Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ήταν στραβό το κλήμα... τό'φαγε κι ο καύσωνας

σταφύλια καύσωνας

Ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο γαϊδάρας λέει ο λαός μας και η παροιμία μάλλον ταιριάζει στα όσα έχει υποστεί τη φετινή χρονιά το σταφύλι, με τους αμπελουργούς να δέχονται ένα ακόμη πλήγμα καθώς οι θερμές αέριες μάζες που επικρατούν τις τελευταίες τρεις ημέρες  δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στα σταφύλια.

Τα προβλήματα είναι έντονα  κυρίως στις Βόρειες περιοχές του Νομού και συγκεκριμένα στις Αρχάνες, στις Ασίτες, τον Προφήτη Ηλία αλλά  και άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Μυρωνα Χιλετζάκη  τα σταφύλια βράζουν πάνω στα αμπέλια .

Όπως επισημαίνει  περιοχές που είναι όψιμες δεν έχουν ακόμα τρυγηθεί ενώ υπάρχει αγωνία στους αμπελουργούς  για το τι θα γίνει αν συνεχιστούν  και τις επόμενες ήμερες αυτές οι καιρικές συνθήκες.

Σοβαρές  ζημιές έχουν υποστεί σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη τα οινάμπελα, τα σταφιδάμπελα και το επιτραπέζιο σταφύλι  .

Ελένη Στάθογλου

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ο σεισμός έριξε το παλιό κτίσμα - Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμούς

Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας

Οι σεισμοί που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες έχουν και συνέπειες ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια που βρίσκονται είτε εγκαταλελειμένα είτε έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα χωρίς όμως τις παρεμβάσεις που θα μειώσουν τον κίνδυνο για τους περαστικούς.

Σε διάφορα σημεία στο Ηράκλειο όπως την Αγία Τριάδα στην οδό Χάου απ όπου είναι και η ανάρτηση του Ηρακλείωτη Γιάννη Σκουλά υπάρχουν ετοιμόρροπα που αποτελούν κίνδυνο θάνατο όπως αυτό στις φωτογραφίες του Περιβαλλοντικού  Συλλόγου  Αγ. Τριάδας.

"Ο χθεσινός σεισμός στο Ηράκλειο ήταν μικρός όμως αρκετός και καθοριστικός για το συγκεκριμένο σπίτι που πολλοί λάτρεψαν και έχουν φωτογραφήσει στο πέρασμά τους από τα στενά της Αγίας Τριάδας. Δυστυχώς όταν ο ιδιοκτήτης αδυνατεί οικονομικά να το συντηρήσει, μοιραία έχει αυτή την εξέλιξη μιας και στην Ελλάδα η κατάληξη τέτοιων σπιτιών είναι προδιαγεγραμμένη. Αν δεν μπορεί ολόκληρος Δήμος να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την προστασία και την διατήρηση της φυσιογνωμίας τέτοιων ιστορικών συνοικιών, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για ανικανότητα. Το ευτυχές είναι που δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες".

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

 

Διαβάστε επίσης: 

Ηράκλειο: Πυρκαγιά κοντά σε σπίτια σήμανε συναγερμό

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα - Που ανιχνεύθηκαν τα περισσότερα