Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Μέχρι και τα "δάκρυα" για τα μάτια αυξήθηκαν στα φαρμακεία

farmaka_9.jpg

Με απελπισία ασθενείς και φαρμακοποιοί παρακολουθούν τις μεγάλες αλλαγές και τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους καθώς η αγορά φαρμάκων αλλάζει με γοργούς ρυθμούς.
Τελευταίο χτύπημα οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές δεκάδων σκευασμάτων ευρείας κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν με την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που ισχύει από 1η Ιανουαρίου.
Για τις αυξήσεις είχαν προειδοποιήσει οι φαρμακοποιοί υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για πάγια τακτική των εταιριών, ώστε όταν τα σκευάσματα «περάσουν» στα σούπερ μάρκετ να μειωθούν οι τιμές, όπως επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών του Ηρακλείου κ.Γιάννης Τσικανδιλάκης.Στην πραγματικότητα όμως,υπογράμμισε,οι τιμές θα μειωθούν σε ήδη «φουσκωμένα» σκευάσματα.

Αυξήθηκαν και τα "δάκρυα"...

​Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, ήδη πολλές φαρμακευτικές εταιρείες δήλωσαν ότι αυξάνουν τις χονδρικές της τιμές σε πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Συγκεκριμένα,πολλές εταιρίες ενημέρωσαν τους φαρμακοποιούς ότι από 1ης Φεβρουαρίου ανεβάζουν  τις χονδρικές τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους ακόμα και στο τριπλάσιο της τιμής τους σε πολλές περιπτώσεις και τους καλούσαν  μάλιστα λίγες ημέρες πριν να προλάβουν να αγοράσουν φθηνά για να πωλούν «ακριβά» από την 1η του μήνα.Τα φάρμακα αυτά είναι ευρείας κυκλοφορίας, όπως αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, γαστροπροστασίας, για τον πονόλαιμο ακόμα και για τα απλά τεχνιτά δάκρυα για τα μάτια.Δηλ υπήρχε σκεύασμα που κόστιζε 3 ευρώ και πήγε στα 9 ευρώ όπως είπε ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών
 

eyedrops.medium.jpg

eyedrops.medium.jpg, by lefterv

Σύμφωνα με στοιχεία από εταιρείες μέτρησης της αγοράς φαρμάκου, ο τζίρος των προϊόντων αυτών παρουσίασε αύξηση της τάξης του 13% το 2014 έναντι του 2013, ενώ στην πενταετία 2010-2015 η αύξηση ήταν της τάξης του 45%. Ενδεικτικό, δε, της σημασίας που έχει αυτή η συγκεκριμένη κατηγορία για τα φαρμακεία είναι πως αντιστοιχεί στο 25% των προϊόντων που διατίθενται. Και γιατί είναι σημαντική;
Γιατί αφορά "ζεστό" χρήμα που μπαίνει κατευθείαν στο ταμείο των φαρμακείων, σε αντίθεση με όσα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, όπου η αποπληρωμή γίνεται με καθυστέρηση άνω των τριών μηνών. Και έτσι εξηγείται η διαρκής άρνηση των φαρμακοποιών για το άνοιγμα της πώλησής τους, αλλά και η επιμονή των λιανεμπόρων αλλά και των φαρμακοβιομηχανιών να μπουν σε νέα σημεία πώλησης

Έρχονται και μειώσεις από τις 17 Φεβρουαρίου

Παράλληλα όμως όπως είπε ο κ.Τσικανδυλάκης από τις 17 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν μειώσεις σε μια ευρεία γκάμα σκευασμάτων που συνταγογραφούνται για αυτό και παρατηρείται η τεχνική έλλειψη στην αγορά και δυσκολία προμήθειας όπως σε αντιθρομβωτικά, νευρο–ψυχιατρικά, ινσουλίνες, εισπνεόμενα και βρογχοδιασταλτικά, αντιεμετικά, αντιπαρκινσονικά, αντιχολινεργικά κ.α.αλλά και σε όλα τα παιδικά εμβόλια.
 "Πολλά σκευάσματα εισάγονται στη χώρα μας σε δραματικά μειωμένες ποσότητες για διάφορους λόγους.Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις, που εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν" υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί.
 

6134d39debdde141360f531c078f6ac8_xl.jpg

6134d39debdde141360f531c078f6ac8_xl.jpg, by lefterv

Συνέπεια αυτού είναι η μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, που αναγκάζονται να επισκεφθούν εκ νέου τους ιατρούς τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική τους αγωγή,
Η εισαγωγή σημαντικών νέων σκευασμάτων που έχουν παρασκευαστεί για καλύτερη θεραπεία διαφόρων ασθενειών τώρα γίνεται απαγορευτική για την Ελλάδα, δηλώνει με αγωνία ο κ.Τσιακανδιλάκης καθώς δεν συμφέρει τις εταιρίες να εισάγουν ακριβά και να πωλούν φθηνά τα εν λόγω φάρμακα.

Κρήτη

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Ηλίας Μόσιαλος

Ηλίας Μόσιαλος

Μετά από πρόταση του Πρύτανη και του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης ενέκρινε ομόφωνα την αναγόρευση του Ηλία Μόσιαλου, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE), ως Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρύτανης Γιώργος Κοντάκης, δήλωσε ότι στο πρόσωπο του Ηλία Μόσιαλου το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον επιστήμονα, αλλά και την συνεισφορά του στην επιστήμη και την χώρα.

Η τελετή αναγόρευσης του κ. Μόσιαλου ως επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τον Πρύτανη του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ο Captain Covid τηλεκπαιδεύεται!

Κορωνοϊός: Βίντεο για τον εμβολιασμό από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα πρώτα αποτελέσματα της οροεπιδημιολογικής μελέτης