Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Με μικρή αύξηση φέτος οι τιμές στα σχολικά είδη

σχολικα ειδη

Μικρές ανατιμήσεις τιμών που φτάνουν μέχρι και το 2% στα επώνυμα προϊόντα και  χωρίς μεγάλες εκπλήξεις οι  τιμές των σχολικών ειδών των ανώνυμων εταιρειών,  διαπίστωσε  έρευνα του ekriti.gr  και του ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ σε τρία βιβλιοπωλεία του Ηρακλείου, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Δυστυχώς οι γονείς μετά τα έξοδα των διακοπών καλούνται να αντεπεξέλθουν τώρα και στα έξοδα αγοράς των σχολικών ειδών που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται όπως και οι απαιτήσεις των παιδιών αλλάζουν. Κάτι που δε συμβαίνει και με τα έσοδα των περισσοτέρων.

«Η εικόνα  της αγοράς στα σχολικά είδη είναι η ίδια με την περυσινή, κυρίως στα είδη χαρτοπωλείου. Τα μολύβια, τα στυλό, τις  γόμες και τα περισσότερα ανώνυμα τετράδια, αυτά τα προϊόντα που αποτελούν το καλάθι του μαθητή, όπως λέμε εμείς οι βιβλιοπώλες έχουν τις  ίδιες τιμές. Στο βιβλιοπωλείο μας μικρές ανατιμήσεις παρουσιάζονται μόνο στις επώνυμες τσάντες», αναφέρει  ο υπεύθυνος  κεντρικού βιβλιοπωλείου.

Σε σύνολο 9  προϊόντων (μολύβια, ξύστρες, τετράδια, στυλό) οι κατώτατες τιμές  παρουσίασαν μικρή αύξηση έως και 2,0% σε προϊόντα που είχαν άλλη τιμή πέρσι ενώ σε δύο τρεις επώνυμες τσάντες  νηπιαγωγείου και δημοτικού  οι τιμές κυμαίνονται από 2 ευρώ έως 15 ευρώ, ενώ ένα τετράδιο 50 φύλλων πωλείται από 0,10 έως 0,80 ευρώ, επισημαίνει ιδιοκτήτης περιφερειακού βιβλιοπωλείου.

Αντίθετα χωρίς καμία αύξηση στα προϊόντα παρουσιάζεται σε βιβλιοπωλείο στο Βαλιδέ Τζαμί όπου η ιδιοκτήτρια τονίζει ότι οι τιμές στο μαγαζί της είναι ίδιες εδώ και 6 χρόνια.

«Δεν μπορούμε να έχουμε καμία αύξηση στα σχολικά είδη την στιγμή που υπάρχει η οικονομική κρίση. Πρώτη σκέψη μας είναι οι μαθητές και η τσέπη των γονιών που αυτή την περίοδο θα αναγκαστούν να ξοδέψουν. Επώνυμα και ανώνυμα σχολικά είδη σε μας διατηρούνται στα ίδια περυσινά επίπεδα, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος σε ερώτηση μας για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, η ίδια αναφέρει: "για την αγορά σχολικών ειδών φέτος για τους μαθητές του Δημοτικού οι τιμές κυμαίνονται  από 21 έως 90 ευρώ, ενώ για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, από 25 έως 110 ευρώ, χωρίς όμως να συνυπολογίζονται τα σχολικά βοηθήματα και τα ξενόγλωσσα βιβλία".

Μάρα Μπέκα
 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Σοβαρές καταγγελίες των αστυνομικών

Έλεγοι από την αστυνομία

Σοβαρή καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Yπαλλήλων N. Ηρακλείου! Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για "εγκληματική ολιγωρία των υπευθύνων", αναφέροντας πως "οι κρατούμενοι του Τμήματος Μεταγωγών Ηρακλείου ελέγχθησαν 5 ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα με αποτέλεσμα άλλοι 17 κρατούμενοι να βγουν θετικοί. Η καταγγελία μας κοινοποιείται και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου για την ενημέρωσή της και τις δικές της ενέργειες".

Στην καταγγελία αναφέρονται τα εξής:

Από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο για την διασπορά του ιού στα κρατητήρια των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, δίχως οι αρμόδιοι να δείξουν την δέουσα προσοχή και δίχως να υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο για την περίπτωση που κάποιος κρατούμενος βρεθεί θετικός ή για τον έλεγχο όσων εισέρχονται σε αυτά.

           Την 28-04-2021 (ίσως επειδή προβλέψαμε τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες) αποστείλαμε επιστολή-πρόταση προς την πολιτική και φυσική ηγεσία με την οποία ζητήσαμε όλες οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που διαθέτουν χώρους κράτησης ή προσαγωγής να εφοδιαστούν με ικανό αριθμό self tests προκειμένου οι ίδιοι οι κρατούμενοι να ελέγχονται πριν εισαχθούν σε αυτούς καθώς πουθενά δεν υπήρξε κάποια πρόβλεψη για όσους κρατούνται ή προσάγονται σε αστυνομικές υπηρεσίες και δεν έχει καμία ουσία να ελέγχεται το σύνολο των υπηρετούντων στο Σώμα όταν σε αστυνομικές υπηρεσίες κρατούνται και καθημερινά μετακινούνται εκατοντάδες άτομα χωρίς κανέναν έλεγχο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των συναδέλφων μας αλλά και την διασπορά του ιού.  Πρόταση η οποία όπως όλοι καταλάβαμε εκ του αποτελέσματος κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων.

            Την 01-05-2021 μετά από έλεγχο βρέθηκαν θετικοί δύο συνάδελφοί μας και δύο κρατούμενοι στα κρατητήρια του Τμήματος Μεταγωγών Ηρακλείου. Παρά το ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν αμέσως και την 04-05-2021 προχωρήσαμε σε επίσημη καταγγελία για την κωλυσιεργία στη διαδικασία του προβλεπόμενου ελέγχου , ΜΟΛΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 06-05-2021 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ αρμόδιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αφού διενήργησε rapid tests στο σύνολο των κρατουμένων βρέθηκαν άλλοι 17 θετικοί σε σύνολο περίπου 40.  

Στο σύνολο των συναδέλφων μας γεννούνται ερωτήματα στα οποία οι αρμόδιοι οφείλουν άμεση απάντηση:

  • Για ποιο λόγο ενώ ήταν γνωστά τα κρούσματα ο έλεγχος έγινε ΠΕΝΤΕ ημέρες μετά, με αποτέλεσμα η διασπορά να φτάσει στο 50% περίπου του συνόλου των κρατουμένων;
  • Για ποιο λόγο έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας δεν υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο για περιπτώσεις που θετικά κρούσματα εντοπιστούν σε χώρους κράτησης;
  • Τι θα γίνει με τους θετικούς κρατούμενους οι οποίοι συνεχίζουν να κρατούνται μαζί με τους υγιείς με άμεσο κίνδυνο να μεταδοθεί στο 100% αλλά και στους συναδέλφους μας, αφού ειδικοί χώροι καραντίνας, με ατομικές τουαλέτες κλπ ,δεν υπάρχουν;
  • Ακόμα και τις αργίες ο Έλληνας Αστυνομικός κάνει στο ακέραιο το καθήκον του. Δυστυχώς επειδή τα κρούσματα εντοπίστηκαν Μεγάλο Σάββατο με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν ισχύει για όλες τις υπηρεσίες εκτός ΕΛ.ΑΣ.
  • Θα λογοδοτήσει κανένας για αυτή την απίστευτη ολιγωρία;

Η παρούσα κοινοποιείται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου για τις δικές της ενέργειες.

         Με εκτίμηση.   

Για το Δ.Σ. της  Ένωσης  Αστυνομικών Yπαλλήλων N. Ηρακλείου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  1. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
  2. Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Πήγε να ...ξεστοκάρει τα λαθραία αλλά τον πρόλαβαν οι λιμενικοί

Ηράκλειο: Έπιασαν στη φάκα τους εκβιαστές - Απειλούσαν και ζητούσαν χρήματα

- Ηράκλειο: Τον "έκαψε" η κοκαϊνη