτονικό Δήμο Μινώα Πεδιάδας.
  4. Την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας περί κήρυξης του Δήμου σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω σεισμού.
  5. Τις από 29-9-2021 αυτοψίες ελέγχου στα σχολικά κτίρια του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, από το αρμόδιο Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας της Κτ.Υπ. Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων).
  6. Τις άμεσες εργασίες προετοιμασίας που εκτέλεσε ο Δήμος στις σχολικές υποδομές των σχολικών κτιρίων.
  7. Την ανάγκη δια ζώσης λειτουργίας του Γυμνασίου και Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων καθώς αποτελεί αποκλειστική προτεραιότητα η στέγαση και η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών.
  8. Το ΦΕΚ Β 4187 από 10/10/2021 που αφορά «Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/κατά την έναρξη του σχολικού τους 2021-2022 και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους.»< >Την ομόφωνη εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας η οποία ελήφθη με την σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων κυρίου Γιώργου Κρασανάκη, της Διευθύντριας Γυμνασίου Τζερμιάδων κυρίας Ελένης Βογιάκη και της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου Αγίου Γεωργίου κυρίας Μαρίας Σπανάκη, σχετικά με την στέγαση των σχολικών μονάδων Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.Την διάθεση χώρων για την προσωρινή στέγαση των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, λόγω του κατεπείγοντος και σύμφωνα με την από 25-10-2021 ομόφωνη εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, ως εξής:

< >Για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων διατίθενται όλες οι αίθουσες του Γυμνασίου Τζερμιάδων (παλαιό κτίριο) πλην της δυτικής πτέρυγας η οποία έχει κριθεί ακατάλληλη.

Για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Γυμνασίου Τζερμιάδων διατίθενται όλες οι αίθουσες του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τζερμιάδων (παλαιό κτίριο) ΚΑΙ μία (1) αίθουσα (δυτική αίθουσα) από το νεότερο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τζερμιάδων όπου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο Αγίου Γεωργίου.

Επιπλέον ανάγκες σε αίθουσες όπου απαιτούνται (στέγαση γραφείου καθηγητών Γυμνασίου Τζερμιάδων κλπ) πρόκειται να καλυφθούν με προμήθεια προκατασκευασμένων οικίσκων.Η παρούσα ισχύει από έκδοσή της και έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη και αποκατάσταση του πληγέντος από τον σεισμό της 27ης-9-2021 κτιρίου του Γυμνασίου και Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων και η αποκατάσταση του κτιρίου πρώην ΤΕΕ Αγίου Γεωργίου (όπως έχουν υποβληθεί στα αρμόδια Εθνικά προγράμματα και Υπουργεία για χρηματοδότηση) και ανακαλείται με νεότερη απόφαση Δημάρχου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Σεισμός: Αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σκαλανίου - Κατάληψη από τους γονείς

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Στην τελική ευθεία η στέγαση των μαθητών σε λυόμενα

Ηράκλειο - σεισμός: Το 7ο Δημοτικό της ...διασποράς - Σε άλλα σχολεία τα παιδιά

ESPA BANNER