Κρήτη

Ηράκλειο

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Κοιμούνται επί μήνες "κάτω απ' τ' άστρα" περιμένοντας τους οικίσκους!

ΣΕΙΣΜΟΙ

Πέρα από την έντονη ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου το τελευταίο διάστημα, άστεγες εξακολουθούν να είναι 3 οικογένειες στον Δ. Μινώα Πεδιάδος, τα σπίτια των οποίων έχουν κριθεί ακατάλληλα και δεν μπορούν να κατοικηθούν.

Οι άνθρωποι αυτοί - πλην ενός που διαμένει προσωρινά σε ξενοδοχείο - αναγκάζονται να διανυκτερεύουν στ’ αυτοκίνητά τους και κοντά στα σπίτια τους, φοβούμενοι πλιάτσικο.

Μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος είπε ότι έχει ζητήσει εδώ και μήνες, από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης 3 οικίσκους προκειμένου να στεγαστούν αυτές οι οικογένειες.

Ωστόσο το αίτημά του δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Λεονταράκης απέδωσε την καθυστέρηση σε γραφειοκρατικούς λόγους τονίζοντας ότι υπάρχει η βούληση η υπηρεσία να προβεί στην προμήθεια των οικίσκων.

Παράλληλα ανέφερε ότι η κεντρική Πολιτεία πρέπει να θεσμοθετήσει πόρους για την κάλυψη τέτοιου είδους αναγκών.

Εκτίμησε ωστόσο ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα αφού από μέρα αναμένεται η σχετική απάντηση.

Σε ότι αφορά τώρα την διαδικασία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών στα κτίρια, από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν διασπιστώθηκε ότι τα μισά κτίρια είναι στο «κίτρινο» που σημαίνει ότι το επόμενο δίμηνο θα πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μανόλη Φραγκάκη, έχει γίνει οπτικός έλεγχος στα κτίρια από την τεχνική υπηρεσία του δήμου, ενώ κλιμάκιο του υπουργείου υποδομών εξέτασε τις αιτήσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα περίπου 17 με 18 σπίτια κρίνονται μή κατοικήσιμα προς το παρόν.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης ο οποίος ανέφερε ότι στην περιοχή του έχουν γίνει αυτοψίες και 100 κτίσματα έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, ενώ 40 είναι οι αιτήσεις για αποζημιώσεις.

Να σημειωθεί τέλος ότι και στους δύο δήμους αναμένεται η επάνοδος της επιτροπής του υπουργείου - μετά την εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας - που θα αποφανθεί τελικά για την κατάσταση των κτιρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ η απαλλαγή από τα τέλη στα καταστήματα του κέντρου

Ολοκαύτωμα Βιάνου: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσία Σακελλαροπούλου

 

 

Κρήτη

Λασίθι

Σεισμός - Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου: Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές

Επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές Γυμνασίου και Α' και Β' Λυκείου

Μετά από αλλεπάλληλες επαφές και επισκέψεις αλλά και λεπτομερή εξέταση του ζητήματος με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών, με ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, απόψε, αργά το απόγευμα, οριστικοποιήθηκε η - προσωρινή - μετεγκατάσταση των εκπαιδευτικών μονάδων (Γυμνάσιο και Λύκειο) Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, που επλήγησαν από τον σεισμό, σε άλλα κτήρια, έως ότου αποκατασταθεί το υπάρχον. 

Αύριο, Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, οι μαθητές επιστρέφουν στη δια ζώσης εκπαίδευση και στην ομαλότητα, σε κτήρια απολύτως ασφαλή κι ελεγμένα ώστε να συνεχιστεί το εκπαιδευτικο έργο, όπως ομόφωνα απεφάνθη η επιτροπή Παιδείας, και οι Δ/ντες κ.κ.Κρασανάκης Γεώργιος,Βογιάκη Ελένη,η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου,κα. Σπανάκη Μαρία .

Η απόφαση Δημάρχου, στην οποία και θα βρείτε αναλυτικά τους χώρους μεταστέγασης:

Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις του Ν.3852/2010 [ΦΕΚ 87/7-6-2010 τ.Α΄] «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».
  2. Την από 27-9-2021 ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με άμεση εφαρμογή του γενικού σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ” της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
  3. Τις κρατούσες έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στο Δήμο μας λόγω του μεγάλου σεισμού με επίκεντρο τον όμορο και γειτονικό Δήμο Μινώα Πεδιάδας.
  4. Την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας περί κήρυξης του Δήμου σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω σεισμού.
  5. Τις από 29-9-2021 αυτοψίες ελέγχου στα σχολικά κτίρια του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, από το αρμόδιο Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας της Κτ.Υπ. Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων).
  6. Τις άμεσες εργασίες προετοιμασίας που εκτέλεσε ο Δήμος στις σχολικές υποδομές των σχολικών κτιρίων.
  7. Την ανάγκη δια ζώσης λειτουργίας του Γυμνασίου και Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων καθώς αποτελεί αποκλειστική προτεραιότητα η στέγαση και η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών.
  8. Το ΦΕΚ Β 4187 από 10/10/2021 που αφορά «Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/κατά την έναρξη του σχολικού τους 2021-2022 και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους.»< >Την ομόφωνη εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας η οποία ελήφθη με την σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων κυρίου Γιώργου Κρασανάκη, της Διευθύντριας Γυμνασίου Τζερμιάδων κυρίας Ελένης Βογιάκη και της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου Αγίου Γεωργίου κυρίας Μαρίας Σπανάκη, σχετικά με την στέγαση των σχολικών μονάδων Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.Την διάθεση χώρων για την προσωρινή στέγαση των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, λόγω του κατεπείγοντος και σύμφωνα με την από 25-10-2021 ομόφωνη εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, ως εξής:

< >Για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων διατίθενται όλες οι αίθουσες του Γυμνασίου Τζερμιάδων (παλαιό κτίριο) πλην της δυτικής πτέρυγας η οποία έχει κριθεί ακατάλληλη.

Για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Γυμνασίου Τζερμιάδων διατίθενται όλες οι αίθουσες του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τζερμιάδων (παλαιό κτίριο) ΚΑΙ μία (1) αίθουσα (δυτική αίθουσα) από το νεότερο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τζερμιάδων όπου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο Αγίου Γεωργίου.

Επιπλέον ανάγκες σε αίθουσες όπου απαιτούνται (στέγαση γραφείου καθηγητών Γυμνασίου Τζερμιάδων κλπ) πρόκειται να καλυφθούν με προμήθεια προκατασκευασμένων οικίσκων.Η παρούσα ισχύει από έκδοσή της και έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη και αποκατάσταση του πληγέντος από τον σεισμό της 27ης-9-2021 κτιρίου του Γυμνασίου και Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων και η αποκατάσταση του κτιρίου πρώην ΤΕΕ Αγίου Γεωργίου (όπως έχουν υποβληθεί στα αρμόδια Εθνικά προγράμματα και Υπουργεία για χρηματοδότηση) και ανακαλείται με νεότερη απόφαση Δημάρχου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Σεισμός: Αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σκαλανίου - Κατάληψη από τους γονείς

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Στην τελική ευθεία η στέγαση των μαθητών σε λυόμενα

Ηράκλειο - σεισμός: Το 7ο Δημοτικό της ...διασποράς - Σε άλλα σχολεία τα παιδιά

ESPA BANNER