Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Τα κουνούπια είναι ήδη εδώ!

Image
κουνούπια
 clock 14:36 | 23/04/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Δουλειά από τις 17 Μαρτίου με τους πρώτους ψεκασμούς έχει πιάσει ο ανάδοχος, που προέκυψε μετά τον διεθνή διαγωνισμό της Περιφέρειας Κρήτης, για το έργο της ολοκληρωμένης καταπολέμησης των κουνουπιών. Έμφαση δίνεται κυρίως σε παράκτιες περιοχές, ποτάμια, στάσιμα νερά, περιβάλλοντα, δηλαδή, όπου ευνοείται η εκκόλαψη κουνουπιών.

 Όπως τονίζει μιλώντας στο ekriti.gr o προιστάμενος του τμήματος Δημόσιας Υγείας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης, η Περιφέρεια έχει αναλάβει τις δράσεις για την προστασία του πληθυσμού και της δημόσιας υγείας σε εναρμόνιση και της πρόσφατης εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας. 

Σε κάθε περίπτωση, εάν ο πολίτης εντοπίσει εστίες κουνουπιών ή αυξημένη συγκέντρωσή του σε περιοχές και γειτονιές μπορεί να καλέσει στο γραφείο της Αντιπεριφέρειας Κρήτης 28134 00243 για να αναφέρει το πρόβλημα. Πάντως, ήδη, έχουν γίνει οι πρώτες αναφορές για αυξημένη παρουσία κουνουπιών στην περιοχή του Μασταμπά σε σύγκριση με πέρυσι. 

Φέτος, αξίζει να σημειωθεί ότι και το ΙΤΕ συνδράμει επιστημονικά στην επιχείρηση με... κωδική ονομασία «καταπολέμηση κουνουπιών» αναλαμβάνοντας την εντομολογική επιτήρηση στους 4 νομούς της Κρήτη. 

Οι δράσεις περιλαμβάνουν: (1) την παρακολούθηση της δυναμικής και της μοριακής σύστασης των πληθυσμών των κουνουπιών, (2) την παρουσία και ένταση εντομομεταδιδόμενων ασθενειών σε αυτά (παθογόνων όπως του πλασμωδίου της ελονοσίας και του Ιού του Δυτικού Νείλου και (3) την ανθεκτικότητά τους, ή την επικινδυνότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας, στα εντομοκτόνα. 

Επιπροσθέτως, παρακολουθείται συστηματικά η δυνητική κυκλοφορία του Ιού του Δυτικού Νείλου και σε ορνίθια.

Τα κουνούπια είναι διαβιβαστές λοιμογόνων παραγόντων για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, ενώ σημαντικά δυσμενείς είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων στις περιοχές όπου αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί κουνουπιών. 

Η εμφάνιση μάλιστα κατά τα τελευταία έτη περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, καθώς και η ύπαρξη κινδύνου εισαγωγής άλλων ιών που μεταδίδονται με κουνούπια (π.χ. ιών Zika, Chikungunya, Δάγκειου πυρετού), καταδεικνύουν την ανάγκη της οργάνωσης και έγκαιρης εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των εντόμων αυτών. 

Η πρόληψη και αντιμετώπιση των νόσων που μεταδίδονται με κουνούπια βασίζεται στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών μέσω του περιορισμού των εστιών αναπαραγωγής τους και στην παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ διαβιβαστών και ανθρώπων. 

Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών; Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. 

Ο νέος κορωνοϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από την μύτη.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis