Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κάτι πρέπει να γίνει με τα ηλεκτρικά πατίνια

ηλεκτρικό πατίνι τροχαίο

Διαστάσεις λαμβάνει η μόδα με τα ηλεκτρικά πατίνια την ώρα που το θεσμικό πλαίσιο που επικρατεί γύρω από την κυκλοφορία των εν λόγω μέσων εξακολουθεί να είναι ασαφές. Τόσο σχετικά με την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όσο και για τη χρήση του δημόσιου χώρου για τη στάθμευσή τους.

Παράλληλα, δεν λείπουν τα παράπονα για τα προβλήματα που δημιουργούν στους πεζούς και τα θέματα ασφαλείας, που σε πόλεις του εξωτερικού έχουν οδηγήσει μέχρι και στην απαγόρευσή τους ή τη σαφή οριοθέτηση των ζωνών κυκλοφορίας τους. Παγκοσμίως, αυτή η νέα αγορά των e-scooters συγκεντρώνει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και τα δύο τελευταία χρόνια επεκτείνεται διαρκώς.

Την ίδια ώρα οι επαγγελματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο σαφείς πληροφορίες για το νομικό καθεστώς που διέπει την χρήση και κυκλοφορία τους. Καθώς την παρούσα στιγμή δεν υφίστανται οι νομικές προϋποθέσεις που να ορίζουν την λειτουργία τους, οι επιχειρηματίες των ενοικιαζόμενων οχημάτων ζητούν την θέσπιση νομικών κανόνων σχετικά με την χρήση των ηλεκτρικών πατινιών.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων CANDIA, Γιώργος Μπαμιεδάκης, σε πρόσφατη επιστολή του στον υπουργό Μεταφορών αναφέρει ότι οι επαγγελματίες του κλάδου τάσσονται υπέρ της κυκλοφορίας τους στις πόλεις για λόγους βιώσιμης αστικής κινητικότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ωστόσο όμως ως επαγγελματίες όμως, τονίζουν ότι η είσοδός τους θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την ύπαρξη σταθερών κανόνων. Το νομικό κενό επισημαίνουν και οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ που τονίζουν επιτακτικά ότι απαιτείται επειγόντως ρυθμιστικό πλαίσιο.

Παράλληλα παρατηρείται έκρηξη ατυχημάτων παγκοσμίως με τα ηλεκτρικά πατίνια.

Στο Ηράκλειο, το τελευταίο περιστατικό έλαβε χώρα χθες το βράδυ στην παραλιακή λεωφόρο , στο ύψος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με τον ελαφρύ ευτυχώς τραυματισμό δύο νεαρών κοριτσιών που οδηγούσαν ηλεκτρικό πατίνι και παρασύρθηκαν από διερχόμενο αυτοκίνητο .

Από την πλευρά του ο διευθυντής Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας του υπουργείου Μεταφορών Μάνος Παρίσης, έχει αναφέρει πως θα δημιουργηθεί νομοθεσία για τα ηλεκτρικά πατίνια / σκούτερ. Το υπουργείο Μεταφορών πρόκειται, το επόμενο διάστημα, να αναλάβει πρωτοβουλίες για το νομικό καθεστώς των «Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων» (ΕΠΗΟ), θέτοντας πιο συγκεκριμένους κανόνες για την λειτουργία τους.

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέα πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση και μάσκες

'Ελεγχοι

"Βροχή" έπεσαν και την Τετάρτη στην Κρήτη τα πρόστιμα των 300 που αφορούν σε άσκοπες μετακινήσεις πολιτών, στο πλάισιο ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ για τήρηση των μέτρων κατά του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, βεβαιώθηκαν 87 περιπτώσεις άσκοπων μετακινήσεων ενώ για μη χρήση μάσκας, βεβαιώθηκαν 37 περιπτώσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις επιβλήθηκε πρόστιμο των 300 ευρώ. 

 

Διαβάστε επίσης: Kρήτη - κορωνοϊός: 37 νέα κρούσματα - 2186 στην Ελλάδα με 613 στις ΜΕΘ και 89 θανάτους