Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Ένα διπλό ουράνιο τόξο στο αντίο της μέρας (φώτο)

Image
διπλό ουράνιο τόξο - Φωτογραφία Γιάννης Τσιγκένης
 clock 19:42 | 21/02/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένα σπάνιο φαινόμενο χάρισε η σημερινή απογευματινή βροχή, αφού λίγο αργότερα στον ηρακλειώτικο ουρανό σχηματίστηκε ένα διπλό ουράνιο τόξο που "στεφάνωσε" την πόλη και μάγεψε μικρούς και μεγάλους!

Την μοναδικότητα και την ομορφία του φαινομένου, μαρτυρούν οι εκπληκτικές φωτογραφίες που έστειλε στο ekriti.gr, ο φωτογράφος Γιάννης Τσιγκένης, που απαθανατίζουν την ουράνια παλέτα να αναδύεται μέσα από τα σύννεφα και να ενώνεται με την κρητική γή...

Τι είναι το ουράνιο τόξο

Το ουράνιο τόξο είναι ένα οπτικό φαινόμενο, που δημιουργείται από τη διάθλαση και την ανάκλαση του φωτός στα σταγονίδια νερού. Το ουράνιο τόξο αποτελεί μια δέσμη φωτός που περιέχει όλα τα χρώματα του ηλιακού φάσματος και έχει σχήμα τόξου. Ανάλογα με τη θέση του παρατηρητή ή το πόσο ψηλά είναι ο ήλιος, αυτός μπορεί να διακρίνει ένα τμήμα ή όλο το τόξο στον ορίζοντα. Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού ή σε ένα ψηλό κτίριο μπορεί να δει ολόκληρο τον κύκλο.

Πως σχηματίζεται το ουράνιο τόξο

Το σφαιρικό σχήμα των σταγόνων παρέχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τον σχηματισμό του ουράνιου τόξου. Επειδή το νερό είναι πυκνότερο από τον αέρα, το φως περνά από τον αέρα στη σταγόνα πιο αργά, σχηματίζοντας μια γωνία και στη συνέχεια αλλάζει κατεύθυνση, δηλαδή διαθλάται. Κατόπιν, το φως αντανακλάται εσωτερικά στο πίσω μέρος της σταγόνας και διαθλάται ξανά στο μπροστινό μέρος της, καθώς εξέρχεται από αυτή επιστρέφοντας από το νερό στον αέρα. Αν και τα ουράνια τόξα εμφανίζουν μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, τα πιο ευδιάκριτα είναι το κόκκινο, το το κίτρινο, το μπλε, δηλαδή τα βασικά χρώματα και το ιώδες , το πράσινο, το βιολετί και το πορτοκαλί. Το ουράνιο τόξο στην πραγματικότητα είναι συνεχές φάσμα και εμφανίζονται και όλες οι ενδιάμεσες αποχρώσεις των παραπάνω χρωμάτων.

Πως σχηματίζεται το σπάνιο διπλό ουράνιο τόξο

Κάτω από κατάλληλες συνθήκες μπορεί ένα δεύτερο πιο αμυδρό τόξο να εμφανιστεί εξωτερικά του πρώτου ουράνιου τόξου και να δημιουργήσει το διπλό ουράνιο τόξο. Χαρακτηριστικά του διπλού ή και τριπλού ουράνιου τόξου είναι όταν το φως αντανακλάται μέσα σε μια σταγόνα δύο ή και τρεις φορές αντίστοιχα, να χωρίζεται στα συστατικά του χρώματα. Ωστόσο τα χρώματα του δευτέρου ουράνιου τόξου είναι πιο εξασθενημένα, καθώς διαφεύγει περισσότερο φως μετά από δύο ανακλάσεις. Ακόμη, το δευτερεύων ουράνιο τόξο διασκορπίζεται σε μεγαλύτερη έκταση του ουράνιου θόλου και είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερο από το πρωτεύων. Μια διαφορά μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερεύοντος ουράνιου τόξου είναι ότι στο δεύτερο η σειρά των χρωμάτων είναι αντεστραμμένη. Έτσι, ο παρατηρητής βλέπει πρώτο το βιολετί χρώμα και τελευταίο το κόκκινο. Τέλος, το πρωτεύον ουράνιο τόξο εμφανίζεται περίπου 10° κάτω από το δευτερεύων.

Φωτογραφίες: Γιάννης Τσιγκένης

Επιστημονικές πληροφορίες: geonews.gr

Ειδήσεις σήμερα 

Ηράκλειο: Φωτιά σε καμινάδα κινητοποιεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Μιανμάρ: Χιλιάδες άνθρωποι στην κηδεία μιας νεαρής διαδηλώτριας

Κορωνοϊός - Πάτρα: Κρούσματα σε ίδρυμα ατόμων με χρόνια προβλήματα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis