Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έργα οδοποιίας για να κλείσουν οι ...πληγές στους δρόμους

λακκουβα δρομος

Λύση στο μείζον ζήτημα της οδοποιίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους δημοτικούς παράγοντες ως το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα του Ηρακλείου, θα επιχειρήσει να δώσει το επόμενο διάστημα ο δήμος και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων.

Η κατάσταση σε όλο σχεδόν το Ηράκλειο, είτε μιλάμε για το εντός των τειχών τμήμα της πόλης, είτε τα προάστια και τις περιαστικές περιοχές, χαρακτηρίζεται ως τραγική. Το πρωτοφανές έργο για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που εκτελέστηκε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τα εν εξελίξει έργα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΗ), έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε πραγματικά ...χωράφια.

“Είναι αλήθεια, ότι το θέμα της οδοποιίας ταλαιπωρεί τους δημότες, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αποκτήσουμε αξιοπρεπείς δρόμους, ενώ για να έχουμε το οδικό δίκτυο που πρέπει, θα χρειαστούν πολλά χρόνια. Είναι επίσης γεγονός, ότι όπου εκτελούνται μεγάλα έργα, υπάρχουν οχλήσεις και προβλήματα, όμως ειδικά για τα έργα της ΔΕΥΑΗ, ποιος δεν θέλει να έχει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δίκτυο ύδρευσης, ώστε να φύγουν επιτέλους τα ντεπόζιτα από τις ταράτσες, να λυθεί το πρόβλημα με το νερό και την επάρκειά του, που και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που ταλαιπωρεί διαχρονικά την πόλη;”, ανέφερε, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιάννης Αναστασάκης.

“Θα τελειώνει η ΔΕΥΑΗ και θα ...ακολουθούμε εμείς”

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα που προκαλούν τα έργα που εκτελούνται σε πολλές γειτονιές της πόλης, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως μόλις η ΔΕΥΑΗ ολοκληρώνει μια παρέμβαση και αφού δοκιμαστεί το σύστημα ύδρευσης (για να μην χρειαστεί να σκάψουν και πάλι τον ίδιο δρόμο) θα ακολουθούν τα συνεργεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων. “Από πολεοδομικό όριο σε πολεοδομικό όριο και από κράσπεδο σε κράσπεδο, ο δρόμος θα αποκαθίσταται συνολικά με νέο ασφαλτοτάπητα, ώστε να μην υπάρχει η εικόνα που παρατηρείται σήμερα και να έχουμε ένα οδικό δίκτυο ασφαλές και καλαίσθητο”, σημείωσε ο κ. Αναστασάκης.

Ο αντιδήμαρχος, αναφέρθηκε στις ασφαλτοστρώσεις που εκτελέστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα – και με την συγκυρία της μειωμένης κίνησης λόγω κορωνοϊού – σε βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης, όπως οι λεωφόροι 62 Μαρτύρων, Ικάρου και Κνωσού, αλλά και σε οικισμούς όπως ο Σίβας, το Βενεράτο και η Αυγενική.

Μέσα στο 2021, προγραμματίζονται να εκτελεστούν 9 συνολικά έργα οδοποιίας σε περιοχές της πόλης του Ηρακλείου, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Φιλοδοξούμε να ασφαλτοστρώσουμε μια συνολική έκταση 130 – 140 χιλιομέτρων, για να δώσουμε στον δημότη αλλά και στον επισκέπτη ένα διαφορετικό οδικό δίκτυο από αυτό που είχε συνηθίσει και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την οδική ασφάλεια.

Με νέο υλικό θα γίνονται οι διαγραμμίσεις και οι διαβάσεις στο Ηράκλειο.
Με νέο υλικό θα γίνονται οι διαγραμμίσεις και οι διαβάσεις στο Ηράκλειο.

Διαγραμμίσεις με νέο υλικό

Για το θέμα των διαβάσεων και των διαγραμμίσεων στο οδικό δίκτυο και το γεγονός πως οι φθορές που παρατηρούνται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, ουσιαστικά ακυρώνει τα ίδια τα έργα, ο κ. Αναστασάκης δήλωσε πως η αρμόδια υπηρεσία θα αλλάξει το υλικό που χρησιμοποιεί και πως πλέον θα γίνει προμήθεια ενός ειδικού πλαστικού χρώματος που χρησιμοποιείται και σε πόλεις του εξωτερικού, το οποίο – αν και σημαντικά ακριβότερο - αντέχει στο χρόνο και δεν ...εξαφανίζεται μετά από λίγες εβδομάδες.

Ο κομβος στην Όαση
Ο κομβος στην Όαση

Επίσης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, αναφέρθηκε στους κόμβους που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν σε διάφορες σημαντικές οδικές αρτηρίες της πόλης, ενώ το μοντέλο “Όασης” που εφαρμόστηκε με πλήρη επιτυχία και έχει αλλάξει προς το καλύτερο την κυκλοφορία στην περιοχή, θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση του Άι Γιάννη Χωστού, αλλά και σε άλλα σημεία που θα κριθεί αναγκαία αυτή η παρέμβαση.

Τέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες, ο δήμος Ηρακλείου και οι αρμόδια υπηρεσία, θα ανακοινώσουν το σχεδιασμό για την δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμου στην πόλη, μέσα από ένα φιλόδοξο πλάνο που σαν στόχο έχει να δώσει τη δυνατότητα στους λάτρεις του ποδηλάτου αλλά και σε όσους αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, να το πράξουν με ασφάλεια.

Γιώργος Λαμπράκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Άνοιξε το αεροδρόμιο - Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα

Τα νερά έφτασαν μέχρι τα κτίρια του αερολιμένα.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι ο Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης "Ν. Καζαντζάκης"  από τις 16:00 το απόγευμα άνοιξε και λειτουργεί κανονικά καθώς αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, το αεροδρόμιο Ηρακλείου είχε κλείσει από τις 12:30 το μεσημέρι προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του αερολιμένα και η ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών.