Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κλειστό λόγω Αγάπης...από την Μαρία Παπαδάκη

Image
παπαδάκη4
 clock 14:30 | 14/07/2016 writer icon newsroom ekriti.gr

Πρόσωπο φωτεινό, ύφος  ναζιάρικο. Με δυο μάτια να εκπέμπουν αθωότητα και καλοσύνη, καθώς σε κοιτούν...σαν να μην τα άγγιξε ο χρόνος. Είδε πολλά, έζησε αρκετά και γνώρισε άλλα τόσα. Το πνεύμα της ανήσυχο, γεμάτο αναζητήσεις και εμπειρίες την οδηγεί στα Χανιά. Στην κλειστή αγορά, εκεί που η Κρήτη μοσχοβολά παράδοση, αρώματα, φιλία. Και κάπου κεντρικά και βότανα. Το αερικό δεν βρέθηκε τυχαία στο δρόμο της είχε σκοπό, είχε σκοπό να γίνει βιβλίο και επειδή το φωτεινό πρόσωπο έγινε εξομολογητής,  αποφάσισε μετά από χρόνια, με το ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΑΓΑΠΗΣ  να πραγματοποιήσει την επιθυμία της.

Με την σύντομη αυτή περιγραφή σαν αποκαλύπτω μερικά στοιχεία από τον λόγο που συνάντησα πριν μερικές μέρες μετά την παρουσίαση του νέου βιβλίου της κάπου στο Ηράκλειο, την Κρητικιά στιχουργό και συγγραφέα Μαρία Παπαδάκη. Αφορμή το  «Κλειστό λόγω αγάπης» που είναι ο τίτλος του δεύτερου μυθιστορήματος της, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα.

παπαδάκη6

παπαδάκη6, by mpeka

Η ίδια απαντά στη Μάρα Μπέκα

Γιατί «αερικό» η ηρωίδα του βιβλίου σας;

Η Ακριβή, η Μάγισσα της αγοράς, με τα σμαραγδένια μάτια και την γλυκιά ψυχή, η πρωταγωνίστρια του βιβλίου μου ήταν γυναίκα από άλλο κόσμο, αέρινη, σοφή γεμάτη άποψη και γνώση για την ζωή. Για αυτό την βάφτισα έτσι… για να θυμίζει σε όλους το διαφορετικό. Άλλωστε η ιστορία μου στηρίζεται στην αλήθεια αλλά και στην μυθοπλασία.

H Ελπίδα ποια είναι;

Η Ελπίδα, η γλυκιά μαυρομάτα, είναι το άλλο πρόσωπο της ιστορίας που  κοντά της βρίσκει καταφύγιο από τα λάθη της. Κάνει την εμφάνιση του την πιο κατάλληλη στιγμή, βοηθά την ηρωίδα και στηρίζει τις επιλογές της με την λογική… μοιάζουμε θα έλεγα λίγο. Οι δυο γυναίκες θα δεθούν με φιλιά μπιστικιά που θα κρατήσει μια ζωή. Ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας όμως έμελλε να τις ρίξει στην ίδια άβυσσο.

Σε τι ηλικία εξαφανίστηκε η φίλη σας;

Έφυγε από τα Χανιά 40 ετών. Δεν ξέρουμε αν ζει ή πέθανε. Είχε ερωτευτεί δυνατά έναν Γερμανό δεν είχε παντρευτεί η ίδια…ήταν από τους ανθρώπους που αγαπούν μια φορά και πάρα πολύ δυνατά. Δεν πέτυχε όμως ο δεσμός της με τον Γερμανό…είχε όμως ένα παιδί, ένα παιδί εκτός γάμου που ήταν η δεύτερη φύση της. Το να το εγκαταλείψει όμως δεν έχει βάση… δεν δικαιολογείται. Η Ακριβή γενικά είχε πολύ πόνο μέσα της, ήταν αρκετά πληγωμένη  σε βαθμό που αλλοίωνε τον χαρακτήρα της. Αυτό εμένα με κάνει να σκέφτομαι ότι μπορεί να μην ζει…

Πέρα από το τι ισχύει που κανείς δεν γνωρίζει…το τέλος στην ιστορία σας ποιο είναι;

Έδωσα μια διαφορετική νότα στην ιστορία, που δικαιολογεί την απόφαση της να εγκαταλείψει το παιδί της…το αερικό έχει λόγους που κάνει ότι κάνει, που αντιδρά προς έκπληξη όλων με αυτό τον τρόπο. Ίσως αξίζει τελικά κανείς μια δεύτερη ευκαιρία. Ίσως να δικαιωθούν τα λόγια της Ακριβής πως όταν αποφασίσεις να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να διεκδικήσεις τ’ αστέρια, ο ουρανός χαμηλώνει μόνο για σένα. Ποιος ξέρει…ο χρόνος ίσως μας δείξει.
 
 Πως εμφανίστηκε… το Κλειστό λόγω Αγάπης;

Η Ακριβή είχε ένα ξακουστό μαγαζί με βοτάνια και τα μαντζούνια στη σκεπαστή αγορά των Χανίων την «Κίρκη»…. το οποίο αφού κλείδωσε την πόρτα του, η αέρινη φιγούρα με τα κατακόκκινα μαλλιά κάρφωσε πάνω της ένα χαρτόνι που έγραφε: «Κλειστό λόγω…» κανείς ποτέ δεν κατάλαβε τον λόγο, ούτε και εγώ που ήμουν φίλη της. Την λέξη αγάπης την πρόσθεσα εγώ για να δώσω μια εξέλιξη στην ξαφνική κίνηση της εξαφάνισης της. Την απότομη φυγή της στο άγνωστο. Πούλησε τα πάντα σπίτι, μαγαζί, υπάρχοντα σε χρόνο που κανείς δεν γνώριζε τίποτα, μυστηριακά θα έλεγα.

παπαδάκη7

παπαδάκη7, by mpeka

Όταν συναντιόσασταν γιατί τι θέματα μιλούσατε;

Ήταν πολύ ψαγμένο άτομα και συνήθως κάναμε συζητήσεις για ψυχικά και πνευματικά θέματα. Ωστόσο εκείνη έφτιαχνε συνέχεια μόνη της βότανα, αρώματα, γιατρικά,  τέχνη που πήρε από την γιαγιά της. Ήταν πολύ σοφή και μίλαγε συνέχεια με ρήσεις που είχαν μεγάλο νόημα…αλλά δεν τις καταλάβαιναν όλοι.

Εκδώσατε το βιβλίο σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα, ξέρετε ότι ο ρόλος σας, έχει άλλη βαρύτητα, είναι ρόλος ευθύνης;

Πράγματι και έχω μάθει να αγαπώ τις ευθύνες μου και σαν κρητικιά, έχω πολλές αδυναμίες για τον τόπο μου, για τους δικούς μου, για την ντοπιολαλιά μου. Το βιβλίο βγήκε τώρα όμως η ιστορία της Ακριβής είχε πρωτοβγεί σε τραγούδι με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα και μάλιστα έχει πάει πολύ καλά.

Τι θα κερδίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το «Κλειστό λόγω Αγάπης»;

Αυτό που θέλω και επιθυμώ, δεν ξέρω αν το κερδίσει είναι μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου να κερδίσει δύναμη. Αν κάποιος είναι απελπισμένος θέλω να σηκωθεί στα πόδια του και όπως λέει η Ακριβή, η ζωή είναι μικρή και δεν αξίζει λυπημένος να την ζήσεις.

Αν το βιβλίο σας πέσει στα χέρια της Ακριβής…

Θέλω πάρα πολύ αν ζει και διαβάσει αυτό το βιβλίο, όπου και να είναι ότι και να έχει καταφέρει στην ζωή της, θα ήθελα να το διαβάσει και να αναρωτηθεί…ίσως και να γυρίσει πίσω. Θα ήθελα πάρα πολύ.

Το παιδί της;

Την έχει ψάξει πάρα πολύ ακόμη και με ντεντέκτιβ… όμως δεν βρήκαν κάτι. Μάλιστα αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ο τρόπος που έχει μεγαλώσει το παιδί της, όταν έφυγε ήταν 15 χρονών. Φαίνεται ότι την έχει καταλάβει και έχει αποφασίσει αφού η μητέρα του επέλεξε να φύγει είχε τους λόγους της, δεν κοίταξε ποιοι ήταν απλά ότι επέλεξε να το κάνει…και την άφησε στην επιλογή της.

Πως ξεκινήσατε το γράψιμο;

Είχαμε μετακομίσει με τον άνδρα μου Κίεβο λόγω της δουλειάς του. Επειδή ήμουν πολλές ώρες μόνη μου, σε κενό δωμάτιο γιατί τα έπιπλα μου έκαναν πολύ καιρό να έρθουν, βρήκα ένα τετράδιο και άρχισα να γράφω. Μάλιστα θυμάμαι έχω από το παράθυρο περνούσαν κόκκινα τρένα, ξεκίνησα την ιστορία, από το κόκκινο τρένο και επειδή συχνά πυκνά μονολογούσα και έλεγα, τι γυρεύω εγώ εδώ, έβαλα σαν τίτλο του πρώτου μου βιβλίου αυτή την ερώτηση, ΤΙ ΓΥΡΕΥΩ ΕΓΩ ΕΔΩ.

Επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Είναι ήδη ένα μυθιστόρημα έτοιμο, έχω ξεκινήσει μια καινούργια ιστορία. Με πολλές αλήθειες και μυθοπλασία. Σε λίγο καιρό θα είναι στα χέρια σας…

“Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ.
Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν.
Ο άνθρωπος αντέχει.
Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα,
Ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα”.

Νίκος Καζαντζάκης

Αυτά οι στίχοι προτάσσονται στην αρχικές σελίδες του βιβλίου σας, γιατί Καζαντζάκης;

Αυτό θέλω να νιώσει ο καθένας που θα διαβάσει αυτό το βιβλίο, δύναμη και θέληση για την ζωή. Θέλω οι στίχοι του Νίκου Καζαντζάκη να γίνουν σημαία και ο καθένας από εμάς μπορεί να αλλάξει την ζωή του, προς το καλύτερο.

Η Κρήτη σήμερα

Την αγαπώ αλλά μου λείπει η παλιά Κρήτη, μπορεί τώρα να είναι πιο μοντέρνα, πιο σύγχρονη αλλά δεν είναι γνήσια, αυθεντική αυτό που ήταν, είναι αυτό που  μου λείπει. Κατά τα άλλα η Κρήτη είναι μοναδική. Και το πολύ ωραίο του κρητικού λαού είναι η χαρμολύπη του, αυτό φαίνεται και στις μαντινάδες και όπως λέει και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο έρωτας στην Κρήτη είναι μελαγχολικός…

Ποιά είναι η Μαρία Σ. Παπαδάκη

Η Μαρία Παπαδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και μεγάλωσε. Ζει στην Αθήνα και είναι παντρεμένη. Σπούδασε λογιστική και αγγλικά και έχει συνεργαστεί με το διαδικτυακό περιοδικό «Μουσικόραμα».

Είναι στιχουργός, έχοντας σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το πρώτο της μυθιστόρημα «Τι γυρεύω εγώ εδώ;» ακολούθησε την ποιητική συλλογή «Αγάπες δροσουλίτες».

Το δεύτερό της μυθιστόρημα «Κλειστό λόγω αγάπης», βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Για την ιστορία της Ακριβής (ηρωίδα του βιβλίου της), η συγγραφέας έγραψε τους στίχους για το τραγούδι «Λόγω αγάπης», που το ερμήνευσε ο Βασίλης Λέκκας, σε μουσική της Βάσως Αλλαγιάννη.

παπαδάκη1

παπαδάκη1, by mpeka

παπαδάκη2

παπαδάκη2, by mpeka

παπαδάκη3

παπαδάκη3, by mpeka

παπαδάκη5

παπαδάκη5, by mpeka

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis