Κρήτη

Ηράκλειο

"Μαθητές ιδιωτικών ΙΕΚ πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές στην πρακτική τους"

Πρακτική Ασκηση

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου το γεγονός που διαπιστώθηκε μετά από καταγγελίες γονέων ότι, μαθητές Ιδιωτικών ΙΕΚ καλούνται  να πληρώσουν ακόμα και τις Ασφαλιστικές Εισφορές που προβλέπονται κατά την διάρκεια της Πρακτική τους Άσκηση.

Σε σχετική ανκοίνωση αναφέρεται ότι: Πατά το γεγονός ότι ύμφωνα με την υπ’ αριθμό φύλλου 1245 -11 Απριλίου 2017, Τεύχος Δεύτερο , Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  και αριθμό απόφασης  Κ1/54877, άρθρο 3.Δ  Υποχρεώσεις και Δικαιώματα μαθητευόμενων, παράγραφος 2. Ο μαθητευόμενος έχει τα ακόλουθα δικαιώματα α) Στον μαθητευόμενο παρέχεται αμοιβή σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Β) Στον μαθητευόμενο εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του Αστικού Κώδικα σε περίπτωση λόγο ασθένειας γ) Ο μαθητευόμενος δικαιούται, κατά τη διάρκεια του προγράμματος τις κανονικές άδειες των μισθωτών που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 1346/1983, όπως ισχύει. 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του ΕΚΗ με το εν λόγο ΙΕΚ, οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει σχετική εγκύκλιος του αντίστοιχου Υπουργείου που τους επιτρέπει  να λειτουργούν σύμφωνα με τα πεπραγμένα, χωρίς όμως να έχει κοινοποιηθεί κάτι σχετικό σε εμάς.
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έχει αποστείλει σχετική επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας  και στο Υπουργείο Εργασίας ζητώντας διευκρινήσεις επί του θέματος. Το γεγονός ότι οι ασκούμενοι όχι μόνο δεν αμείβονται αλλά καλούνται να πληρώσουν και τις Ασφαλιστικές Εισφορές, παρά το ότι πολλά από αυτά τα παιδιά ‘’λειώνουν’’  στη δουλειά, καλύπτοντας πολλές φορές κανονικές θέσεις εργασίας, το θεωρούμε ανήθικο και πέρα κάθε λογικής. 

Μάλιστα το ΕΚΗ απέστειλε σχετική επιστολή στην αρμόδια Υπουργό Έφη Αχτσιόγλου. Σε αυτή αναφέρει τα εξής:

Κυρία Υπουργέ, κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμό φύλλου 1953 -10 Σεπτεμβρίου 2015, Τεύχος Δεύτερο , Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  και αριθμό απόφασης  139931/Κ1 ορίζεται η Πρακτική Άσκηση ή Μαθητεία των καταρτιζομένων στα ΙΕΚ. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας απόφασης τα Ι.Ε.Κ, Δημόσια ή Ιδιωτικά μεριμνούν για την ασφάλιση των πρακτικά ασκούμενων/ μαθητευόμενων στο Ι.Κ.Α. μόνο για την περίπτωση ατυχήματος στους χώρους εργασίας κατά την διάρκεια της πρακτικής άσκησης ή της μαθητείας, με ποσοστό 1% επί του ετήσιου τεκμαρτού ημερομίσθιου της δωδεκάτης ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμό φύλλου 1245 -11 Απριλίου 2017, Τεύχος Δεύτερο , Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  και αριθμό απόφασης  Κ1/54877, άρθρο 3.Δ  Υποχρεώσεις και Δικαιώματα μαθητευόμενων, παράγραφος 2. Ο μαθητευόμενος έχει τα ακόλουθα δικαιώματα α) Στον μαθητευόμενο παρέχεται αμοιβή σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Β) Στον μαθητευόμενο εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του Αστικού Κώδικα σε περίπτωση λόγο ασθένειας γ) Ο μαθητευόμενος δικαιούται, κατά τη διάρκεια του προγράμματος τις κανονικές άδειες των μισθωτών που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 1346/1983, όπως ισχύει. 
Μετά από καταγγελίες στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης γονέων πρακτικά ασκούμενων/ μαθητευόμενων σε Ιδιωτικά ΙΕΚ, με έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές βαρύνουν τους Πρακτικά ασκούμενους.
Παρακαλούμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας όπως μας αποστείλετε έγγραφη διευκρινιστική  επιστολή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την ασφάλιση και την αμοιβή των πρακτικά ασκούμενων στα Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Κρήτη

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία την Κυριακή θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Βιάννο.

Η Πρόεδρος θα αφιχθεί το μεσημέρι και το απόγευμα, στις 16.00 θα ξεναγηθεί στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Εν συνεχεία θα επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καθώς και τις Αρχάνες.

Το βράδυ ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν της, στο Καφέ Μαρίνα.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Έρευνα Ράδιο Κρήτη: Ακριβότερο και το νερό για αγρότες - νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα

ESPA BANNER