Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θερίζει ο δάκος τις ελιές - Τι γίνεται με τους ψεκασμούς στις καλλιέργειες

δακοκτονια

Με μια νέα καταστροφική χρονιά για την ελαιοκαλλιέργεια, η οποία και θα δώσει την χαριστική βολή στον κλάδο, βρίσκονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία.

Οι αιτίες επικεντρώνονται στους μεγάλους αριθμούς του δάκου που έχουν "πέσει" στις ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και στα ζητήματα που προκύπτουν με τους δολωματικούς ψεκασμούς, την τακτική των εργολάβων, αλλά και το κατά πόσο η συγκεκριμένη διαδικασία είναι η "απάντηση" στο έντομο που απειλεί τις ελιές.

Την κατάσταση που επικρατεί σε τοπικό επίπεδο, περιέγραψε με μελανά χρώματα, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κ. Μύρων Χιλετζάκης. "Οι ελαιοπαραγωγοί δέχονται απανωτά χτυπήματα και ο κλάδος βρίσκεται σε αδιέξοδο. Εντοπίζουμε μεγάλους πληθυσμούς δάκου στις παγίδες. Όπως προκύπτει, οι υπερπληθυσμοί που είχαν πλήξει τις καλλιέργειες πέρυσι δεν εξαφανίστηκαν, αντιθέτως φαίνεται πως πολλαπλασιάστηκαν. Με αυτές τις συνθήκες που δημιουργούνται, η ελαιοπαραγωγή δεν μπορεί να συντηρηθεί", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταγγελίες για τους ψεκασμούς

Την ώρα που έχει ξεκινήσει σε πολλές περιοχές ο 3ος δολωματικός ψεκασμός της φετινής περιόδου, πληθαίνουν οι καταγγελίες παραγωγών για την τακτική μερίδας εργολάβων να μην ψεκάζουν όλες τις ελιές που βρίσκονται στα χωράφια, αλλά και για την ποιότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται. "Η προσπάθεια που γίνεται φέτος από την Περιφέρεια Κρήτης στον τομέα των ψεκασμών και της δακοκτονίας είναι καλύτερη από πέρυσι. Δυστυχώς, το κλίμα και ο καύσωνας (του περασμένου Μαΐου) ευνοούν το δάκο", ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χιλετζάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να αναζητηθεί ένα νέο μοντέλο αντιμετώπισης του δάκου (αντίστοιχο πρόγραμμα με αυτό που εφαρμόζεται στις αμπελοκαλλιέργειες) καθώς το υφιστάμενο των δολωματικών ψεκασμών είναι παρωχημένο.

"Νωρίτερα τα ελαιουργεία"

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να ανοίξουν νωρίτερα τα ελαιουργεία του νομού, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ένα μέρος του φαινομένου. "Τα ελαιουργεία πρέπει να ανοίξουν νωρίτερα, να εξεταστούν τα υπολείμματα των φαρμάκων στο προϊόν για να σωθεί ότι μείνει από την φετινή παραγωγή", υπογράμμισε ο κ. Χιλετζάκης.

Καταβολή επιδοτήσεων

Για το ζήτημα της καταβολής των επιδοτήσεων και την δέσμευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καταβληθούν νωρίτερα (η προθεσμία καταβολής είναι στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου), ο κ. Χιλετζάκης ανέφερε πως οι αγρότες βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έχασε τη ζωή του μέσα στη θάλασσα

λιμενικο.jpg

Συναγερμός σήμανε πριν λίγη ώρα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου για έναν 50χρονο άνδρα  στη Ντία ο οποίος έχασε ξαφνικά τη ζωή του.

Ο 50χρονος Γερμανός, κατά πληροφορίες του ekriti.gr έκανε βόλτα αναψυχής με ιστιοφόρο σκάφος όταν ξαφνικά βούτηξε στη θάλασσα με συνέπεια να χάσει τις αισθήσεις του.

Στο σημείο κατέπλευσαν άμεσα δύο σκάφη από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φουσκωτών Σκαφών και μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ηρακλείου για να τον ανασύρουν ωστόσο για τον άτυχο άνδρα ήταν αργά καθώς είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Το Λιμενικό, με το πλωτό σκάφος ΠΛΣ119, ανέλαβε τη μεταφορά της σορού του πίσω στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στη μαρίνα του λιμανιού από όπου την παρέλαβε το ΕΚΑΒ για να τη μεταφέρει στο εφημερεύον νοσοκομείο.