Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Εκδήλωση 13ου Γυμνασίου και 8ου Λυκείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας

13o.jpg

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας που θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 1992 και τηρείται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη στις 3 Δεκεμβρίου, στο 8ο Λύκειο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε διασχολική εκδήλωση, που υλοποιήθηκε από τους μαθητές που φοιτούν στα Τμήματα Ένταξης του 13ου Γυμνασίου  και των μαθητών του τμήματος Α6 του σχολείου, με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Κουνέλη Μαριάννα.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, από κοινού οι βλέποντες μαθητές των δύο σχολείων “δάνεισαν” την φωνή τους στους τυφλούς συμμαθητές τους, διαβάζοντάς τους το διήγημα Το Παλιόπαιδο της Αγγελικής Δαρλάση, παρά τις δυσκολίες που κάποιοι αντιμετωπίζουν λόγω μαθησιακών δυσκολιών.

Το πώς ένα φτωχό, κοινωνικά καταπιεσμένο παιδί που ζει παραβατικά βρίσκει διέξοδο στα προβλήματά του μέσα από τη δύναμη της μουσικής, έδωσε το έναυσμα μιας συζήτησης με τους μαθητές γύρω από θέματα αναπηρίας. Παραλληλίσαμε την κατάσταση της φτώχειας και της κοινωνικής απομόνωσης με την αναπηρία, κάνοντας αναφορά στις σύγχρονες προσεγγίσεις της αναπηρίας, που δεν εστιάζουν πλέον στη σωματική βλάβη, αλλά προσεγγίζουν την έννοια ως κοινωνική κατασκευή.

Στο δεύτερο μέρος, οι τυφλοί μαθητές του τμήματος Α6 του 8ου ΓΕΛ, Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης και Γιώργος Δασκαλάκης μίλησαν για το πώς βιώνουν την Τυφλότητά τους ο καθένας ξεχωριστά. Ο Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης αναφέρθηκε στο άθλημα της ποδηλασίας, με το οποίο ασχολείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, έχοντας πολλές διακρίσεις στο χώρο. Εξήγησε σε τι διαφέρει από την ποδηλασία των βλεπόντων και πώς προπονείται για την προετοιμασία των αγώνων. Ο Γιώργος Δασκαλάκης έπαιξε στο πιάνο δικές του συνθέσεις, τραγούδια γνωστών δημιουργών και τραγούδησε συμβολικά το τραγούδι Άνθρωποι Μονάχοι.

Η εκδήλωση έκλεισε με δραστηριότητες για την εξοικείωση των μαθητών με τη γραφή σε μέθοδο Braille, όπως επίδειξη βιβλίων σε Braille και σχετικά παιχνίδια με τους χαρακτήρες της μεθόδου.

Τη φετινή σχολική χρονιά, με τη δράση αυτή ευελπιστούμε να συμβάλλουμε στην άρση της κοινωνικής απομόνωσης των ανάπηρων ατόμων και στην προσέγγιση της αναπηρίας ως διαφορετικότητας.

Ευχαριστούμε τον κ. Ιωάννη Παπαδάκη, Διευθυντή του 8ου ΓΕΛ Ηρακλείου και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς για την συνεργασία που έλαβε χώρα ανάμεσα στις δύο σχολικές μονάδες. Τέλος, ευχαριστούμε όλους τους μαθητές που παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Κρήτη

Εκκλησία της Κρήτης: Αυτές είναι οι προτάσεις για Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση

εκκλησια της κρητης ιεραρχες.jpg

Συνοδική επιστολή συνέταξε η Εκκλησία Κρήτης, η οποία εστάλη στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμένως, όπου αναφέρονται οι θέσεις και η προτάσεις της Εκκλησίας της Κρήτης για τον εορτασμό της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Πασχαλινής περιόδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής: 

«Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Με το άνα χείρας Συνοδικό Γράμμα επικοινωνούμε με την εξοχότητά σας ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, για να διατυπώσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της Εκκλησίας Κρήτης, σχετικώς προς την περίοδο αυτή, η οποία κατέχει κεντρική θέση στη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών και νοηματοδοτεί τον πνευματικό τους αγώνα.

Βεβαίως, εξ αρχής, χαιρετίζουμε την υπεύθυνη στάση της Ελληνικής Πολιτείας και τις επαινετές προσπάθειες για την καίρια αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ομολογουμένως, ενώπιον πρωτόγνωρων συνθηκών η έντιμη Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπεύθυνο τρόπο όλες τις έκτακτες δυσκολίες και εργάζεται φιλότιμα για την αποφυγή δυσκολότερων καταστάσεων.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία εν γένει και δη η Εκκλησία Κρήτης, από την αρχή αυτής της "δοκιμασίας" έδειξε υπεύθυνη στάση και συνέβαλε καθοριστικά στην ορθή αντιμετώπιση αυτής της κρίσεως, της όντως πρωτόγνωρης και στη ζωή της Εκκλησίας και στην έκφραση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τα οποία έχουν συνταγματικά κατοχυρωθεί.

Η Εκκλησία της Κρήτης θα συνεχίσει σε αυτή την υπεύθυνη στάση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην ορθή ενημέρωση των ανθρώπων της Μεγαλονήσου και στην ανάγκη της ενότητας όλων των ανθρώπων για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού μας, δηλαδή του κορωνοϊού.

Είναι αλήθεια, ότι, η περσυνή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία εορτάστηκε "κεκλεισμένων των θυρών" και άνευ της συμμετοχής πιστών αποτέλεσε μία τραγική εμπειρία στη ζωής της Αγίας μας Εκκλησίας και όλων των πιστών μελών Της. Πολλοί άνθρωποι στερήθηκαν την προσκύνηση των Θείων Παθών, τη συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία και στη Μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ψυχική ηρεμία και την εσωτερική ειρήνη πλήθους ανθρώπων, οι οποίοι ως μοναδική πολλές φορές διέξοδο στα αδιέξοδα και στα προβλήματα της ζωής τους έχουν την πίστη και την Εκκλησία.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Καθώς πλησιάζουμε για δεύτερη χρονιά στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και έχοντας ήδη την εμπειρία της διαχειρίσεως της πανδημίας, σε διάφορα επίπεδα περιορισμού συμμετοχής πιστών στη Λατρεία της Εκκλησίας καταθέτουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, με στόχο τη διακριτική διαχείριση του θέματος, σε αυτή τη κεντρική περίοδο της Εκκλησιαστικής ζωής.

Συγκεκριμένα προτείνουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου Εβδομάδας, να εφαρμοσθούν τα παρακάτω:

1.Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομα ανά 20 τ.μ. σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ενοριακούς), με ανώτατο όριο τα εκατό (100) πρόσωπα.

Παρουσία πιστών στους προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών και τη χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραιτήτων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κ.λπ.).

Τέλεση δύο ή περισσοτέρων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαίθριων Ιερών Ακολουθιών σε ανοιχτούς χώρους.

Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής - λιτανείας διά των οδών των ενοριών, στις πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.

Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11:00 μ.μ., τουλάχιστον για τις ημέρες, Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, καθώς και στις 2:00 π.μ. για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πιστοί αν μετάσχουν απρόσκοπτα στις ιερές Ακολουθίες.

Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Στις δυσκολίες των τελευταίων μηνών και στην κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων για την υπέρβαση της πανδημίας και την επαναφορά στα δεδομένα και αυτονόητα της ζωής μας, η Εκκλησία μας, έρχεται να ενδυναμώσει και να επιστηρίξει πρωτίστως πνευματικά τους ανθρώπους και μάλιστα αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, που είναι συνυφασμένες με τη ζωή και την πορεία του τόπου μας.

Προσβλέπομε στην κατάλληλη αξιολόγηση των παραπάνω προτάσεων και θέσεών μας και ευελπιστούμε ότι με την εντατική προσπάθεια όλων μας και τη βοήθεια του Τρισαγίου Θεού, θα οδηγηθούμε σύντομα στην έξοδο από αυτή την παγκόσμια δοκιμασία.

Επί τούτοις, ευχόμενοι καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση, διατελούμε.

Με θερμές ευχές και ιδιαίτερη τιμή,

ο Πρόεδρος,

Ο Κρήτης Ειρηναίος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Εκκλησία της Ελλάδος: Ανάσταση στις 9.00 το βράδυ - Νωρίς και τα "Θεία Πάθη"

- Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

- Πάσχα στην πόλη και φέτος - Γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει μετακινήσεις εκτός νομού