Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - τουρισμός: "Κακά μαντάτα" φέρνουν οι νέες αναστολές εργασίας

Βόλτα για τους τουρίστες στο κέντρο

Η ευφορία που είχε διαχυθεί το προηγούμενο διάστημα, μετά και την απελευθέρωση από τα μέτρα περιορισμού για την πανδημία, δεν φαίνεται να συνεχίζεται στο νευραλγικό - για την εθνική οικονομία- πεδίο του Τουρισμού. Μπορεί να αφήνουμε πίσω τη σκληρή καραντίνα, ωστόσο οι επιπλοκές της πανδημίας συνεχίζονται για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις και αυτό, με τη σειρά του, σηκώνει κύμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις που διατυπώνονταν έως και πριν από μερικές εβδομάδες από κυβερνητικά χείλη για ένα ισχυρό τουριστικό ρεύμα φέτος το καλοκαίρι, γειώθηκαν πρόσφατα και απότομα από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προέβλεψε ότι η ανάκτηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2021 θα φτάσει στο 40 με 45% του 2019, ενώ οι αρχικοί υπολογισμοί έκαναν λόγο για 55 με 60%.

Η "Δέσμη μέτρων" που ... προβληματίζει

Μάλιστα, το σενάριο που θέλει την τουριστική κίνηση να παραμένει καθηλωμένη ενισχύεται τόσο από τις αραιές προγραμματισμένες αφίξεις πτήσεων από το εξωτερικό για τον μήνα Μάη όσο και από τη νέα δέσμη μέτρων για τους εργαζόμενους που προανήγγειλε η κυβέρνηση.

Ενδεικτικό είναι ότι για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα επαναπροσληφθούν, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021. 

Τί και εάν η χώρα μέσω της διαχειρίστριας εταιρείας Fraport Greece αναβάθμισε 14 περιφερειακά αεροδρόμια ή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, στη Μαδρίτη είχε επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη του τουριστικού κλάδου- τα μηνύματα πλέον από την αγορά του τουρισμού και ειδικά για τη χώρα μας που δεν έχει πρασινίσει υγειονομικά στον ευρωπαϊκό χάρτη- δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και υψηλών προσδοκιών. 

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για την τουριστική κίνηση τουλάχιστον έως τα μέσα καλοκαιριού
Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για την τουριστική κίνηση τουλάχιστον έως τα μέσα καλοκαιριού

 

Έκτακτη Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Οι "χαμηλές πτήσεις" του τουρισμού, αναμένεται να αφήσουν ισχυρό αρνητικό οικονομικό αποτύπωμα σε τουριστικές περιφέρειες όπως στην Κρήτη, με τις περίπου 60 χιλιάδες εργαζομένων στον τουρισμό και σε επαγγέλματα συνδεόμενα με τον κλάδο, να μένουν εκτός εργασίας για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι. 

Με φόντο αυτήν τη δυστοπική εικόνα το Σωματείο των Ξενοδοχουπαλλήλων Ηρακλείου το οποίο εκπροσωπεί 20 χιλιάδες εργαζομένους,  οργανώνει έκτακτη Γενική συνέλευση σήμερα στις 6 το απόγευμα έξω από το Εργατικό κέντρο Ηρακλείου, με αιχμή την εργασιακή αβεβαιότητα αλλά και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που σύμφωνα με το Σωματείο, τους αφήνει στο έλεος εργοδοτών  που θέλουν εργαζόμενους ‘’λάστιχο’’, για την καθιέρωση ενός νέου ευέλικτου ωραρίου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες τους. 

Σε όλο αυτό το πεσιμιστικό τοπίο για τον τουρισμό, όπως διαμορφώνεται τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της καλοκαιρινής σεζόν, μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας “ανοίγει” η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο στους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή η άδεια μπορεί να αξιοποιηθεί από τους πολίτες των ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανίας, χώρες στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλη έκταση. 

ΜΑΡΙΑ ΖΑΝΝΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: 

Κρήτη: Πήρε εξιτήριο ο 35χρονος - Στο ΠΑΓΝΗ δύο γυναίκες μετά το εμβόλιο

Κρήτη: Νέα αυτοκτονία συγκλονίζει το νησί

Μάχη της Κρήτης: Η επική αναμέτρηση στο νησί των Γενναίων (Βίντεο)

 

 

Κόσμος

Εμπόριο έγκυρων πιστοποιητικών εμβολιασμού στο dark web

πιστοποιητικο εμβολιασμου

Χάκερ με «εξαιρετικές ικανότητες πλαστογράφησης» πωλούν έγκυρα ψηφιακά πιστοποιητικά Covid-19 στο dark web, σύμφωνα με νέα έρευνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν παραβιάσει κυβερνητικά συστήματα.

Ακαδημαϊκοί στο Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου Aalborg στη Δανία- μεταξύ των οποίων και δυο Έλληνες, ο ερευνητής Δημήτρης Γεωργούλιας και ο επίκουρος καθηγητής κυβερνοασφάλειας Μανώλης Βασιλομανωλάκης- ανακάλυψαν περιπτώσεις εμπορίου έγκυρων πιστοποιητικών COVID-19 στο dark web.

Παρά το μεγάλο εύρος των μη επαληθευμένων καταχωρίσεων κωδικών QR που εντόπισαν οι ερευνητές, κατάφεραν να επαληθεύσουν μόνο έναν αριθμό πιστοποιητικών, σύμφωνα με την προδημοσιευμένη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.

Αυτό σημαίνει είτε ότι «κακόβουλα άτομα έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικά συστήματα, τα οποία μπορούν να χειραγωγήσουν κατά βούληση», ή ότι έχουν διαρρεύσει τα κρυπτογραφικά κλειδιά που χρησιμοποιούν οι εθνικοί οργανισμοί υγείας για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των πιστοποιητικών.

Η λίστα που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανησυχία ήταν οι διαφημίσεις για πιστοποιητικά που είχαν καταχωρηθεί σε 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία οι ερευνητές επαλήθευσαν ότι ήταν έγκυρα σε όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές εθνικές εφαρμογές COVID-19.

Τα μεμονωμένα πιστοποιητικά πωλούνται προς 250 ευρώ και οι πληρωμές γίνονται σε Bitcoin, αν και υπάρχουν εκπτώσεις για μαζικές παραγγελίες. Οι διαφημίσεις φιλοξενούνταν στη μοναδική πλατφόρμα που αναλύει με λεπτομέρεια τη λειτουργία της υπηρεσίας της και περιγράφει τους τεχνικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του κωδικού QR στο πιστοποιητικό εμβολίου.

Σε ένα βίντεο που ανήρτησε ο συγκεκριμένος ιστότοπος, οι ερευνητές μπόρεσαν να διακρίνουν ότι είχε πραγματοποιήσει πάνω από 1.700 πωλήσεις – που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 425.000 ευρώ σε έσοδα.

«Τα άτομα που βρίσκονται πίσω από αυτό το εικονικό κατάστημα γνωρίζουν πολύ καλά το σύστημα της έκδοσης και της επαλήθευσης των πιστοποιητικών. Επιπλέον, η ποιότητα της ιστοσελίδας και η προσοχή στη λεπτομέρεια στην περιγραφή της λειτουργίας της επιχείρησης, κάνει τον ιστότοπο να φαίνεται νόμιμος», έγραψαν οι ακαδημαϊκοί.

«Το γεγονός αυτό, ωστόσο, οδηγεί στο ερώτημα πώς αυτοί οι πωλητές κατάφεραν να διεισδύσουν στα συστήματα πιστοποιητικών COVID-19 της ΕΕ σε τόσες πολλές χώρες. Δυστυχώς, δεν αποκαλύπτουν αυτές τις πληροφορίες, καθώς αυτό θα σήμαινε το τέλος της λειτουργίας τους», προσθέτουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόσιαλος: Η παραλλαγή Omicron φαίνεται να προκαλεί ήπια ασθένεια

Κρήτη - κορωνοϊός: 282 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: 5.870 νέα κρούσματα, 82 θάνατοι και 641 διασωλήνωμένοι

ESPA BANNER