Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: "Πρωταθλητές" στις κλήσεις οι οδηγοί - Συνέντευξη με τον Διοικητή της Τροχαίας

οδήγηση
 clock 18:08 | 05/07/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ι. Παπαδάκης

Οδήγηση. Μια συνήθεια καθημερινή και αναγκαία η οποία όμως μπορεί να στοιχίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές ειδικά όταν γίνεται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες (αλκοόλ, αυξημένη κόπωση του οδηγού, υπερβολική ταχύτητα) ή με επιπολαιότητα.

Στο Ηράκλειο, τα "πράγματα" φαίνεται πως αρχίζουν να "στρώνουν" ωστόσο "θέλει δουλειά πολλή" που λέει και ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη. Δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που ενώ πριν ξεχνούσαν να φορέσουν κράνος η ζώνη, τώρα το θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα μόλις μπουν στο αυτοκίνητο ή ανέβουν στη μηχανή. Από την άλλη, είναι και εκείνοι που εξακολουθούν συνειδητά να αδιαφορούν. Κι αυτό δεν το λέει κανείς άλλος αλλά τα επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σύμφωνα με τα οποία, το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου φιγουράρει πολλές φορές στη δεύτερη θέση με τις περισσότερες παραβάσεις πανελληνίως, ξεπερνώντας ακόμα και τη Θεσσαλονίκη, στην κατηγορία "Παράβαση της Εβδομάδας".

Παρακάτω αναφέρονται κάποιες από τις πολλές φορές που το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου ήρθε δεύτερο πανελληνίως σε αριθμό παραβάσεων. Όπως αναφέρει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ:

"Την εβδομάδα 21 - 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 9.381 οχήματα, “δίνοντας προτεραιότητα” στη χρήση κινητού τηλεφώνου και στη μη χρήση ζώνης ασφαλείας, κατά την οδήγηση.
Βεβαιώθηκαν συνολικά 1.826 σχετικές παραβάσεις σε όλη την επικράτεια
Στο πλαίσιο αυτό, από 758 συνεργεία Τροχαίας που συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα, ελέγχθηκαν συνολικά 9.381 οχήματα και βεβαιώθηκαν 1.826 παραβάσεις και συγκεκριμένα (748) για χρήση κινητού τηλεφώνου και (1.078) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας.
Οι περισσότερες παραβάσεις σημειώθηκαν, στο οδικό δίκτυο της Αττικής (168), του Ηρακλείου Κρήτης (85), των Σερρών (49), της Κορινθίας (34), της Θεσσαλονίκης (33) και της Ηλείας (33)".
..........................................................................
"Την εβδομάδα 4 - 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 2.191 οχήματα, “δίνοντας προτεραιότητα” στην παραβίαση ερυθρού σηματοδότη. Βεβαιώθηκαν συνολικά 522 σχετικές παραβάσεις σε όλη την επικράτεια
Οι περισσότερες παραβάσεις σημειώθηκαν, στο οδικό δίκτυο της Αττικής (99), του Ηρακλείου (34), της Άρτας (27), της Ημαθίας (24), της Θεσσαλονίκης (23), των Σερρών (23) και της Φθιώτιδας (23).
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας".
........................................................................
"Την εβδομάδα 25 Ιουνίου – 1 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 11.802 οχήματα, “δίνοντας προτεραιότητα” στη μη χρήση προστατευτικού κράνους και στα ανασφάλιστα οχήματα. Βεβαιώθηκαν συνολικά 1.955 σχετικές παραβάσεις σε όλη την επικράτεια
Στο πλαίσιο αυτό, από 689 συνεργεία Τροχαίας που συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα, ελέγχθηκαν συνολικά 11.802 οχήματα και βεβαιώθηκαν 1.955 παραβάσεις, εκ των οποίων 1.455 για μη χρήση προστατευτικού κράνους και 500 για ανασφάλιστα οχήματα.
Οι περισσότερες συνολικά παραβάσεις σημειώθηκαν, στο οδικό δίκτυο της Αττικής (491), του Ηρακλείου (152), της Ρεθύμνης (133), των Σερρών (76) και της Θεσσαλονίκης (62)".

Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία το ekriti.gr συνάντησε στο γραφείο του τον Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου για μία συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. 

