Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Νέες προκλήσεις για τους ξεναγούς - Συνέδριο για το μέλλον του επαγγέλματος

ξεναγοι

Στο επίκεντρο του κλάδου των ξεναγών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται η Κρήτη, καθώς εδώ πραγματοποιείται απο χθες η 20ή Πανευρωπαϊκή Συνάντηση των επαγγελματιών του χώρου.

Η συνάντηση που πραγματοποιείται στο νησί μας, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς θα προσφέρει τη δυνατότητα προκειμένου να εξεταστούν ορισμένα βασικά θέματα των Ξεναγών, αλλά και προβλήματα που έχουν φέρει οι συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στο χώρου του Τουρισμού.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ξεναγοί αποτελούν βασικά μέλη του τουριστικού τομέα κάθε χώρας και της «ναυαρχίδας» της Οικονομίας μας.
Στην Ελλάδα εκατομμύρια επισκέπτες, εκτός από τις φυσικές ομορφιές του τόπου, με την συμβολή των ξεναγών: μαθαίνουν τον Πολιτισμό και τις διάφορες όψεις της Ιστορίας, γνωρίζουν τα Μνημεία και τα Μουσεία, την καθημερινή ζωή, τις Παραδόσεις και τα έθιμα των Ελλήνων.

Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη μετακίνησης από τον μαζικό Τουρισμό στον ποιοτικό Τουρισμό, καθώς υπάρχουν περισσότερες αξιώσεις από μεγάλο αριθμό τουριστών, αύξησε τις απαιτήσεις και στον τομέα των Ξεναγών, επιφέροντας αλλαγές στο επάγγελμα τους.

Με τα παραπάνω δεδομένα συνέδρια όπως το σημερινό, με την συμμετοχή Ξεναγών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, βοηθούν στην ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σχετικά με τον σύγχρονο Τουρισμό, έτσι ώστε οι Ξεναγοί να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες.

«Οι ξεναγοί από όλη την Ευρώπη στα πλαίσια του Συνεδρίου ξεναγούνται σε διάφορα σημεία του νησιού, με στόχο να διαπιστώσουν και οι ίδιοι τις ομορφιές της Κρήτης και να γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές του τόπου μας», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο ekriti.gr η κ. Μαρινέλα Μαμαλάκη - Σταυρακάκη, πρόεδρος του Συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, Ευρυδίκη Κουρνέτα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αλλά και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, οι οποίοι καλωσόρισαν τους πρόεδρους των Ξεναγών της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ομοσπονδίας.
Ενώ πραγματοποιήθηκε και η βράβευση στον καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη, πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής των Σχολών Ξεναγών, από τη δεκαετία του ‘80, για την πολύχρονη και ουσιαστική συμβολή του στην εκπαίδευση των ξεναγών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται στις 25 Νοέμβρη.
 

Κρήτη

Χανιά

Λήψη μέτρων για την προστασία και διαχείριση του Ελαφονησίου

ελαφονησι

Στη λήψη μέτρων για την προστασία και διαχείριση της περιοχής του Ελαφονησίου προχωρούν οι συμμετέχοντες στον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής. Τα μέτρα εξειδικεύθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης και όπως ανακοινώθηκε συμφωνήθηκε να προχωρήσει η διαδικασία τοποθέτησης της μπάρας στην είσοδο της περιοχής πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου.

Να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης χωρητικότητας κάτω των 200 θέσεων για τους οποίους δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η Διεύθυνση Δασών, στο πλαίσιο του νόμου, δεσμεύεται να διευκολύνει την επιτάχυνση των διαδικασιών αρμοδιότητάς της (πράξεις αποχαρακτηρισμού) εφόσον απαιτηθούν.

Τέλος, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος για όλα τα υπόλοιπα θέματα όπως, πρόταση απαλλοτρίωσης, διαχείριση καντινών και ομπρελοκαθισμάτων, αναβάθμιση του οικοσυστήματος και αποβολή παράνομων εγκαταστάσεων.