Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο - Σεισμός: Πού οφείλονται όλοι οι μεγάλοι και μικροί σεισμοί στο Αρκαλοχώρι

Image
Μεγάλες καταστροφές
 clock 10:52 | 04/10/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Τους φόβους που είχαν οι επιστήμονες από τον Ιούνιο οπότε και ξύπνησε το ρήγμα του Καστελίου δίνοντας τον πρώτο σεισμό των 4,8 ρίχτερ να μην υπάρξει μετατόπιση των σεισμών όπως και έγινε αποκάλυψε ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΜΦΙΚ) δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Παράλληλα εξήγησε που οφείλεται ο μεγάλος σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι και οι μετασεισμοί αλλά και οι μικροσεισμοί που σημειώνονται επι 24ώρου βάσεως.

Γεμάτη ρήγματα η Κρήτη

“Στις πεδινές περιοχές της Κρήτης στις μεγάλες και μικρές πεδιάδες που έχουμε στο νησί όπου υπάρχει στην ουσία μια ρεματιά ένας γκρεμός είναι κατά πάσα πιθανότητα ρήγμα. Όλες οι περιοχές της Κρήτης αν εξαιρέσουμε τους ορεινούς όγκους που είναι αραιή η πυκνότητα των ρηγμάτων,έχει ρήγματα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα ρήγματα μπορούν να δημιουργήσουν σεισμό.
Το πρόβλημα είναι με αυτά τα ρήγματα ποιο πρόσφατης ηλικίας και τα οποία είναι δυνατόν να δώσουν σεισμούς όπως με αυτό το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή του Καστελίου” ανέφερε ο κ.Φασουλάς προσθέτοντας ότι γι αυτό έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες και έχουν χαρτογραφηθεί τα ρήγματα από πολλούς επιστήμονες.

Πολεοδόμηση με τα νέα δεδομένα του σεισμού

Όπως είπε ο γνωστός γεωλόγος ο σεισμός μας έδωσε ένα δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ζώνη πρέπει να θεωρείται ενεργό ρήγμα και σε κάθε μελέτη πολεοδόμησης να γίνεται και γεωλογική μελέτη που θα εξετάζει όλα τα νέα δεδομένα.
Εδώ και ένα 6μηνο έχει ξεκινήσει από την επιτροπή σεισμοτεκτονικής του ΟΑΣΠ στην οποία συμμετέχει και ο κ.Φασουλάς μια προσπάθεια να γίνει επίσημη λίστα και καταγραφή των ενεργών ρηγμάτων στην Ελλάδα.

Δεν ενεργοποιήθηκαν άλλα ρήγματα

“Στατιστικά αυτού του επιπέδου οι σεισμοί γύρω στα 6 ρίχτερ δεν έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν άλλα κοντινά ρήγματα σε γειτονικές περιοχές.
Αυτό που δεν μπορεί ποτέ να αποκλείσει κανείς σε περιοχές που έχουν πολλά ενεργά ρήγματα και επιπλέον έχουμε μια σεισμική έξαρση είναι να μετατοπιστεί αυτή η σεισμικότητα” επεσήμανε ο κ.Φασουλάς.

Τα μικρορήγματα δίνουν τους ...μικροσεισμούς

 “Αυτός ο φόβος υπήρχε από τον Ιούνιο και Ιούλιο και να δώσει αυτό το μεγαλύτερο σεισμό αλλά αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα αν και είχαμε μετατόπιση και ενεργοποιήθηκαν μικρά ρήγματα της περιοχής  που δίνουν τους μικροσεισμούς” είπε χαρακτηριστικά.
“Οι λίγο μεγαλύτεροι σεισμοί εντάσσονται στη μετασεισμική ακολουθία και δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη δραστηριότητα σε άλλο μακρινότερο χώρο αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι έχουμε μετατόπιση είτε προς τα νότια αυτού του χώρου ή πιο δυτικά” σύμφωνα με το γεωλόγο.

Γιατί προκαλούνται οι άλλοι μετασεισμοί

“20 εκατοστά βυθίστηκε η περιοχή του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη από την διάρρηξη του σεισμού Μ5.9. Η γεωμετρία της παραμόρφωσης, όπως μετρήθηκε από την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων διαφορετικών τροχιών του Copernicus Sentinel-1, δείχνει ως πιθανή πηγή ένα από τα ρήγματα που ορίζουν το ανατολικό περιθώριο της πεδιάδας Καστελλίου. Η σεισμική δόνηση ενεργοποίησε επίσης πολλές μεγάλες κατολισθήσεις σε απόσταση 10-15km από το ρήγμα, καθώς και εδαφικές ρωγμές 1-4 cm ανέφερε ο κ.Φασουλάς. 

“Αυτή η όλη μετακίνηση ήταν ένα πέσιμο της ξηράς προς τα κάτω που μεταφέρεται στη συνέχεια σε αυτή την περιοχή που έκατσε σε μικρές πιέσεις μέσα στα πετρώματα,τα οποία στη συνέχεια σπάνε λίγο το καθένα μέχρι να βρουν την ισορροπία τους και έτσι προκαλούνται οι μετασεισμοί σε αυτή την ευρύτερη περιοχή.

"Δεν είναι άκαμπτη η ξηρά αλλά έχει μια ελαστικότητα και έτσι δημιουργούνται μικρορωγμώσεις σε παλαιότερα ρήγματα και βέβαια οι μεγαλύτεροι σεισμοί γίνονται αισθητοί και στο Ηράκλειο όπου κι εκεί παίζει ρόλο το έδαφος η θεμελίωση και ο τόπος που βρίσκονται τα κτίρια γι αυτό έχουμε και μεγέθυνση των σεισμικών κυμάτων και γίνονται αισθητοί” κατέληξε ο γεωλόγος.

Τι πρέπει να γίνει για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

Για το αεροδρόμιο είπε ότι σίγουρα έχουν γίνει γεωτεχνικές μελέτες αλλά αυτό που δεν έχει ληφθεί υπόψη είναι η σεισμική επιτάχυνση που έδωσε ο μεγάλος σεισμός και αυτό είναι το κρίσιμο γιατί ήταν μεγαλύτερη και από αυτή που προβλέπει αντισεισμικός κανονισμός οπότε σε ένα τέτοιο έργο πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτά τα δεδομένα.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - σεισμός: Νέα ανθρωπιστική βοήθεια από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Κρήτη -Σεισμός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και νέες περιοχές σε Ηράκλειο και Λασίθι

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis