Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

εκδηλωση πρωτομαγια

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ πραγματοποίησε την Τετάρτη 20 Απρίλη στην κατάμεστη αίθουσα ‘’Ναπολέων Σουκατζίδης’’, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εκδήλωση αφιερωμένη στα 130 χρόνια από την Πρωτομαγιά του 1886.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικοθεατρικό αφιέρωμα σε Πρωτομαγιές που αποτέλεσαν βασικούς σταθμούς του αγώνα της εργατικής τάξης της χώρας μας αναδεικνύοντας την Πρωτομαγιά ως ημέρα που μετριέται η αποφασιστικότητα της στην οργάνωση της ταξικής πάλης μέχρι την τελική νίκη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και την οικοδόμηση της κοινωνίας που θα ικανοποιούνται οι διευρυνόμενες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Ταυτόχρονα το αφιέρωμα ανέδειξε τα πρόσωπα των κομμουνιστών ηρώων Ναπολέων Σουκατζίδη (εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή), Στρατή Περγαλίδη (δολοφονήθηκε τον Ιούνη του 1947), Χρήστου Καρανταή (εκτελέστηκε την παραμονή της Πρωτομαγιάς του 1955 στις φυλακές Αλικαρνασσού). Οι ήρωες αυτοί έμειναν πιστοί στο δίκιο της εργατικής τάξης, το Κόμμα της το ΚΚΕ, αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και τελικά εκτελέστηκαν από τη ντόπια και ξένη αστική τάξη. Το παράδειγμά τους φωτίζει μέχρι σήμερα το δρόμο της πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια, ανεργία, προσφυγιά, για την οικοδόμηση μια κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

εκδηλωση πρωτομαγια

εκδηλωση πρωτομαγια, by meropi

Στην συνέχεια την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του Τ.Γ Ηρακλείου του ΚΚΕ στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:
 
«Τους αγώνες, τις θυσίες, την αντοχή των κομμουνιστών και αγωνιστών του λαού για το δίκιο και την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, για την Εργατική - Λαϊκή Εξουσία, το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό. Σε αυτή τη μακρόχρονη πορεία το ΚΚΕ στέκεται όρθιο και δυνατό, γιατί σφυρηλατήθηκε με ιστορικούς δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, γιατί παραμένει σταθερά προσηλωμένο στις θεμελιώδεις αρχές ενός επαναστατικού, εργατικού, κομμουνιστικού κόμματος.
     (…..) Φέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο την Πρωτομαγιά του 1886 και 80 χρόνια από την απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1936.Η Πρωτομαγιά είναι για όλη την εργατική τάξη μέρα μνήμης, αλλά κυρίως μέρα ευθύνης για το πώς ο κάθε εργάτης και η κάθε εργάτρια θα πάρουν μέρος στην οργάνωση της ταξικής πάλης, για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα και να ικανοποιηθούν οι συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.
     (…..) «...Οταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτέ...». «... Καμιά δύναμη δε θα μπορέσει να τσακίσει το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ θα νικήσει...».
 

Κρήτη

Ηράκλειο: Συγκίνηση στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Με φόντο τον ενετικό φρούριο του Κούλε, το εμβληματικό μνημείο της πόλης που αγάπησε και υπηρέτησε τόσο μέσα από τη μαχόμενη δικηγορία όσο και την αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε απόψε (14/6) η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο "Καφέ Μαρίνα" στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία της οικογένειάς του, τοπικών φορέων, στελεχών της αυτοδιοίκησης, του νομικού κόσμου, συγγενών και φίλων του αείμνηστου Δημήτρη Ξυριτάκη, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατό του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Αντώνης Σανουδάκης με τίτλο: "Δημήτρη Ξυριτάκη Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης", όπου παρουσιάζεται η πλούσια δράση του κατά την διάρκεια της Χούντας.

Η αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης, με τα στοιχεία Δημοκρατική Ένωση Κινήσεων Αντίστασης (Δ.Ε.Κ.Α.), ξεκίνησε ως ένοπλη αντίσταση στο νησί, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δικτατορίας, με πλατιά οργάνωση.

Από τα βασικά στελέχη της υπήρξε ο Δημήτρης Ξυριτάκης, όντας φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οργανωμένος στην προδικτατορική Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.ΔΗ.Ν), στήριζε την κεντροαριστερά κατά τη διάρκεια της Αποστασίας (1965-1967).

Με την έναρξη της δικτατορίας, οργανώθηκε, μαζί με επίλεκτα πρόσωπα του νησιού, στην Οργάνωση "Δ.Ε.Κ.Α". Όταν, όμως, η ένοπλη δράση της Οργάνωσης προδόθηκε, ο Ξυριτάκης, όπως και τα λοιπά στελέχη, συνελήφθη, καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο και εξορίστηκε στην Αίγινα.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε την εντιμότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά του, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και αξίες του.

Είναι, μάλιστα, επιτυχής ο χαρακτηρισμός που του είχε δοθεί, του μαχητή και διανοούμενου δικηγόρου, σε εποχή, μάλιστα, έκπτωσης του πολιτικού βίου και λόγου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ομόφωνη απόφαση για νέα απεργία με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο

"Ζούγκλα" η παραλιακή του Ηρακλείου - Έκτροπα καταγγέλλουν κάτοικοι στο Ράδιο Κρήτη

Πολύφερνη "νύφη" το λιμάνι του Ηρακλείου - Τεράστιο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση!