Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Οι τουρίστες έρχονται, ο εργασιακός μεσαίωνας στα ξενοδοχεία παραμένει

καμαριέρα

Μπορεί οι τουρίστες να φθάνουν κατά χιλιάδες στο νησί μας, μπορεί φέτος να μιλάμε για ρεκόρ τουρισμού ωστόσο παρά τις αυξημένες πληρότητες και τον τζίρο που κάνουν τα ξενοδοχεία ο εργασιακός μεσαίωνας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους συνεχίζεται όπως διεφάνει και από τα όσα ειπώθηκαν στην Παγκρήτια σύσκεψη των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με τη τη συμμετοχή του Προέδρου της Ομοσπονδίας Τουρισμού Επισιτισμού Παναγιώτη Προύντζου και του Γ.Γραμματέα της Γιώργο Χότζογλου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης  συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα του κλάδου εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά.

Όπως δηλώνει στο Ράδιο Κρήτη ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού Ηρακλείου και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων επισιτισμού και τουρισμού, Νίκος Κοκολάκης με αφορμή και τα όσο ειπώθηκαν στην παγκρήτια σύσκεψη, στους περισσότερους ξενοδοχοϋπαλλήλους στο Ηράκλειο, επικρατούν οι ατομικές συμβάσεις οι οποίοι δυστυχώς αμείβονται με 586 ευρώ μεικτά και μάλιστα αναγκάζονται να βγάζουν περισσότερη δουλειά λόγω της αυξημένης κίνησης τουριστών με τα ίδια άτομα καθώς όπως αναφέρει, οι περισσότεροι ξενοδόχοι δεν πήραν φέτος νέο προσωπικό παρά τις μεγάλες πληρότητες.

Αναφορικά μάλιστα με τις ατομικές συμβάσεις που επικρατούν ο κ. Κοκολάκης χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι ειδικά στο Ηράκλειο κάποιοι από τους ξενοδόχους αποφάσισαν να διαλύσουν στα χαρτά της Ένωση Ξενοδόχων  για να μην μπορεί να υπογραφεί τοπική σύμβαση εργασίας στο Ηράκλειο, και να αμείβονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με μισθούς πείνας.

Όπως εξηγεί υπάρχει  η πανελλήνια σύμβαση ωστόσο από τη στιγμή που δεν υφίσταται στα «χαρτιά»  η Ένωση, δεν καλύπτονται οι εργαζόμενοι με την κλαδική σύμβαση με αποτέλεσμα να επικρατήσουν στις περισσότερες περιπτώσεις οι ατομικές συμβάσεις.

«Πέρυσι είχαμε υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις και ένα μικρό ποσοστό των ξενοδόχων το τηρούν ωστόσο οι υπόλοιποι προχωρούν σε ατομικές συμβάσεις» καταγγέλλει ο ίδιος.
Παράλληλα υπάρχουν  καταγγελίες από συναδέλφους τους ότι πολλοί ξενοδόχοι ασφαλίζουν το προσωπικό τους για 4ωρη εργασία  ενώ δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα.

Με αφορμή τα παραπάνω προβλήματα εξάλλου τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σύσκεψη της Ολομέλειας της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων προκειμένου να αποφασίσουν  το πώς θα αντιδράσουν  με αφορμή τα προβλήματα που βιώνει ο κλάδος.

Να σημειωθεί τέλος  ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην παγκρήτια σύσκεψη ήταν η περικοπή του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων επιπλέον  κατά 20%. Όπως εξηγεί ο κ. Κοκολάκης η προηγούμενη κυβέρνηση είχε  προχωρήσει σε περικοπή του εφάπαξ 30%  ενώ και η σημερινή αποφάσισε νέα περικοπή κατά 20%, στο σύνολό της δηλαδή η περικοπή στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, φθάνει στο 50%.

Ελένη Στάθογλου

Κρήτη

Ηράκλειο

Ψήφισμα Δ.Σ. Ηρακλείου: Να παραχωρηθεί το Ενετικό Λιμάνι και η χερσαία ζώνη στο Δήμο

λιμάνι ηρακλείου

Την ξεκάθαρη η παραχώρηση του Ενετικού λιμανιού και της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηρακλείου, ζητά με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Ειδικότερα που εξέδωσε κατά την συνεδρίαση του σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου, αναφέρεται:

"Η ιστορία και η προοπτική της Κρήτης και της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα και τα λιμάνι .

Στις ιδιαίτερα κρίσιμες γεωπολιτικές συνθήκες που ζούμε η αξιοποίηση της θέσης της χώρας μας , της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής της αξίας, των θαλάσσιων δρόμων και των λιμανιών της, αποκτά μέγιστη εθνική σημασία.

Τα λιμάνια με τη γεωγραφική διασπορά τους και με δεδομένη τη μεγιστοποίηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από την Ανατολή προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο γίνονται οι νέοι «δρόμοι του μεταξιού».

Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων στην λεκάνη της Μεσογείου με σημαντική συνεισφορά στην ακτοπλοΐα την κρουαζιέρα και το διαμετακομιστικό εμπόριο. Για την πόλη του Ηρακλείου ήταν πάντα ένα σημαντικό κεφάλαιο οικονομικό, αναπτυξιακό και πολιτισμικό.

Η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της «ΟΛΗ ΑΕ» ( για 60 χρόνια ) θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε θέματα γεωπολιτικής και εθνικής ασφάλειας για την χώρα με βάση τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο . Ταυτόχρονα θα πληγούν ανεπανόρθωτα οι επιχειρήσεις του νησιού, και ειδικότερα οι εξαγωγικές εταιρείες , από την ενδεχόμενη αύξηση των κομίστρων που θα προκύψουν αυτόματα από την ιδιωτικοποίηση του.

Το Ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να έχει τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο στα θέματα εθνικής ασφάλειας, λιμενικής λειτουργίας, διεθνών σχέσεων και προοπτικής και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμανιού προς όφελος του λαού και του τόπου.

Για τη χερσαία ζώνη ενώ ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΟΛΗ έχουν καταλήξει εδώ και πολλά χρόνια σε πλαίσιο συμφωνίας , στη διακήρυξη πώλησης δεν κατοχυρώνεται ξεκάθαρα η παραχώρηση της στο φυσικό ιδιοκτήτη ,που είναι ο Δήμος Ηρακλείου, δεν γίνεται αναφορά στην υφιστάμενη συμφωνία και δεν διασφαλίζεται η υλοποίηση της.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου απαιτεί:

Το Ελληνικό δημόσιο να έχει τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο στα θέματα εθνικής ασφάλειας , λιμενικής λειτουργίας διεθνών σχέσεων και προοπτικής του λιμανιού της πόλης μας.

Να είναι ξεκάθαρη η παραχώρηση του Ενετικού λιμανιού και της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηρακλείου.

Να γίνει αποδεκτή η θεσμοθέτηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που θα έχει την ευθύνη σε όλα τα ζητήματα αξιοποίησης και ανάπτυξης του Ενετικού λιμανιού."

ειδησεις σημερα 

Ηράκλειο: Το πασχαλινό ωράριο των καταστημάτων

Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για παρενόχληση του γαλλικού πλοίου νότια της Κρήτης

Daily Telegraph για Κρήτη: «Πρωταθλήτρια» Ελλάδος στη γαστρονομία