Κρήτη

Ηράκλειο

Λέμε χρόνια πολλά στις μητέρες στο κεντρικό κιόσκι στον Καράβολα!

γιορτή μητέρας

Με ένα ξεχωριστό τρόπο, θα γιορτάσουν την γιορτή της μητέρας την Κυριακή 14 Μαϊου 2017, στο κεντρικό κιόσκι στον Καράβολα, τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων, την μητέρα που πονά και τίκτει, που αγωνίζεται και υποχωρεί. 

"Η μητέρα μένει έγκυος, γεννά μεγαλώνει παιδιά και κάνει καρίερα. Οι ρόλοι πλέον πολλοί αλλά πολύ σημαντικοί για την ισορροπία της μητέρας. Οι αναφορές στην μητέρα είναι πολλές, από την αρχαιότητα ακόμη. Η γη είναι θηλυκό, γέννησε εμάς είναι μητέρα...όλοι είμαστε από την μητέρα γη και εκεί θα ξαναπάμε" αναφέρει στο ekriti.gr η κα Μαρία Καραταράκη, υπεύθυνη παιδείας στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων. 
 

αφίσα γιορτή μητέρας

αφίσα γιορτή μητέρας, by mpeka

Και συνεχίζει: "Κάθε χρόνο προσπαθούμε να γιορτάσουμε με διαφορετικό τρόπο την ευλογημένη γιορτή της μητέρας. Φέτος ο σύλλογος Καμινίων θα ενσωματώσει στο πρόγραμμα του παιχνίδια για τα παιδιά, βιωματικές ασκησούλες, χορό και ζωγραφική. Ενώ στο τέλος της εκδήλωσης η ψυχολόγος κ. Ελένη Προγουλάκη θα κάνει συζήτησει με τους γονείς και τα παιδιά, με αφορμή την ξεχωριστή αυτή μέρα. Σε θέματα αγάπης, στήριξης και πραγματικών ρόλων της μητέρας. Καθώς επίσης και να δώσει λύσεις σε απορίες που θα προκύψουνε". 

Πότε καθιερώθηκε η γιορτή της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να "σαραντίσει", με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Ρεπορτάζ Μάρα Μπέκα/el.wikipedia.org

Κρήτη

Συλλυπητήρια Φραγκάκη για το θάνατο του εργαζόμενου στο εργοτάξιο του αεροδρομίου

μανώλης φραγκάκης

Τα του συλλυπητήρια για τον θάνατο του εργαζόμενου στο εργοτάξιο του νέου διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης:

"Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα σήμερα τον αναπάντεχο θάνατο ενός συνδημότη μας, εργαζόμενου στο εργοτάξιο του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι, σε εργατικό δυστύχημα που συνέβη στον ανωτέρω χώρο.

Θέλω να εκφράσω τα πιο βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια,  τους οικείους του και ιδιαίτερα στα παιδιά του  και να δηλώσω πως ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, με όσα μέσα διαθέτει, θα βρίσκεται δίπλα στα παιδιά του εκλιπόντος, προκειμένου να τα στηρίξει ψυχολογικά και ηθικά σε αυτή την αβάσταχτη συνθήκη που καλούνται να ανταπεξέλθουν".

Ειδήσεις σήμερα 

Δήμος Φαιστού: Ενεργοποίηση νέας γεώτρησης

Νέα μαρτυρία για Λιγνάδη: "Κατέβηκε μέσα στα αίματα, πισώπλατα μαχαιρωμένος"

Μυτιλήνη - Καρά Τεπέ: Έγκυος Αφγανή αυτοπυρπολήθηκε στη σκηνή της