Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Καλή είναι η αλόη, αλλά η Κρήτη βγάζει λάδι και κρασί"

"Καλή είναι η αλόη, αλλά η Κρήτη βγάζει λάδι και κρασί"
 clock 13:09 | 29/08/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Δεν είναι ανάλογο της οικονομικής κρίσης το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στο Ηράκλειο για νέες καλλιέργειες  γεγονός που συνδέεται κυρίως με τις μικρές διαθέσιμες εκτάσεις αλλά και την απουσία οικονομικών υποστηρικτικών προγραμμάτων.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα περιγράφει, στο Ράδιο Κρήτη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Νίκος Μαυράκης ο οποίος επιμένει πως, στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα ,πρέπει πρωτίστως να στηρίξουμε ότι έχει απομείνει σε ελιές και αμπέλια και σε δεύτερη φάση να δούμε εναλλακτικές καλλιέργειες ,όχι όμως επειδή είναι μόδα αλλά επειδή ταιριάζουν με το κλίμα και το έδαφος μας.

Παρότι επίσημα στοιχεία δεν διαθέτει η υπηρεσία του ο κ Μαυράκης αναφέρει πως όσοι θέλουν τοπικά να στραφούν σε εναλλακτικές καλλιέργειες κοιτάζουν προς την αλόη, τις ροδιές και τις φραγκοσυκιές ενώ τελευταία ζητούν πληροφορίες και για αρωματικά φυτά.

Βέβαια ακόμα και σε αυτές τις καλλιέργειες δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μεγάλες παραγωγές, μια και οι εκτάσεις που έχει στη διάθεση του κάθε καλλιεργητής είναι σχετικά μικρές .

Ο κ Μαυράκης θεωρεί πάντως πως από όλες τις εναλλακτικές καλλιέργειες που προωθούνται στον τόπο μας μόνο η φραγκοσυκιά συμφέρει αφού μπορεί να καλλιεργηθεί σε εκτάσεις ξερικές, μειωμένης γονιμότητας  χωρίς πολλά πολλά έξοδα. Αντίθετα αλόη και ροδιές θέλουν και χρόνο και χρήμα.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας επισημαίνει πως δυστυχώς στο νομό μας βλέπουμε την καλλιέργεια ελιάς να φθίνει , την καλλιέργεια του αμπελιού να είναι σε κακή κατάσταση κι αντί να προσπαθούμε να τις στηρίξουμε, τις αφήνουμε στην τύχη τους και παράλληλα  κάνουμε αποσπασματικές κινήσεις σε άλλης μορφής καλλιέργειες.

Ο ίδιος επιμένει πως δεν πρέπει τον παραδοσιακό αμπελώνα μας και την ελιά να τις εγκαταλείψουμε . Ήδη, τονίζει, έχουν αναδιαρθρωθεί 20.000 στρέμματα αμπελιού κι απομένει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση σε άλλα 60.000 στρέμματα. Έχουμε δεκάδες οινοποιεία, συμπληρώνει ο κ Μαυράκης, που πρέπει να έχουν πρώτη ύλη για να δουλέψουν γι αυτό πρέπει να στηρίζουμε το αμπέλι και αν θελήσουμε να επεκταθούμε και σε εναλλακτικές καλλιέργειες να το κάνουμε με προσοχή και μελετημένα.

Ε.Β

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis