Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στα "χέρια" των Τραπεζών και του Δημοσίου, χιλιάδες ακίνητα

Ακίνητα

Στα "χέρια" του Δημοσίου αλλά και των τραπεζών καταλήγουν χιλιάδες ακίνητα λόγω της αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να αποπληρώσουν τις φορολογικές του υποχρεώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι είναι στην ιδιοκτησία του δημοσίου ή των τραπεζών καθώς επίκειται η διενέργεια πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνον μέσα στο 2016 σε περίπου 10.500 ακίνητα υπολογίζονται όσα περιήλθαν στο Δημόσιο μετά από κατασχέσεις λόγω χρεών των φορολογουμένων, καθώς η αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αποποιήσεις κληρονομιών ή εκχωρήσεις είναι πια δεδομένη.

Ενδεικτικό είναι πως το ποσοστό ακινήτων που περιήλθαν στο Δημόσιο αγγίζει το 73% πέρυσι σε σχέση με το 2013, όταν  τα ακίνητα που «άλλαξαν χέρια» ήταν περίπου 6.080.

Τα νούμερα σοκάρουν και στο Ηράκλειο. Χωρίς να υπάρχει απολύτως ολοκληρωμένη εικόνα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου … 5000 δεσμευμένα ακίνητα από κατασχέσεις τραπεζών ή οργανισμών του δημοσίου για τα οποία όμως, ακουσον άκουσον, επειδή ακριβώς δεν έχουν περάσει στην ιδιοκτησία του δημοσίου ή των τραπεζών, οι ιδιοκτήτες που τα χάνουν, ουσιαστικά, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ολους τους βεβαιωμένους φόρους όπως για παράδειγμα τον … ΕΝΦΙΑ!

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δε, τα δεσμευμένα αυτά ακίνητα προέρχονται από κληρονομιές, μόνο που συνήθως ο κληρονόμος από την πολλή χαρά του δεν φροντιζει έγκαιρα να αναζητήσει τυχόν χρέη του ανθρώπου που τα κληροδοτεί με αποτέλεσμα μετά από σύντομο χρονικό διαστημα τα ακίνητα αυτά να επιβαρύνονται με πληθώρα φόρων και τελικά, λόγω αδυναμίας πληρωμής, να κατάσχονται!
Γι’ αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι ο λεπτομερής έλεγχος ενός ακινήτου είναι απαραίτητος όταν πρόκειται για κληρονομιά ή μεταβίβαση.

Τη ίδια ώρα, άγνωστο είναι το τι γίνονται τα ακίνητα που δεσμεύονται, καθώς τα προγράμματα πλειστηριασμών του Δημοσίου είναι περιορισμένα. 

Για παράδειγμα, το διάστημα αυτό έχουν αναγγελθεί προγράμματα πλειστηριασμών για 24 ακίνητα. Όπως επίσης άγνωστο είναι το απόθεμα των ακινήτων που έχει περιέλθει στο Δημόσιο από κατασχέσεις ή εκχωρήσεις ακινήτων. 

Το μόνο βέβαιο είναι πως πρόκειται για ακίνητα που απαξιώνονται σε καθημερινή βάση, γεγονός που καθιστά όλο και δυσκολότερη την εύρεση αγοραστών στο μέλλον.
Και δυστυχώς ο νόμος ορίζει ότι τυχόν διαφορά από την πώληση του ακινήτου δεν δίδεται στον οφειλέτη. 

Συγκεκριμένα, διάταξη (του 2014) ορίζει ότι «με πράξη της φορολογικής διοίκησης, επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους του οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλλει τοις μετρητοίς, έπειτα από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται»

Ελένη Μπουρμά

Κρήτη

Κρήτη: Ο ιατροδικαστής για την απίστευτη τραγωδία με το ζευγάρι

νάθαν δίπλας

Μία εβδομάδα πριν φαίνεται πως έγινε το τροχαίο δυστύχημα με θύμα τον 43χρονο Νάθαν, ένα τροχαίο που αποκαλύφθηκε πριν λίγα 24ωρα και συγκλονίζει την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Σταμάτη Μπελιβάνη, ο θάνατος του 42χρονου επήλθε μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης (11 και 12 Απριλίου).

Ο θάνατός του άτυχου άνδρα σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, επήλθε γενική καταπληξία οφειλούμενη σε κακώσεις σπλάχνων κοιλία, όπως αποφαίνεται στο πόρισμά του ο Σταματης Μπελιβάνης και ως εκ τούτου, πιθανολογείται ότι ο θάνατος δεν ήταν ακαριαίος...

Την ίδια ώρα η 32χρονη Σβετλάνα, σύζυγος του Νάθαν, δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή καθώς νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Η γυναίκα εκτιμάται ότι πάλεψε να κρατηθεί στη ζωή για περισσότερες από 100 ώρες, λίγα μέτρα μακριά από το άψυχο σώμα του Νάθαν... 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Νεκρός στο αυτοκίνητό του ο Διοικητής

Θάνατος Βαλυράκη: Αντίστροφη μέτρηση για την ανάμιξη του Ανθρωποκτονιών