Κρήτη

Ηράκλειο

Κέντρο Ηρακλείου: Γκρεμίζουν τα ετοιμόρροπα τμήματα του κτιρίου (φωτο)

εργασίες - ετοιμόρροπο

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι εργασίες καθαίρεσης τμημάτων ετοιμόρροπου κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ιωαννίνων και Αγίου Μηνά, στο κέντρο του Ηρακλείου.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Ηρακλείου, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Αγίου Μηνά, διακόπτεται από σήμερα και για όλο το Σαββατοκύριακο όπως και για τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα (3 και 4 Ιουλίου, 10 και 11 Ιουλίου).

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τα Σαββατοκύριακα λόγω των εργασιών
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τα Σαββατοκύριακα λόγω των εργασιών

Ισχύει από σήμερα στις 06:30 το πρωί έως και τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής και για τα τρία Σαββατοκύριακα των εργασιών.

Σε εξέλιξη οι εργασίες καθαίρεσης τμημάτων του ετοιμόρροπου κτιρίου
Σε εξέλιξη οι εργασίες καθαίρεσης τμημάτων του ετοιμόρροπου κτιρίου
Διακόπτεται από σήμερα και για όλο το Σαββατοκύριακο η κυκλοφορία στην οδό Αγίου Μηνά λόγω των εργασιών
Διακόπτεται από σήμερα και για όλο το Σαββατοκύριακο η κυκλοφορία στην οδό Αγίου Μηνά λόγω των εργασιών

Για όσο διαρκεί η διακοπή:

-Τα οχήματα που έρχονται από την Λεωφόρο Καλοκαιρινού, θα κινούνται από τις οδούς Μονής Καρδιωτίσσης - Ροδαμάνθυιος - Αγίου Μηνά για να κατευθυνθούν προς την πλατεία Κορνάρου.

-Τα οχήματα που έρχονται από τις οδούς Έβανς και Αβέρωφ θα κινούνται από τις οδούς Κατεχάκη - Μονής Οδηγήτριας- Καζάνη για να κατευθυνθούν προς την Λεωφόρο Καλοκαιρινού.

 

Διαβάστε επίσης:

Καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες για την τουριστική χρονιά - Το παράδειγμα της Κρήτης

Θάνατος 20χρονου στη Μεσαρά: Τί έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Το έξυπνο κόλπο για να κοιμηθείτε όταν κάνει ζέστη

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θλίψη για το θάνατο του αγαπητού δασκάλου Νίκου Χριστινίδη

Ο Νίκος Χριστινίδης σε παλαιότερη φωτογραφια

Η Κρήτη, το Ηράκλειο και οι Αρχάνες αποχαιρετούν μια εξέχουσα προσωπικότητα της εκπαίδευσης αλλά και μελετητή τη ιστορίας του τόπου μας και λαογράφο, το δάσκαλο Νίκο Χριστινίδη που άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή.

Ο Νίκος Χριστινίδης που δίδαξε γενιές και γενιές μαθητών, αφήνει πίσω του πλούσιο έργο καθώς σύμφωνα με την καθηγήτρια κ.Τασούλα Μαρκομιχελάκη, υπήρξε πολυγραφότατος μελετητής, από τη γενιά εκείνη των δασκάλων που ήταν ταυτόχρονα ερευνητές της ιστορίας και της λαογραφίας του τόπου τους, και τις αποτύπωναν σε σειρά βιβλίων πολύτιμων για τη διάσωση του πολιτισμού της γενέτειράς τους και της ευρύτερης περιοχής.

Η κ. Μαρκομιχελάκη σε ανάρτησή της στο facebook αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Έφυγε σήμερα από τούτη τη ζωή ένας ευπατρίδης, ένας καλός συγγενής, ένας φίλος των γονιών μου και δικός μας σύντεκνος: ο δάσκαλος Νίκος Χριστινίδης, ένας «ακραιφνής Αρχανιώτης», όπως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του.

Πολυγραφότατος μελετητής, από τη γενιά εκείνη των δασκάλων που ήταν ταυτόχρονα ερευνητές της ιστορίας και της λαογραφίας του τόπου τους, και τις αποτύπωναν σε σειρά βιβλίων πολύτιμων για τη διάσωση του πολιτισμού της γενέτειράς τους και της ευρύτερης περιοχής.

Γι’ αυτό θέλω να τον αποχαιρετήσω με τους πρώτους στίχους μιας σύντομης αρχανιώτικης ρίμας, η οποία αφηγείται την πορεία μιας ψυχής που μόλις εγκατέλειψε τα εγκόσμια. Ο άγνωστος ποιητής αρχίζει με την ευχή να ήταν όλες οι μέρες σαν την Κυριακή, γιατί τότε οι ναοί είναι ανοιχτοί και γεμάτοι από την παρουσία των θείων προσώπων. Και δεν μπορεί να μη σκεφτεί κανείς τι ευλογία είναι για τον αείμνηστο Νικόλαο (που τόσο είχε υπηρετήσει την τοπική του Εκκλησία, ως επίτροπος στους ναούς των Αρχανών), και τι θεία παρηγορία για τους δικούς του, να αποδημήσει μια τέτοια βαρύνουσα ημέρα.

«Το τροπάρι τση Κυριακής και το κριτήρι τση ψυχής»

Σαν την Αγία Κυριακή να ’ταν οι μέρες όλες,

που λειτουργούντ’ οι εκκλησές με τόση παρουσία.

Αγία μου Τριάδα μου κι Αγιά μου Πελαγία

κι αξίωσε τω Χριστιανώ την άνω Βασιλεία.

Κάθε ψυχή του Χριστιανού έχει παρηγορία,

που τηνε πάνε την ψυχή στο φοβερό κριτήρι,

τον ποταμό τον πύρινο, τση τρίχας το γιοφύρι,

απού κρατούν τη ζυγαριά Αγγέλοι και ζυάζουν

τα κρίματα, τα σφάλματα εκεί τα λογαριάζουν. …

Το τραγούδι αντλώ από μία συλλογή λαογραφικής ύλης των Αρχανών (νομός Ηρακλείου), που μπορεί να μην ήταν δική του, ωστόσο ο ίδιος συνέβαλε καθοριστικά στην έκδοσή της, ως πρόεδρος τότε του περίφημου «Μορφωτικού Συλλόγου» της κωμόπολης (στην ηλικία ακριβώς που βρισκόταν στις δύο παρακάτω φωτογραφίες, οι οποίες τον αποτυπώνουν μέσα στην άλλη μεγάλη του αγάπη, τη σχολική τάξη). Παραθέτω και τον δικό του Πρόλογο στο βιβλίο, επειδή δείχνει εναργώς την πίστη του στη σπουδαιότητα τέτοιων εκδοτικών εγχειρημάτων, για τα οποία τόσο πάσχιζε.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Χριστινίδης ήταν πολύ ενεργός στο Facebook (η τελευταία του ανάρτηση έγινε το πρωί της Κυριακής 13/9, λίγο πριν φύγει για το νοσοκομείο, και ενώ ήταν ήδη άρρωστος), με συχνές και πολύ αξιόλογες δημοσιεύσεις σχετικές με τα ενδιαφέροντά του.

Ας είναι αναπαυμένος εν κόλποις Αβραάμ".

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Αλλάζουν όλα για τους οδηγούς στην πολυσύχναστη λεωφόρο

Ηράκλειο: Τραγικός θάνατος για γυναίκα μέσα σε αποθήκη!

ESPA BANNER