Μιλώντας λοιπόν για όλα τα παραπάνω ο Αστυνόμος Β' Μανώλης Μουρτζάκης λέει τα εξής:

Βλέπουμε διαφορά κυρίως μέσα στην πόλη στη χρήση ζώνης και κράνους. Εκεί που δεν βλέπουμε ιδιαίτερη διαφορά είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου και η χρήση αλκοόλ και αυτό είναι κρίμα για αυτόν τόπο που παράγει πολιτισμό σε πολλά επίπεδα. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που έχουμε πολύ αυξημένα ποσοστά και το βλέπουμε σε ατυχήματα. Είμαστε ικανοποιημένοι όμως με τη ζώνη και το κράνος οι οποίες μπορεί να μην είναι παραβάσεις που να οδηγούν απευθείας στο τροχαίο ατύχημα, επιτείνουν όμως τις συνέπειες του. Εκεί βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο, ότι έχουμε σημαντική μείωση στον αριθμό των νεκρών άνω του 50% στα τροχαία με ταυτόχρονη, μια μικρή αύξηση των ελαφρά και σοβαρά τραυματιών.  

Υπήρξε άραγε καλυτέρευση της εικόνας στην πόλη του Ηρακλείου με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας; Ο κ. Μουρτζάκης απαντά ότι:

Με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είδαμε μεγάλη διαφορά κυκλοφορώντας στην πόλη. Ακόμα κι εγώ όταν κυκλοφορών σαν πολίτης βλέπω πλεόν ότι αρκετοί δικυκλιστές σε σχέση με πριν έχουν συνετιστεί επειδή ακριβώς οι ποινές είναι βαριές. 
Έρχονται οδηγοί για να ζητήσουν πίσω τα διπλώματα, τις άδειες και τις πινακίδες που τους αφαιρεί η Τροχαία; 
Όλοι μπορούμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας μετά την παράβαση αλλά τα προβλήματα είναι αυτά που μας κυριεύουν. Το πως θα πάει δηλαδή ο πολίτης στη δουλειά του ή το πως θα πάει το παιδί του στο σχολείο χωρίς να έχει τις πινακίδες ή το δίπλωμα του. Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί κατ'όπιν εορτής όμως. Οι παραβάτες συνεχίζουν να έρχονται στην υπηρεσία και με μεγαλύτερο ρυθμό μετά την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ για να ζητήσουν επιείκεια. Επειδή όμως πια η κάθε αφαίρεση φαίνεται στα συστήματα του υπουργείου Μεταφορών, δεν είναι κάτι δηλαδή που μένει στην υπηρεσία μας και το ξέρω εγώ και ο παραβάτης, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αν εγώ επιστρέψω ένα δίπλωμα και αυτός ο παραβάτης υποπέσει σε μία άλλη παράβαση, αυτομάτως στα συστήματα θα φανεί ότι ο παραβάτης αυτός δεν θα έπρεπε να κατέχει αυτό το δίπλωμα αλλά να το έχει η Τροχαία.  Άρα εγώ θα έχω πρόβλημα. Αυστηρή η διαδικασία αλλά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Για αυτό το λόγο θεωρώ ότι έχουμε αποτέλεσμα στην εικόνα της πόλης σε ότι αφορά τη χρήση ζώνης και κράνους και μετά σε ότι αφορά στα ατυχήματα. Αυτά δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που γίνεται στο κομμάτι της καταστολής αλλά και στο κομμάτι της πρόληψης. 

Μουρτζακης

Μουρτζακης, by gpapadakis

(Ο Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου, Μανώλης Μουρτζάκης)

Ο κ. Μουρτζάκης περιγράφει επίσης τις κινήσεις που γίνονται από πλευράς Τροχαίας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά κυρίως των μαθητών:

