Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στο συλλαλητήριο της Τρίτης οι αγρότες που συνεχίζουν τον αγώνα τους

agrotikos-syllogos-asteroysion-26-01-8.jpg

Ο αγροτικός σύλλογος Αστερουσίων συμμετέχει στο συλλαλητήριο των εργαζομένων στο Ηράκλειο, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στις επτά το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας και σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του με άλλες μορφές κινητοποιήσεων ενάντια στα αντιλαικά μέτρα κυβέρνησης και δανειστών.
'Ολη η ανακοίνωση των αγροτών έχει ως εξής:

"Χαιρετίζουμε τους μικρομεσαίους αγροκτηνοτρόφους της περιοχής που κατάθεσαν ψυχή, επί 25 μερόνυχτα, στο μπλόκο των Πραιτωρίων, παλεύοντας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και  της κυβέρνησης, που μας εξοντώνει.
Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, αφού με τα μέτρα του 3ου μνημονίου και την ΚΑΠ της ΕΕ, επιταχύνεται η συγκέντρωση γης-παραγωγής-εμπορίας προϊόντων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε πιο γρήγορα στο ξεκλήρισμα και την εξαθλίωση. Παλεύουμε για να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και υγιεινά προϊόντα και από το μόχθο μας να ζούμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας.   
Έχουμε δει καθαρά ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι απέναντί μας. Αντιπάλους έχουμε: Την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που με την πολιτική που εφαρμόζουν και στηρίζουν μας ξεκληρίζουν. Τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια, που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας για τα κέρδη τους. Μας πουλούν πανάκριβα αγροτικά μέσα και εφόδια κι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας, που φτάνουν πανάκριβα στις λαϊκές οικογένειες. Το κράτος, που με τη φοροεπιδρομή, την εισφοροληστεία και τα χαράτσια, μας αρπάζει ό,τι μας έχει απομείνει. Τους τραπεζίτες, που αφού μας καταχρεώνουν, μας απειλούν ότι θα μας κατασχέσουν τα σπίτια και τα χωράφια. Τους μεγαλοαγρότες, που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να φύγουμε από την παραγωγή και να τα πάρουν όλα αυτοί στα χέρια τους. 
Μαζί μας, σύμμαχοι στον αγώνα, είναι οι εργατοϋπάλληλοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που έχουμε ίδιους αντιπάλους, κοινά προβλήματα και ανάγκες. 
Στις φετινές κινητοποιήσεις δεχθήκαμε σκληρή επίθεση. Πρώτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που όχι μόνο δε δέχθηκε να ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά οργάνωσε εκστρατεία συκοφάντησης του αγώνα και του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Η εντελώς αρνητική στάση στα αιτήματα μας που κράτησε η κυβέρνηση στη συνάντηση της 10 Φλεβάρη με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει χωρίς καμιά παραχώρηση όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που μας πλήττουν.
Αλλά και τα κόμματα που συμφωνούν με την ΚΑΠ, προσπαθούσαν είτε να αποθαρρύνουν τους αγρότες να συμμετέχουν στα μπλόκα, είτε μας χτυπούσαν στα ίσα. Ύπουλο και βρώμικο ρόλο έπαιξαν οι φασίστες, που αφού δεν κατάφεραν να βάλουν «πόδι» στο μπλόκο, επιδόθηκαν στη βρωμιά και την προβοκάτσια. Τον αγώνα μας προσπάθησαν να υπονομεύσουν και τα διάφορα «σχήματα» που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών.
Σε όλους αυτούς που λένε ότι δεν κερδίσαμε, απαντάμε ότι, μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, αλλά έχουμε δυο σημαντικές κατακτήσεις:
-    Στεριώνει και δρα ένα οργανωμένο αγροτικό κίνημα, ικανό να οργανώνει και να συντονίζει την πάλη μας προς την κατεύθυνση υπηρέτησης των συμφερόντων και της προοπτικής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Πρέπει να μαζικοποιηθεί, να ενισχυθεί, με καλύτερη λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων και δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν.
-    Τον κοινό βηματισμό μας με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας, που στοχεύει με συνέπεια τους κοινούς αντιπάλους μας, κυβερνήσεις, ΕΕ, μονοπωλιακούς ομίλους, και η οποία χρειάζεται να πλατύνει, να δυναμώσει περισσότερο, να πάρει πιο σταθερή μορφή.
Ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα και Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο αγώνας μας δεν «μια κι έξω», αλλά συνεχής και πολύμορφος. Μετά από 25 μερόνυχτα, φεύγουμε από τα μπλόκα για να συνεχίζουμε τον αγώνα με διάφορες μορφές, όπως πέρσι, που όλο το χρόνο συμμετείχαμε σε συλλαλητήρια, απεργίες, κινητοποιήσεις σε εφορία, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΔΕΗ. Και τώρα, πάντα με τον ίδιο στόχο, τη διεκδίκηση του πλαισίου αιτημάτων, την ανατροπή της ΚΑΠ, της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ-κυβερνήσεων.
Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο του ταξικού εργατικού κινήματος στο Ηράκλειο, 21 Φλεβάρη, 7μμ στην πλατεία Ελευθερίας. Εκεί, μαζί με τους συμμάχους μας, θα διεκδικήσουμε τα δικά μας αιτήματα, κι από κοινού θα δώσουμε μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. 
Συνεχίζουμε – Θα νικήσουμε!
Πλαίσιο πάλης Αγροτικών Συλλόγων και Μπλόκων του νομού που συντάσσονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων

• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. 
• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000€ προσαυξημένο με 3.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο ως 40.000€.
• Κατάργηση των χαρατσιών, ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων/πηγαδιών, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών, κ.ά., του ΦΠΑ σε αγροεφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες. Να μην ισχύσει το «περιβαλλοντικό» τέλος άρδευσης/ύδρευσης, το χαράτσι ΚΤΕΟ για αγροτικά μηχανήματα.
• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
• Να μείνει στα χαρτιά ο αντιασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα. Καμιά αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών στα ταμεία κάτω των 5.000€, καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια, κατάργηση ασφαλιστικής εισφοράς 6,95% για την υγεία. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων κατά 60% σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να καλλιεργούν, να διατηρούν τα δικαιώματα.
• Άμεση και γρήγορη αποζημίωση από φυσικές καταστροφές, ειδικά τον πρόσφατο χιονιά, μέτρα για αποκατάσταση αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Άμεση καταγραφή ζημιών κηπευτικών προϊόντων μικρομεσαίων καλλιεργητών λόγω μη έγκαιρης μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα, στην πρόσφατη απεργία της ΠΝΟ. Αποζημίωση στο 100% για οσοδήποτε ποσοστό ζημιάς, χωρίς καθυστέρηση, όρους και προϋποθέσεις –η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τη μη έγκαιρη αποκατάσταση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, μη ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών.
• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από «κόκκινα» δάνεια αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000€. Διαγραφή τόκων, κούρεμα κεφαλαίου κατά 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000€ φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000€ σε τραπεζικά βιβλιάρια, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής μια-δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.
• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας, εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων-βιομήχανων.
• Άμεση εξόφληση χρωστούμενων σε νέους αγρότες, δικαιούχους (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία). Καμία επιστροφή αποζημιώσεων ενισχύσεων που δόθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Κρατική εγγύηση άμεσης πληρωμής χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους-βιομήχανους, παροχή άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες.
• Να γίνουν απαραίτητα έργα εξασφάλισης επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
• Κατάργηση του φόρου στο κρασί, όχι στο φόρο στη ρακή".

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 297 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

κορωνοιος κρουσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.856 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192.

Στην Κρήτη το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 297 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα: 128 στο Ηράκλειο, 107 στα Χανιά, 44 στο Ρέθυμνο και 18 στο Λασίθι.

Δείτε την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - Κορωνοϊός: Σταθερός ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid19

Μετάλλαξη Δέλτα: Το εμβόλιο αποτρέπει κατά 50% τη μετάδοση

Κρήτη: Μαντινάδες εμπνευσμένες... από τον κορωνοϊό