Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μένουν χωρίς τη σύνταξή τους γιατί «πέφτει» το σύστημα!

Image
Χρήματα
 clock 13:30 | 29/05/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Ενα γραφειοκρατικό...κώλυμα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο πολλούς εργαζόμενους , οι οποιοι είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης!

Αυτό που συμβαίνει, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο ekriti.gr είναι πως, ενώ έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που τους ζητούνται, προκειμένου να τα καταθέσουν για να συνταξιοδοτηθούν, δεν μπορούν να τα αποστείλλουν ηλεκτρονικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αιτία είναι πως το σύστημα φαίνεται να μη λειτουργεί το τελευταίο διάστημα! Για παράδειγμα, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, όταν ο υπαλληλος από το Γραφειο Προσωπικού, επιχειρεί να καταθεσει το φάκελο συνταξιοδότησης συναδέλφου του, δεν μπορεί, καθώς το σύστημα «πέφτει».  

Οι καταγγελίες που έχουν γίνει προέρχονται από εργαζομένους του χώρου της Υγείας, στο Ηράκλειο, οι οποίοι βλέπουν πως κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αντικειμενικό πρόβλημα, αυτό της επιβίωσης!

Υπαρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι αυτό το θέμα θα λυθεί άμεσα, όμως η υπομονή έχει εξαντληθεί και την ίδια ώρα τα σενάρια για τους λόγους που θέλουν την κυβέρνηση να προχωρά η ίδια σε αυτό το σχέδιο να δίνουν και να παίρνουν. Το θέμα επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος μίλησε στο ekriti.gr και επισήμανε πως έλαβε την πληροφορήση ότι το θέμα θα λήξει το επόμενο διάστημα με το μηχανογραφικό σύστημα.

Παράλογα.... χαρτιά

Το πρόβλημα αυτό έρχεται ως «κερασάκι στην τούρτα» για τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται. Και αυτό γιατί ενα ακόμη βασικό ζήτημα που πρέπει να επιλύσουν, πριν φτάσουν στο παραπάνω στάδιο της ηλεκτρονικής κατάθεσης του φακέλου τους, είναι η δυσκολία στη συγκέντρωση των απαιτούμενων χαρτιών, με κυριότερο τις μισθοδοσίες των περασμένων ετών!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ζητείται αναλυτική κατάσταση μισθοδοσίας από το έτος 2002 έως την ημερομηνία παραίτησης, τη στιγμή που οι αρμόδιες Υπηρεσίες των δημόσιων εργασιακών χώρων, είναι σε μεγάλο βαθμό ανοργάνωτες.

Για το θέμα είχε κάνει παρέμβαση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, η οποία με επιστολή της είχε ζητήσει την απλούστευση της διαδικασίας. Οπως επισημανε στην επιστολή της προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χουλιαράκη και τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο, χιλιάδες υπάλληλοι των Νοσοκομείων προς συνταξιοδότηση κινδυνεύουν να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς σύνταξη και χωρίς προκαταβολή σύνταξης, με μηδενικό εισόδημα.

«Κύριοι Υπουργοί,
Για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση του ν. 4387/2016 των υπαλλήλων των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απαιτεί με βάση το Νόμο από τις Διευθύνσεις Προσωπικού την υποβολή μαζί με το Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων που είναι προς συνταξιοδότηση, να υποβληθεί αναλυτική κατάσταση μισθοδοσίας από το έτος 2002 έως την ημερομηνία παραίτησης.
Διαφορετικά δεν διεκπεραιώνονται οι Κύριες Συντάξεις των υπαλλήλων με ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο (τώρα ΕΦΚΑ).
Ζητούνται από τις Διευθύνσεις Προσωπικού αναλυτικά στοιχεία των αποδοχών όλων των ετών από το έτος 2002. Τα Ν.Π.Δ.Δ. του Υπουργείου Υγείας δεν διαθέτουν ενιαίο φορέα διεκπεραίωσης και καταβολής της μισθοδοσίας των Υπαλλήλων. Άλλα Νοσοκομεία ή Ν.Π.Δ.Δ. διεκπεραιώνουν την μισθοδοσία με δικά τους μέσα και άλλα ΝΠΔΔ είναι συμβεβλημένα με την ΗΔΙΚΑ.
Επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία μισθοδοσίας σε πολλές περιπτώσεις από το 2002, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή των Δελτίων Ατομικής και Υπηρεσιακής κατάστασης στο Γενικό Λογιστήριο (έως σήμερα) των υπαλλήλων προς συνταξιοδότηση. Μπορούμε να πούμε ότι σταμάτησαν να υποβάλλονται Δελτία. Εάν η διαδικασία αυτή δεν εμπεριέχει σκοπιμότητες από την Κυβέρνηση, προκειμένου να καθυστερεί σκοπίμως η υποβολή των δικαιολογητικών και η χορήγηση των συντάξεων για να φουσκώσουν τα Πρωτογενή Πλεονάσματα, θα πρέπει άμεσα να παρέμβετε τροποποιώντας την διαδικασία.
Η υποβολή του Ατομικού και Υπηρεσιακού φακέλου των υπαλλήλων προς συνταξιοδότηση θα πρέπει να υποβάλλεται χωρίς στοιχεία της μισθοδοσίας. Το Γενικό Λογιστήριο διαθέτει την τεχνογνωσία και ειδικό πρόγραμμα προκειμένου να υπολογίζει τις αποδοχές. Υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο οι υπηρεσίες των υπαλλήλων προς συνταξιοδότηση να εκδώσουν λάθος στοιχεία μισθοδοσίας και ως εκ τούτου να υπάρξουν λάθη από το Γ.Λ.Κ. στην έκδοση των κύριων συντάξεων.
Εξάλλου το Γενικό Λογιστήριο διαθέτει στοιχεία καθότι έχει εκδώσει συντάξεις σε υπαλλήλους που οι Ατομικοί και Υπηρεσιακοί φάκελοι υπεβλήθησαν μετά τις 12 Μάη 2016.
Ούτως ή άλλως οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (Γενικό Λογιστήριο εν προκειμένω) έχουν στοιχεία αφού υποχρεούνται από το Νόμο να επαναϋπολογίσουν τις κύριες συντάξεις όλων των συνταξιούχων για να προκύψει η προσωπική διαφορά.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον την προσέγγισή σας σε αυτό το μείζων ζήτημα. Εάν επιμείνετε στην υποβολή των στοιχειών μισθοδοσίας από το 2002 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησης του κάθε υπαλλήλου σας ενημερώνουμε ότι χιλιάδες υπάλληλοι που εργάζονται στα Νοσοκομεία και άλλα Ν.Π.Δ.Δ. του Υπουργείου Υγείας που υπέβαλαν ή θα υποβάλλουν παραίτηση θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με μηδενικό εισόδημα, καθότι δεν θα λαμβάνουν ούτε την προκαταβολή της σύνταξης».

Ανδρέας Κριτσωτάκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis