Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αβεβαιότητα με το κρασί - Μικρές ποσότητες σταφυλιού για εξαγωγές

τρυγος,σταφυλια,αμπελι

Την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες του Ηρακλείου επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για την εικόνα της αμπελοκαλλιέργειας σε τοπικό επίπεδο. Η κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα την παραγωγή περασμένων δεκαετιών, ενώ το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι πως δεν υπάρχει ...φως στο τούνελ για ανάκαμψη.

"Η κατάσταση στον αγροτικό τομέα είναι δύσκολη για όλους τους παραγωγούς. Στις ελαιοκαλλιέργειες ο δάκος έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Τα αμπέλια είχαν πληγεί από τον καύσωνα του περασμένου Μαίου, όπου και εκεί οι αμπελουργοί μετρούν ζημιές. Είναι μια πολύ άσχημη περίοδος για το σύνολο των αγροτών", ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Σταφύλια - εξαγωγές

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η παραγωγή σταφυλιών είναι στο 50% σε σχέση με πέρσι και παρόλο που υπάρχουν παραγγελίες, δεν φτάνουν οι ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα, θα δούμε ποια θα είναι η παραγωγή της σταφίδας. Το επιτραπέζιο σταφύλι θα διαθέσει στην αγορά των εξαγωγών περίπου 5-6 χιλιάδες τόνους. Η σταφίδα έχει ζήτηση στο εσωτερικό, ωστόσο στο εξωτερικό δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την σταφίδα από την Τουρκία, η οποία διαχειρίζεται παράλληλα το προϊόν από Αφγανιστάν και Πακιστάν".

Απόσταξη κρίσης

Σε 6,08 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια που θα διατεθούν προς απορρόφηση στο δεύτερο άνοιγμα της πλατφόρμας για την Απόσταξη Κρίσης σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), πρόγραμμα το οποίο εκπνέει την Κυριακή 9 Αυγούστου.

Ο κ. Ιερωνυμάνης υπογράμμισε την άμεση ανάγκη να δοθούν προκαταβολές στους αγρότες άμεσα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το κοινωνικό πρόβλημα θα είναι τεράστιο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του εν λόγω μέτρου ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ, με τα 19,6 εκατ. ευρώ από αυτά να διατίθενται κατά την πρώτη ενεργοποίηση, όπου τα αιτήματα για απόσταξη οίνου έφτασαν τους 32.984 τόνους οίνου από 121 οινοποιεία συνολικά. Συγκεκριμένα, τα αιτήματα για απόσταξη οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ ξεπέρασαν το προβλεπόμενο ανώτερο ποσοστό του 20%, καθώς άγγιξαν το 25% των ποσοτήτων. Για τους οίνους χωρίς ΓΕ το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 67% (προβλεπόμενο 70%) και των γλυκών οίνων 8% (προβλεπόμενο 10%).

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: "Με χτυπήσανε μαμά" - Τα τελευταία λόγια του 11χρονου

ηλεκτρικό πατίνι

Η συζήτηση για την ανυπαρξία νομικού πλαισίου για τη λειτουργία και χρήση των ηλεκτρικών πατινιών άνοιξε πάλι, με αφορμή τον θάνατο του 11χρονου Λεωνίδα στη Χερσόνησο.

 Η μητέρα του παιδιού ζητά να τιμωρηθούν αυτοί που νοίκιασαν το πατίνι στον γιο της και το κράτος να φροντίσει ώστε να μην βρεθεί καμία άλλη μάνα στη θέση της.