Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ήρθε το καλοκαίρι και μαζί τα κουνούπια - Τι γίνεται με τους ψεκασμούς

8503.jpg

Το γεγονός πως φέτος είχαμε πολύ ήπιο χειμώνα στην Κρήτη, σε συνδυασμό με τις... καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες, έχουν αποτελέσει δύο βασικές αιτίες για την εμφάνιση από νωρίς των κουνουπιών στο Ηράκλειο.

Σε κάποιες περιοχές ειδικά, όπως στο Γιόφυρο, στον Ξηροπόταμο αλλά και στα Δειλινά, οι πολίτες δεν ησύχασαν καθόλου από τα ενοχλητικά έντομα, με την ανησυχία τους να εντείνεται όσο βαδίζουμε στην «καρδιά» του καλοκαιριού.

Αυτό που σημειώνουν είναι πως τα σμήνη των κουνουπιών καθιστούν σε κάποιες περιπτώσεις την κατάσταση αφόρητη, με τους ίδιους να μην μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα τους και να οδηγούνται ακόμη και στην λύση των ιδιωτικών συνεργείων απεντόμωσης, προκειμένου να ψεκάσουν για να αντιμετωπίσουν, όσο αυτό γίνεται, το πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, τα αρμόδια συνεργεία που έχουν αναλάβει την εργολαβία, δεν έχουν σταματήσει τους ψεκασμούς. Η εργολαβία που ακόμη «τρέχει» ολοκληρώνεται στα τέλη Μάη, όμως θα ακολουθήσει αμέσως μετά η νέα εργολαβία, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα εργολαβία θα είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, φτάνοντας το 1 εκ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, για όλη την Κρήτη.

Οπως σημειώνει ο κ. Κουκιαδάκης, οι ψεκασμοί δεν έχουν σταματήσει. Ομως για να είναι αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα, θα πρέπει να υπαρξει μεγαλύτερη συνεργασία από τους πολίτες. 

Δηλαδή όπως αναφέρει, οι πολίτες θα πρέπει αφενός να ακολουθούν τις οδηγίες που εχουν εκδοθεί, αφετέρου θα πρέπει και οι ίδιοι να ενημερώνουν την αρμόδια Υπηρεσία, τους επόπτες Υγείας, όταν εντοπίσουν μια εστία επικίνδυνη για την προσέλκυση κουνουπιών.

«Τώρα έχουμε πολύ περισσότερα χρήματα να διαχειριστούμε. Αυτό που απαιτείται όμως είναι καλή οργάνωση και καλή ενημέρωση από την πλευρά των πολιτών», λέει ο αντιπεριφερειάρχης. 

Οι σταθερες εστίες μολυνσης είναι γνωστές για την Περιφέρεια, όμως οι πολίτες - πέρα από την καταγραφή των αρμοδίων - πρέπει να ενημερώνουν για τυχόν νέες εστίες.

Ενας κουβάς με νερό, ένας κήπος τον οποίο ο ιδιοκτήτης του ποτίζει σε ώρες ακατάλληλες (αργά το απόγευμα), ένα ακαθάριστο φρεάτιο και πολλά άλλα, μπορεί να είναι αιτίες για την εμφάνιση κάποιου σμήνους κουνουπιών. Για αυτό οι πολίτες πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως τις υπηρεσίες, ώστε να επιδεικνύονται και τα σωστά αντανακλαστικά, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Ανδρέας Κριτσωτάκης

Κρήτη

Κορωνοϊός - Κρήτη: Νέα θρόμβωση παρουσίασε ο 35χρονος που εμβολιάστηκε με Astrazeneca

εμβόλιο AstraZeneca

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η περίπτωση του 35χρονου Αλέξανδρου από την Ιεράπετρα, ο οποίος λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό του κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της Astrazeneca, παρουσίασε αρτηριακή θρόμβωση στο πόδι, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε χειρουργείο στο ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο ίδιος άνδρας παρουσίασε και δεύτερη θρόμβωση -που ανιχνεύθηκε έπειτα από εξετάσεις- αυτήν τη φορά στις καρωτίδες και χρειάστηκε εσπευσμένα να κάνει και δεύτερη χειρουργική επέμβαση, με το βασικό ερώτημα να παραμένει, το αν δηλαδή οι πολλαπλές θρομβώσεις που παρουσίασε ο νεαρός σχετίζονται  με τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca.

Σύμφωνα με τον πατέρα του 35χρονου, ο οποίος έχει και αυτός λάβει το ίδιο εμβόλιο, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν ο δεύτερος θρόμβος στις  καρωτίδες του γιού του προϋπήρχε, ή δημιουργήθηκε ξαφνικά.

 

Ειδήσεις σημερα

Τζανάκης: Τον Ιουλίο θα έχουμε ανοσία της τάξεως του 50% αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί

Χιλιάδες self test σήμερα για μαθητές και εργαζόμενους - Για ποιους είναι υποχρεωτικό

Ηράκλειο: Κινητοποίηση για την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (φώτο)