Κρήτη

Ηράκλειο

Κεγκέρογλου: Προστασία των νοικοκυριών ύστερα από το κύμα ανατιμήσεων

Βασίλης Κεγκέρογλου

Κατά η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια (φυσικό αέριο, ηλεκτρικό, καύσιμα κλπ) και τις μεταφορές, επιβαρύνουν άμεσα τους καταναλωτές αλλά και έμμεσα με νέες αυξήσεις στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, λόγω της αύξησης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου αφού κατέθεσε τα στοιχεία για την ανησυχητική αύξηση του Δείκτη Τιμών Κατανάλωσης και τον πληθωρισμό που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι στο 1.9 %, ζήτησε εκτός από την επέκταση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών, την αξιοποίηση και ενεργοποίηση από την Κυβέρνηση τόσο των θεσμών και μηχανισμών ρύθμισης της αγοράς, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ρυθμιστικές Αρχές κλπ, όσο και της δυνατότητας μείωσης φόρων, Ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ, καθώς και φορολογικά μέτρα όπως συνδυασμός μείωσης φόρου με νέες προσλήψεις, άμεση απόσβεση τεχνολογικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων κλπ, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ανάσχεση στον πληθωρισμό και τις αυξήσεις.

Το σύνολο αυτό, των μέτρων μπορεί να προστατεύσει τους καταναλωτές αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά προϋποθέτει την πολιτική βούληση και επιχειρησιακό σχέδιο.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης στην απάντηση του εκτός από το άλλοθι ότι οι αυξήσεις είναι παγκόσμιο φαινόμενο, υποστήριξε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση είναι αρκετά και ήδη έχουν αποδώσει.

Στην παρατήρηση του Βουλευτή για τις αυξήσεις στην ενέργεια που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής και στο αίτημα του για μείωση του ΦΠΑ σε όλους τους συντελεστές του κόστους παραγωγής, ο Υπουργός απάντησε ότι οι αυξήσεις καλύπτονται από τις αυξημένες τιμές των αγροτικών προϊόντων!! αναιρώντας στην ουσία όσα είχε πει περί προστασίας των καταναλωτών και απορρίπτοντας την ανάγκη συμπληρωματικών μέτρων, ανάλογων με αυτό της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Τεράστια απειλή η ερημοποίηση - Χρειάζονται ειδικά σχέδια διαχείρισης

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Κρήτη

Ηράκλειο

Ο Ευθύμιος Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη για την εξέλιξη των μετασεισμών στο Αρκαλοχώρι

λεκκας σεισμος

Σε πλήρη απομείωση βρίσκεται το σεισμικό φαινόμενο που τους προηγούμενους μήνες ακατάπαυστα δημιούργησε πολλά προβλήματα και καταστροφές στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και τις άλλες περιοχές με αποκορύφωμα το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας κ.Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

"Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη ωστόσο τα δεδομένα που υπάρχουν οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα" είπε χαρακτηριστικά.

Μπορεί να υπάρχουν ακόμη μικρές σεισμικές δονήσεις, ωστόσο πολλές από αυτές δεν γίνονται καν αισθητές στο Αρκαλοχώρι και αλλού αλλά φαίνεται μια εκτόνωση μετά από μήνες συνεχόμενων μετασεισμών στο ρήγμα αυτό.

Ο κ. Λέκκας θα επισκεφθεί την ερχόμενη Παρασκευή, όπως ανέφερε, ξανά το Αρκαλοχώρι κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιήσει νέα αυτοψία και σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα αντισεισμικής προστασίας κ.α.

Αναφορικά με την αποκατάταση των ζημιών και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν σε κτίρια επσήμανε ότι, σταδιακά μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να προχωρήσουν σε αυτές αφού μέχρι τώρα αυτό ήταν αδύνατο λόγω των μετασεισμών ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο αλλαγής του αντισεισμικού κανονισμού απέκλεισε κάτι τέτοιο προς το παρόν αλλά κάλεσε τους μηχανικούς να εφαρμόζουν χωρίς αποκλίσεις τον υπάρχοντα.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Παρουσιάζεται το πρόγραμμα αναμπέλωσης - Τα ποσά της οικονομικής στήριξης

Γιώργος Δεικτάκης: Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον θάνατό του

ESPA BANNER