Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Η πρώτη βροχή έφερε προβλήματα - Πετάχτηκαν καπάκια φρεατίων και ξέβρασαν λύματα!

Ανάστατοι οι κάτοικοι σε σπίτια που γέμισαν βοθρολύματα

Ο μεγάλος όγκος νερού που έπληξε το Ηράκλειο κατά το πέρασμα του Ιανού πάνω από την πόλη, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις υποδομές με πολλούς δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια, με διακοπές ηλεκτροδότησης, αλλά και με περιπτώσεις υπερχείλισης φρεατίων όμβριων υδάτων.

Το βράδυ του Σαββάτου,στην Πλατεία 18 Άγγλων, στον παραλιακό δρόμο του Ηρακλείου, εκτινάχθηκε το καπάκι από ένα φρεάτιο λόγω υπερχείλισης.

Όπως αναφέρουν στο ekriti αυτόπτες μάρτυρες, από τον συγκεκριμένο αγωγό όβριων υδάτων αναδύθηκε πίδακας,  που αντί να διοχετεύσει απόνερα όπως ήταν αναμενόμενο,  ξέβρασε βοθρολύματα.

Το φρεάτιο της
Το φρεάτιο της "18 Άγγλων"

 Στην περιοχή  επικράτησε πανικός λόγω των αναθυμιάσεων, ενώ το περιστατικό εγείρει σοβαρά ερωτήματα,για το  αν και κατά πόσο έχει γίνει σύνδεση μεταξύ αγωγών οβριων υδάτων και αγωγών λυμάτων, εντός της πόλης, αλλά και εν συνεχεία για το που καταλήγουν τελικά αυτά.

Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Κρήτη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, σε κάποια σημεία της παραλιακής, έχει πράγματι υπάρξει διασύνδεση μεταξύ των δικτύων. 

Σε περιπτώσεις υπερχείλισης των αγωγών λυμάτων, προκειμένου να μην γεμίσουν με ακαθαρσίες οι δρόμοι, διοχετεύονται στο δίκτυο οβριων υδάτων, τα προϊόντα του οποίου ξεβράζονται στη θάλασσα, δηλαδή στο Λιμάνι του Ηρακλειου.

Επικράτησε πανικός από τις αναθυμιάσεις
Επικράτησε πανικός από τις αναθυμιάσεις

Σύμφωνα πάντως με τον κο Βουρεξάκη, θα διενεργηθεί έρευνα από την αρμόδια υπηρεσία, στο σημείο, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο δρόμος γέμισε λύματα
Ο δρόμος γέμισε λύματα

Την τραγική κατάσταση πάντως που διαμορφώθηκε σε περιοχές του Ηρακλείου λόγω του φαινομένου, αναδεικνύει με φωτογραφίες του αναγνώστης του ekriti, συνοδευόμενες με το εξής σχόλιο: 

"Τα φρεάτια των αποχετεύσεων γέμισαν νερό με αποτέλεσμα να επιστρέφουν όλα μέσα στα σπίτια μας. Λήμματα, κατσαρίδες και τρωκτικά!! Όλα έβγαιναν από τα σιφώνια, τις μπανιέρες και τις λεκάνες των σπιτιών!! Αρκετά από τα σπίτια στη Σάκη Καράγιωργα και Φώτη Αϊδινλή (πίσω από τον υποσταθμό της ΔΕΗ στο τέρμα της Θερίσου) είχαν αυτό το πρόβλημα. Αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν είναι απλά βρόχινο νερό...."

Απίστευτες εικόνες από ακαθαρσίες που ξέβρασαν τα σιφόνια
Απίστευτες εικόνες από ακαθαρσίες που ξέβρασαν τα σιφόνια
Τα λύματα πλημμύρισαν τα σπίτια!
Τα λύματα πλημμύρισαν τα σπίτια!

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Λότζια: Συνάντηση Λαμπρινού με τη διοίκηση της εταιρίας "Κτιριακές Υποδομές Α.Ε"

λαμπρινός κτιριακές υποδομές

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε». είχε το απόγευμα της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου στο Γραφείο του στη Λότζια ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο και άπτονται των αρμοδιοτήτων της εταιρείας.

Εκ μέρους της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» συμμετείχαν στη συνάντηση ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τιμολέων Κατσίπος ο Διευθύνων Σύμβουλος Αθανάσιος Γιάνναρης, ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Έργων ΣΔΙΤ Θεόδωρος Κυριαζόπουλος και Γενικός Διευθυντής Έργων Χαράλαμπος Μυγδάλης. Συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Σενετάκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Εμμανουήλ Καρτσωνάκης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου Στέλλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη.

Η συζήτηση έγινε μέσα σε καλό κλίμα και ειδικά για την ανέγερση νέου Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας έγινε γνωστό ότι έχει εκδοθεί ήδη η προέγκριση οικοδομικής άδειας. Συμφωνήθηκε ότι τις επόμενες μέρες, με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., Δήμος Ηρακλείου, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Περιφέρεια Κρήτης) θα τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά στα επόμενα βήματα, που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου (εκπόνηση μελετών εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης, έκδοση οικοδομικής άδειας, χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κρήτης, δημοπράτηση έργου και ανέγερση κτιρίων).

Για το νέο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ηρακλείου (ΕΝΕΕΓΥΛ), το οποίο έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για χρηματοδότηση της σύμβασης εκπόνησης μελέτης και της εν συνεχεία κατασκευής του, εκτιμάται ότι το προσεχές διάστημα η ένταξή του θα εγκριθεί, όπως είχε ζητήσει ο Δήμαρχος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης του φακέλου ωριμότητας του έργου, άμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκπόνηση της γεωτεχνικής μελέτης,

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» βρέθηκε στο Ηράκλειο μετά από εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή, καθώς και του Υφυπουργού Υποδομών Γεωργίου Καραγιάννη, προκειμένου να επιθεωρήσει τα σχολικά συγκροτήματα που επλήγησαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στον Δήμο Μινώα – Πεδιάδος και στον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε και για τα προβλήματα σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - επιδοτήσεις: Σήμερα πιστώνονται τα χρήματα στους αγρότες

Κρήτη: Σε σοβαρή κατάσταση γυναίκα - Το ΙΧ της έπεσε σε γκρεμό

Κρήτη - κορωνοϊός: Αδειάζουν τα νοσοκομεία - Κατέληξαν τρεις ασθενείς

ESPA BANNER