Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θεία Λειτουργία στην Αρμένικη Εκκλησία μετά από 350 χρόνια (φωτογραφίες)

ar5.jpg

Ιστορική η Θεία λειτουργία που τελέστηκε σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο, στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Καμαράκι. Πρόκειται για την αρμένικη εκκλησία που φέτος συμπληρώνει 350 χρόνια ζωής και είναι η αρχαιότερη που σώζεται στην Ευρώπη.
 

 

 

Το μυστήριο τέλεσε ο καθολικός πατριάρχης Απάντων των Αρμενίων Καρεκίν ΙΙ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Ηράκλειο, για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η παροικία του Ηρακλείου σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης.
 

Τον 12ο αιώνα λειτουργούσε ως ο Άγιος Γεώργιος ο Δορυανός. Το 1669 τη χρονιά που ο Χάνδακας περνά από τους Ενετούς στους Τούρκους, ένας Αρμένιος μεγαλέμπορος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , ονόματι Άμπρο, την αγοράζει από τους Τούρκους και την προσφέρει στους Αρμένιους του Ηρακλείου.

Έκτοτε μπόρεσε και διατηρήθηκε ως Αρμένικη Εκκλησία. Σε όλη τη διάρκεια των 200 και πλέον χρόνων της Τουρκοκρατίας η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (Σούρπ  Γκαραπέτ) ήταν μία από της τρείς εκκλησίες που αφέθηκαν στους χριστιανούς της πόλης για την τέλεση των λειτουργιών τους.
 

Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του προκαθημένου της Αρμενικής εκκλησίας.

 

 

 

Τον Καθολικό Πατριάρχη Απάντων των Αρμενίων, συνοδεύει στο Ηράκλειο ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης. 

Κρήτη

Απανωτοί οι σεισμοί στην Κρήτη

σεισμός

Ο ένας μετά τον άλλον καταγράφονται οι σεισμοί στην Κρήτη, και συγκεκριμένα νότια του νησιού. Το τελευταίο “χτύπημα” του Εγκέλαδου ήταν λίγο πριν της 07:30 σήμερα το πρωί  (21.10.2020), με 3,4 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα νότια της Άρβης και το εστιακό βάθος στα 21 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 6 έγινε άλλος σεισμός, 77 χιλόμετρα νότια της Άρβης. Είχε ισχύ 3,8 Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 27 χιλιόμετρα.

Λίγο μετά τις 7 επίσης είχε καταγραφεί σεισμός 3,6 Ρίχτερ 84 χιλιόμετρα δυτικά της Παλαιοχώρας, και άλλος ένας 2,7 Ρίχτερ στις 03:40 22 χιλιόμετρα νότια της Παλαιοχώρας.