Την περασμένη σχολική χρονιά επισκεφθήκαμε περισσότερες από 100 σχολικές μονάδες σε όλο το νομό. Βγήκαμε και εκτός του τομέα μας, πήγαμε δηλαδή και σε χωριά. Για πρώτη φορά φέτος, μπήκαμε στα Λύκεια που ξέρουμε ότι η εικόνα είναι διαφορετική, που ξέρουμε ότι είναι ιδιαίτερη ομάδα της νεολαίας, ξέρουμε τι αντιμετώπιση μπορούμε να έχουμε αλλά με χαρά μας είδαμε ότι κακώς ήμασταν "μακριά" από αυτή την ομάδα γιατί τα παιδιά είχαν πολλά να μας ρωτήσουν και εμείς πολλά να τους πούμε. Δεν μιλάμε για τους αυριανούς, μιλάμε στην ουσία για τους σημερινούς οδηγούς. Τα περισσότερα παιδιά της Γ' Λυκείου είναι οδηγοί, κακά τα ψέματα. Το βλέπουμε καθημερινά στους ελέγχους ή αν κάνουμε μια βόλτα έξω από ένα Λύκειο το βλέπουμε. Θελήσαμε να στοχεύσουμε εκεί ακριβώς χωρίς να αφήσουμε πίσω τα δημοτικά.
Για μας όλους στην Τροχαία, για όλο το προσωπικό, το να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή είναι το παν. Αν καταφέρουμε να σώσουμε έστω και μία, είμαστε ικανοποιημένοι. Οι δράσεις θα συνεχιστούν και θα στοχεύσουν και έξω από τα σχολεία πλέον κι αυτό γιατί βλέπουμε γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο πάνω σε δίκυκλα ένα - ένα και δύο -  δύο και κανένας δε φοράει κράνος. Βλέπουμε γονείς να μην έχουν τα παιδιά τους στο παιδικό καθισματάκι. Θεωρώ ότι αυτό γίνεται από άγνοια κινδύνου. Είναι σαφές ότι κανείς δεν θέλει να πάθει κάτι το παιδί του αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κακό δεν είναι προγραμματισμένο και ούτε έχει να κάνει με την απόσταση που θα διανύσουμε.
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να φύγει ένας νέος άνθρωπος να πάει στη δουλειά του και να μην γυρίσει ποτέ, λέει ο κ. Μουρτζάκης και θυμάται τα όσα του είπε μια μητέρα η οποία έχασε το παιδί της σε τροχαίο δυστύχημα. 

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, όπως εξηγεί ο Διοικητής της Τροχαίας, στην πόλη του Ηρακλείου καταγράφονται πάνω από 300 παραβάσεις που έχουν να κάνουν με μέθη, παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, χρήση κινητού τηλεφώνου. "Ο αριθμός αυτός όμως εμένα δεν μου λέει κάτι. Όταν μιλάμε για ανθρωπινες ζωές οι αριθμοί δεν λένε τίποτα".

"Δεν με ικανοποιεί το γεγονός ότι στατιστικά πολλές φορές ερχόμαστε δεύτεροι πανελληνίως στην παράβαση της εβδομάδας. Είναι κακιά θέση αυτή. Το γεγονός ότι βρίσκουμε ακόμα παραβάτες να διαπράττουν σοβαρές παραβάσεις σε τέτοιο  βαθμό στο Ηράκλειο,  δεν είναι κάτι που τιμά ούτε εμένα ούτε την κοινωνία", συμπληρώνει πάνω σε αυτό ο κ. Μουρτζάκης.

Κεφάλαιο ... ανασφάλιστα οχήματα

Σύμφωνα με τον Μανώλη Μουρτζάκη το πρόβλημα με τα ανασφάλιστα οχήματα στο Ηράκλειο είναι μεγάλο. 

"Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων σε όλη τη χώρα γενικότερα. Το πρόβλημα έχει κοινωνικές προεκτάσεις διότι "κλείνουν σπίτια". Αν ένα ανασφάλιστο αυτοκίνητο χτυπήσει ένα πεζό και του σπάσει το πόδι θα σου ζητάει 10.000 - 15.000 ευρώ και θα χρειαστεί να δουλέψεις μια πενταετία για να τον αποζημιώσεις. Αν πάλι σκοτώσεις έναν άνθρωπο θα δουλεύεις μια ζωή για να πληρώσεις ένα λάθος της στιγμής. Καθημερινά έρχονται μετανοιωμένοι άνθρωποι με ανασφάλιστα οχήματα αλλά το βλέπουν κατ'όπιν εορτής. Για ένα μικρό ποσό που κοστίζει το ασφαλιστήριο ας μην μπαίνουμε σε μεγαλύτερες περιπέτειες" λέει στο ekriti.
Υπήρξαν περίοδοι μέσα στην κρίση πιο παραβατικές, συμπληρώνει ο κ. Μουρτζάκης και κλείνει δίνοντας το στοιχείο ότι από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τώρα, το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου έχει καταγράψει 184 παραβάσεις που έχουν να κάνουν με ανασφάλιστα οχήματα.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis