Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Αναστολή λειτουργίας τμημάτων του ειδικού σχολείου λόγω κρούσματος

rapid test

Από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ηρακλείου ανακοινώθηκαν τα εξής:

Αγαπητοί γονείς

Σας ενημερώνουμε ότι έπειτα από έλεγχο (Rapid test) που πραγματοποίησε ο Ε.Ο.Δ.Υ. στη σχολική μας μονάδα, στα πλαίσια των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, σε 66 μαθητές και 25 εκπαιδευτικούς βρέθηκε ένα θετικό κρούσμα σε μαθητή της Δ΄Λυκείου.

Ως εκ τούτου αναστέλλεται η λειτουργία των τμημάτων Γ4 & Δ2 για 14 ημέρες δηλαδή από Παρασκευή 27/11 μέχρι και την Τετάρτη 9/12. 

Για τα τμήματα αυτά θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλο το διάστημα που θα βρίσκονται εκτός σχολικής μονάδας. Αναφορικά με τις ώρες διδασκαλίας καθώς και για το πρόγραμμα μαθημάτων μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα μας στην καρτέλα "Σύγχρονη εκπαίδευση Webex".  

Επίσης, λόγω της δεδομένης κατάστασης του κορωνοιού οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι μόλις παρατηρήσετε έστω και ένα τα παρακάτω συμπτώματα στο παιδί σας, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε την διεύθυνση ή τη σχολική νοσηλεύτρια και να παραμείνει στο σπίτι μέχρι αυτά να υποχωρήσουν.

Πυρετός

Βήχας

Καταρροή

Δυσκολία στην αναπνοή

Δυσκαταποσία

Κεφαλαλγία

Κοιλιακό άλγος έμμετοι διάρροια

Απώλεια γεύσης και όσφρησης

Ατονία, αδυναμία

Να μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη μορφή θεραπείας. Φοράμε μάσκα παντού!”

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: